Παρασκευή, 22 Αυγούστου 2025

Με το ζόρι πρωτογενές πλεόνασμα το 2016, όπως και χαμηλό πληθωρισμό το 1999 και το 2000!

Όπως επισημαίναμε στο χθεσινό σχόλιό μας, αυτή η εμμονή στην εμφάνιση πρωτογενών «πλεονασμάτων», που δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα για να εξευμενίζουμε τους δανειστές μας, μού θύμισε ανάλογα κόλπα που έκανε η χώρα μας το 1999 και το 2000 για να επιτευχθεί ο στόχος για πληθωρισμό 3% προκειμένου να ενταχθεί τελικά η χώρα μας στη ζώνη του ευρώ με τη δεύτερη προσπάθεια.

Η πρώτη προσπάθεια απέτυχε, διότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπίστωσε ότι άλλα προβλέπαμε με το περιβόητο Πρόγραμμα Σύγκλισης κι άλλα προέκυψαν για τον πληθωρισμό, το έλλειμμα και το χρέος.

Έτσι, η τότε κυβέρνηση υπέβαλε αίτηση για ένταξη στη ζώνη του ευρώ στις 20 Μαρτίου 2000, η οποία εγκρίθηκε στις 19 Ιουνίου του ίδιου έτους. Από το Μάρτιο του 2000 συνεχίσθηκαν οι προσπάθειες κατά το 1998 και το 1999 για συρρίκνωση τουλάχιστον του πληθωρισμού στο 3% με τους ακόλουθους, μεταξύ άλλων, τρόπους, που «έπαιρναν από τον Χριστό και έδιναν στην Παναγιά»:

-Με τη μέση σταθμική μείωση των τελών του ΟΤΕ στη διάρκεια του 2000 κατά 5,7%, ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο  μειώθηκε κατά 0,11 της εκατοστιαίας μονάδας!

-Η μειωτική επίδραση των τιμών των τηλεφωνικών υπηρεσιών (συμπεριλαμβανομένης και της κινητής τηλεφωνίας) έφθασε στις 0,3  της εκατοστιαίας μονάδας!

-Η μείωση έμμεσων φόρων  των αυτοκινήτων  επέφερε μείωση του πληθωρισμού κατά 0,33 της εκατοστιαίας μονάδας!

-Η μείωση των έμμεσων φόρων της βενζίνης είχε επίδραση στον πληθωρισμό κατά 0,1 της εκατοστιαίας μονάδας!

-Η μείωση των έμμεσων φόρων  στα τιμολόγια της ΔΕΗ είχε ευνοϊκή επίδραση κατά 0,14 της εκατοστιαίας μονάδας.

– Η μείωση των έμμεσων φόρων  του πετρελαίου θέρμανσης είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του πληθωρισμού κατά  0,26 της εκατοστιαίας μονάδας.

Συνολικά, με τέτοιες αποφάσεις (που προκαλούσαν δυσμενείς επιπτώσεις στα δημόσια οικονομικά) εξασφαλίσθηκε από το Σεπτέμβριο του 1998 έως το Δεκέμβριο του 2000, η μείωση του πληθωρισμού κατά 2 περίπου εκατοστιαίες μονάδες!

Τι έγινε αμέσως μετά την απόφαση για ένταξη της χώρας μας στη ζώνη του ευρώ; Τα γνωστά, αφού, όπως είπαμε, η ιστορία στη χώρα μας επαναλαμβάνεται ως… ιλαροτραγωδία. Λοιπόν, αμέσως μετά… ξαναφούντωσε ο πληθωρισμός!!!

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή