Μυστικές οργανώσεις ελέγχουν τον κόσμο, πιστεύουν 8 στους 10 Έλληνες!-Το 26,5% των Ελλήνων πιστεύει ότι μας ψεκάζουν!–Αποκαλυπτική έρευνα του «διαΝΕΟσις», δείχνει στροφή στον ρεαλισμό!
Λιγότερο Δημόσιο και μείωση της φορολογίας ζητάνε οι Έλληνες! Μετά από επτά χρόνια μνημονίων, αμέτρητες θυσίες και οικονομικές δυσκολίες, οι Έλληνες, στην τρίτη έκδοση της έρευνας «Τι πιστεύουν οι Ελληνες» του ερευνητικού οργανισμού «διαΝΕΟσις», κάνουν μία απότομη στροφή στον ρεαλισμό, ζητώντας συρρίκνωση του Δημοσίου και μείωση φόρων. Μετά από επτά χρόνια υποσχέσεων που έχουν μείνει ανεκπλήρωτες, οι περισσότεροι συμμετέχοντες στην έρευνα, πιστεύουν ότι η κρίση οφείλεται σε «δικές μας αδυναμίες».

Αποκαλυπτικά είναι τα ποσοστά, με το 62,1% να απάντησε ότι η κρίση οφείλεται κυρίως σε «δικές μας αδυναμίες», το 76% να θεωρεί ότι ευθύνεται το κοινωνικό σύνολο εν γένει, επειδή έμαθε να ζει πέρα από τις δυνατότητές του, ενώ αρκετά μειωμένο είναι το ποσοστό των Ελλήνων, που αποδίδουν ευθύνες για την κρίση στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα. Τώρα μειώθηκε στο 59,4% από 77,3% τον Απρίλιο του 2015.

Τα αποτελέσματα, δείχνουν ότι οι Έλληνες, έχουν μία αυξημένη τάση, προς τη συνωμοσιολογία. Το 80,5% πιστεύει ότι υπάρχουν μυστικές οργανώσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, οι οποίες παίρνουν τις σημαντικές αποφάσεις για τις παγκόσμιες εξελίξεις. Ακόμα, το 26,5% πιστεύει ότι μας ψεκάζουν! Ιδιαίτερο ενδιαφέρων, έχει ότι το ποσοστό αυτό σκαρφαλώνει στο 50% για τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής και στο 37% σε αυτούς των ΑΝΕΛ.
Η Έρευνα
«Καθώς η χώρα περνά μια από τις πιο δραματικές της περιόδους, οι Έλληνες πολίτες καλούνται να αξιολογήσουν, να επεξεργαστούν και να διαχειριστούν καταστάσεις και συνθήκες πρωτόγνωρες. Πώς τις προσεγγίζουν; Τι σκέφτονται; Με ποια γνωστικά, ηθικά και πολιτισμικά εφόδια αντιμετωπίζουν τις κρίσιμες προκλήσεις της εποχής τους;»
Η διαΝΕΟσις, για να βοηθήσει στην απάντηση αυτών των ερωτημάτων, διεξήγαγε μια μεγάλη πανελλήνια δημοσκόπηση, διερευνώντας τα αξιακά πιστεύω των Ελλήνων πολιτών κάθε ηλικίας, μόρφωσης και κοινωνικής τάξης. Η έρευνα συνίσταται σε ένα ερωτηματολόγιο 69 βασικών ερωτήσεων, χωρισμένων σε πέντε μεγάλες θεματικές κατηγορίες:
1)Εθνική ταυτότητα & σχέση με την Ευρώπη και τον κόσμο
2)Οικονομία, κράτος και ιδιωτική πρωτοβουλία
3)Μετανάστευση, μειονότητες και ανθρώπινα δικαιώματα
4)Θεσμοί, πολίτευμα και πολιτικό σύστημα
5)Παιδεία, πολιτισμός και καινοτομία
Το ερωτηματολόγιο συντάχθηκε από τη διαΝΕΟσις σε συνεργασία με τον καθηγητή συγκριτικής πολιτικής του Παντείου πανεπιστημίου Γεράσιμο Μοσχονά, και η έρευνα διεξήχθη από την εταιρεία ερευνών G.P.O. σε δύο φάσεις:
Τα αποτελέσματα της έρευνας περιλαμβάνουν μια πληθώρα αξιοσημείωτων στοιχείων. Από τις απαντήσεις των πολιτών αναδεικνύονται ενδιαφέρουσες αντινομίες και τεκμηριώνονται σημαντικές τάσεις που, είτε δεν διακρίνονται εύκολα όταν παρακολουθεί κάποιος επιφανειακά τις εκφάνσεις της λειτουργίας της κοινωνίας, είτε δεν έχουν αποτυπωθεί αξιόπιστα με στοιχεία ως τώρα. Ξέρατε, για παράδειγμα, ότι το 59% των Ελλήνων συμφωνούσε από πέρυσι με την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια; ‘Η πως η ομάδα πολιτών που θεωρεί περισσότερο από όλες πως η χώρα είναι προτιμότερο να συμμαχήσει με τη Ρωσία παρά με την Ευρωπαϊκή Ένωση -σε ποσοστό 43% το Νοέμβριο- είναι οι νέοι ηλικίας 18-24;
Μερικά από τα πιο σημαντικά συμπεράσματα της έρευνας, κάποια από τα οποία φωτίζουν για πρώτη φορά έντονες τάσεις της ελληνικής κοινωνίας που βλέπουμε καθημερινά γύρω μας. Είναι τα εξής έξι:
1)Οι Έλληνες σήμερα χωρίζονται σε ευκρινή, απόλυτα ξεχωριστά (μα όχι ισοδύναμα) στρατόπεδα, ανάλογα με το τι πιστεύουν για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
2)Στα οικονομικά θέματα, οι Έλληνες εμφανίζουν μια αρκετά σαφή φιλελεύθερη προσέγγιση.
3)Στα κοινωνικά θέματα οι Έλληνες είναι ένας συντηρητικός λαός.
4)Οι Έλληνες έχουν μια εξαιρετικά υψηλή εικόνα για τη χώρα τους και τη σημασία της στην Ευρώπη.
5)Οι νέοι Έλληνες εμφανίζουν μια ξεχωριστή, αυτόνομη αξιακή συμπεριφορά, χωρίς ωστόσο οι απόψεις τους να φτάνουν να διαμορφώσουν ένα νέο γενεακό χάσμα.
6)Στο κρίσιμο διάστημα που μεσολάβησε από τον Απρίλιο μέχρι το Νοέμβριο, παρατηρείται μια σαφής τάση ενίσχυσης του αντιευρωπαϊσμού.



