Μείωση του χρέους μας ζητούν οι ΗΠΑ

ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΑΠΟΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ – ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ Η ΕΛΛΑΔΑ, ΔΗΛΩΣΕ Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΙΣΧΥΡO ΧΑΡΤI στα χέρια του Αλέξη Τσίπρα συνιστά η αποφασιστική στάση της Αμερικανικής υπερδύναμης που απαιτεί εδώ και τώρα από τους Ευρωπαίους τη μείωση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την επανεκκίνηση της οικονομίας και διατήρησης της σταθερότητας στην εύφλεκτη περιοχή της Μεσογείου.

Με αυστηρό τρόπο ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου, προανήγγειλε στην ουσία άμεσες αποφάσεις για το ζήτημα του Ελληνικού δημόσιου χρέους.

Όλοι γνωρίζουν ότι οι δημόσιες προειδοποιήσεις της Ουάσινγκτον γίνονται αναγκαστικά δέκτες από τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών και κανένας Σόιμπλε δεν μπορεί να μπλοκάρει διαδικασίες, οι οποίες έχουν ήδη δρομολογηθεί. Οι ΗΠΑ έχουν καταλήξει στην εκτίμηση ότι η κρίση στην Τουρκία θα είναι διαρκείας και ο Ερντογάν θα προκαλέσει τεχνητή κρίση με τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, για να μπορέσει να επιβιώσει. Με δεδομένο ότι η Μεσόγειος είναι μια εύφλεκτη ζώνη, η Ουάσινγκτον σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί μια Ελλάδα αποσταθεροποιημένη και οικονομικά αδύναμη. Προϋπόθεση για να εγγυηθεί η χώρα μας τη σταθερότητα στην περιοχή είναι η επίλυση των τεράστιων οικονομικών προβλημάτων που προκάλεσε ο εφιάλτης των μνημονίων.

Αν δεν επιλυθεί άμεσα το πρόβλημα του δημόσιου χρέους, η Ελλάδα κινδυνεύει με πολιτική αποσταθεροποίηση με ό,τι συνεπάγεται για την ασφάλεια της Μεσογείου, αλλά και για τις δυνατότητες του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή. Για μια ακόμα φορά φαίνεται ότι η γεωπολιτική θέση σώζει την Ελλάδα, αφού η προτεραιότητα των Αμερικανών στην παρούσα φάση είναι η ασφάλεια στην εύθραυστη περιοχή της Μεσογείου, την οποία εγγυάται μόνο η χώρα μας.
Το Αμερικανικό χαρτί το αξιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος δεν αποκλείεται μέχρι τον Οκτώβριο να έχει πετύχει το ακατόρθωτο, δηλαδή τη μείωση του δημόσιου χρέους που θα προκαλέσει την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Απομείωση του χρέους πριν λήξει η θητεία Ομπάμα
Στην αναγκαιότητα για σημαντική ελάφρυνση του χρέους συμφώνησαν ο Πρωθυπουργός και ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου, οι οποίοι συναντήθηκαν για περίπου μία ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου με πηγές της κυβέρνησης να κάνουν λόγο για μία συνάντηση σε πολύ καλό κλίμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Λιου σημείωσε πως οι ΗΠΑ πρωτοστατούν για το ζήτημα του χρέους και μετέφερε στον Αλέξη Τσίπρα, τι του λέει ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα. «Μου λέει πως το πρόγραμμα δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά ότι ο σκοπός είναι να υπάρξει ανάπτυξη της οικονομίας και ευημερία για τον Ελληνικό λαό», είπε χαρακτηριστικά. Επιπλέον, ο κ. Λιου είπε ότι αναγνωρίζουν και σέβονται τις προσπάθειες της κυβέρνησης και του Ελληνικού λαού για να μπει η χώρα και η οικονομία σε έναν δρόμο ανάπτυξης. Σημείωσε ακόμη ότι οι ΗΠΑ τουλάχιστον εδώ και έναν χρόνο επισημαίνουν τη μεγάλη οικονομική και γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας στη Μεσόγειο ως μέλος της ΕΕ. Μάλιστα, κάνοντας αναφορά στην αβεβαιότητα που προκαλούν στις σημερινές συνθήκες οι εξελίξεις στην Τουρκία και το Brexit, οι ΗΠΑ υπογραμμίζουν ακόμα περισσότερο την ανάγκη για σταθερότητα και ανάπτυξη στην Ελλάδα.

Ο Πρωθυπουργός, έκανε λόγο για μία «δύσκολη περίοδο για την περιοχή», για «μία περίοδο με βαθειά αστάθεια», προσθέτοντας ότι « η Ελλάδα, πέρα από το γεγονός ότι ήταν στο επίκεντρο δύο παράλληλων κρίσεων, της προσφυγικής και της κρίσης χρέους, παραμένει πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας». Και αυτό δείχνει, συνέχισε ο κ. Τσίπρας, πόσο ανεύθυνη ήταν πέρυσι η οπτική κάποιων εταίρων και πόσο υπεύθυνη ήταν η απόφασή μας να παραμείνουμε στην Ευρωζώνη. «Υπεύθυνη για το λαό μας, τη χώρα μας, την Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή».

«Η κυβέρνησή μου πήρε δύσκολες αποφάσεις, εφαρμόσαμε με αποφασιστικότητα δύσκολες αλλά απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, σταθεροποιήσαμε την οικονομία μας, διασφαλίσαμε τη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού μας συστήματος, αναμορφώσαμε τη δημόσια διοίκηση και πολεμάμε τη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή με σημαντικά αποτελέσματα», τόνισε ο Πρωθυπουργός. Στο σημείο αυτό, υπογράμμισε πως «τώρα, χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ αλληλεγγύη από την πλευρά των εταίρων μας, και τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να στείλουμε σωστά μηνύματα στους επενδυτές, στις αγορές, με ουσιώδη και συμπαγή μέτρα για μία σημαντική ανακούφιση του χρέους, ώστε να στηρίξουμε την οικονομία και να ενισχύσουμε τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας σε μία εύθραυστη ευρύτερη περιοχή».

Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, ο Αμερικανός αξιωματούχος αναφέρθηκε στους τομείς συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες με έμφαση στην πάταξη της φοροδιαφυγής και τη δίωξη των διασυνοριακών φορολογικών υποθέσεων. Ο Πρωθυπουργός από την πλευρά του, έθεσε στο τραπέζι την ανάγκη συνεργασίας με το Αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης και με το FBI για το ζήτημα της UBS προκειμένου να διερευνηθούν υποθέσεις που σχετίζονται με τη UBS και αφορούν υποθέσεις φοροδιαφυγής στην Ελλάδα.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή