Lockdown: Βήμα – βήμα και σε φάσεις η άρση μέτρων – Τι θα επανεκκινήσει μετά το λιανεμπόριο – Τα σενάρια

Συγκρατημένα αισιόδοξοι είναι οι ειδικοί για την πορεία της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, καθώς τα κρούσματα και οι θάνατοι συνεχίζουν να παρουσιάζουν πτωτική πορεία. Δεν συμβαίνει, βέβαια, το ίδιο με τους διασωληνωμένους. Ωστόσο, η επιδημιολογική εικόνα επιτρέπει στην κυβέρνηση να σχεδιάζει τη βήμα-βήμα άρση των περιοριστικών μέτρων και το άνοιγμα κι άλλων δραστηριοτήτων της οικονομίας.

Έχοντας αποφύγει τον «σκόπελο» των γιορτών, όπως έχει πει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, και με φόντο τα ενθαρρυντικά μηνύματα από την επαναλειτουργία Δημοτικών και Νηπιαγωγείων την προηγούμενη εβδομάδα, η κυβέρνηση αποφάσισε το άνοιγμα του λιανεμπορίου, των κομμωτηρίων, των κέντρων αισθητικής, διαιτολογίας, προσωπικής φροντίδας και των ΚΤΕΟ.

Επόμενα βήματα είναι η απελευθέρωση των μετακινήσεων από νομό σε νομό, το άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων, η επιστροφή των μαθητών Γυμνασίων και Λυκείων στα θρανία, αλλά και το άνοιγμα της εστίασης, που έχει δεχτεί πολύ ισχυρό πλήγμα από το πολύμηνο λουκέτο.

Όλα τα τελευταία δεδομένα αναμένεται να τεθούν στο «τραπέζι» της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων την Παρασκευή και αναμένεται να γίνει διεξοδική συζήτηση για το τι θα μπορούσε να ανοίξει την προσεχή εβδομάδα.

Πότε και πώς θα γίνει περαιτέρω άρση μέτρων

«Είχαμε μερική επανεκκίνηση του εμπορίου εχθές. Υπήρχαν σε κάποια καταστήματα ουρές αλλά και οι επαγγελματίες και οι συμπολίτες μας τήρησαν απόλυτα τα μέτρα. Νομίζω ότι σιγά σιγά θα χτίσουμε την κίνηση, αλλά για να έχουμε διάρκεια πρέπει να τηρήσουμε τα μέτρα και τους κανόνες. Ουρές θα έχουμε και είναι φυσικό αφού έχουμε περιορισμένο αριθμό ατόμων εντός των καταστημάτων. Αλλά και εκεί πρέπει να υπάρχουν αποστάσεις και να τηρούνται τα μέτρα», δήλωσε στο Mega ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης. 

Σε ό,τι αφορά στο ποια θα είναι τα επόμενα βήματα του ανοίγματος της αγοράς, ο ίδιος είπε ότι «Θα πρέπει να μετρηθεί η επίπτωση και του ανοίγματος των δημοτικών και του μερικού ανοίγματος της αγοράς, και κατόπιν οι επιδημιολόγοι θα λάβουν τις αποφάσεις. Υπάρχουν πολλά πράγματα που είναι σε σειρά. Δεν μπορώ να σας πω αν η επιτροπή στη σύσκεψη της Παρασκευής θα αποφασίσει κάποιο περαιτέρω άνοιγμα».

«Η Γ’ Λυκείου είναι μια προτεραιότητα, αλλά θα πρέπει να δούμε αν μέσα τον πλάνο των ειδικών χωρά το να ξεκινήσουν τα μαθήματα για τη Γ’ Λυκείου. Θα πρέπει να περιμένουμε, να μη χτίζονται προσδοκίες. Είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε ακόμη. Παρασκευή θα γίνει μα σύσκεψη και θα έχουν οι ειδικοί όλα τα στοιχεία που θα δουν αν μας επιτρέπουν ένα περαιτέρω άνοιγμα. Όλα είναι στο τραπέζι, και οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, αλλά δεν μπορώ να σας πω πότε θα συζητηθούν. Πρέπει να δούμε τις επιπτώσεις της μερικής επανεκκίνησης που έχει ήδη γίνει. Εμείς ως υπουργείο Ανάπτυξης έχουμε σχέδιο, αλλά οι λοιμωξιολόγοι κρίνουν τι μπορεί να μπει μέσα στην εισήγησή τους», πρόσθεσε στο ίδιο θέμα.

Μιλώντας για το ποια είναι τα «μαγικά νούμερα» που θα οδηγήσουν στην περαιτέρω άρση των μέτρων, ο κ. Παπαθανάσης τόνισε ότι «Τις αναλύσεις τις κάνουν οι επιδημιολόγοι, δεν είναι μόνο ο αριθμός των κρουσμάτων, είναι η τάση που υπάρχει, είναι ο αριθμός των ΜΕΘ. Είναι πολυπαραμετρικό το άνοιγμα και πώς θα γίνει». «Όλες οι επιχειρήσεις που ξεκίνησαν να λειτουργούν έχουν όλα τα προνόμια που είχαν όταν ήταν κλειστές με κρατική εντολή», σημείωσε κλείνοντας ο κ. Παπαθανάσης.

Πότε και πώς θα ανοίξει η εστίαση – Οι όροι και οι προϋποθέσεις

Με τον κλάδο της εστίασης να εκπέμπει σήμα κινδύνου, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ανοίξει τα εστιατόρια και τις καφετέριες τον επόμενο μήνα, εφόσον βέβαια συνεχιστεί η καλή επιδημιολογική εικόνα.

Η επανεκκίνηση της εστίασης θα γίνει με πολύ συγκεκριμένους όρους ως προς τον αριθμό των πελατών (μόνο καθήμενοι), τις ονομαστικές προκρατήσεις και το ωράριο λειτουργίας. Η επαναλειτουργία των μπαρ, ωστόσο, φαίνεται πως πηγαίνει ακόμα πιο μακριά.

Κάθε άνοιγμα εγκυμονεί κινδύνους και αμφιβολίες υποστήριξε η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, Αθηνά Λινού, μιλώντας στο MEGA, για την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου. Η ίδια συνέστησε στους πολίτες να συνεχίσουν να είναι προσεκτικοί και υπογράμμισε πως «αν έχουμε περισσότερα μοριακά τεστ θα έχουμε καλύτερη εικόνα και θα μπορούμε να προχωρήσουμε».

Έκανε λόγο ότι η εστίαση στους εξωτερικούς χώρους θα μπορούσε να επαναλειτουργήσει, ενώ είπε ότι, σε ενδεχόμενο άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων, υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης του ιού, ακόμα και στα λιφτ. «Η εστίαση στον εξωτερικό χώρο, με υπαίθριες θερμάστρες, και με πολύ προσοχή στους εργαζομένους, θα μπορούσε να ανοίξει. Με συχνά τεστ στους εργαζομένους και μόνο στους εξωτερικούς χώρους» δήλωσε.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, αφού είπε ότι την επόμενη εβδομάδα πρέπει να ανοίξουν Γυμνάσια και Λύκεια, σημείωσε ότι η εστίαση μπορεί να ανοίξει σε τρεις βδομάδες, δηλαδή αρχές Φεβρουαρίου και συγκεκριμένα αναφέρθηκε στα εστιατόρια και τα καφέ. Ωστόσο, εξέφρασε ενδοιασμούς για τα μπαρ λόγω του ότι υπάρχουν όρθιοι. Παράλληλα, η ίδια ανέφερε πως συγκριτικά με το πληθυσμό τα τεστ δεν είναι πολλά και τόνισε την αναγκαιότητα να γίνονται πολλά τεστ.

Ο Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Καθηγητής Παθολογίας Ιατρικού Τμήματος Πανεπιστημίου Πατρών Χαράλαμπος Γώγος τη Δευτέρα εκτίμησε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ότι από Φεβρουάριο μπορεί να αρχίσει να ανοίγει η εστίαση αν συνεχίσουν τα πράγματα ως έχουν.

Το επόμενο βήμα, σύμφωνα με τον καθηγητή, πρέπει να είναι τα σχολεία. «Είναι μεγάλη ανάγκη να ανοίξουν, λίγο πιο πίσω πάει η εστίαση», εξήγησε, προσθέτοντας ότι μπορεί να χρειαστούν δυο εβδομάδες κι αν πάνε καλά τα πράγματα με το εμπόριο. Όπως ανέφερε ο κ. Γώγος, η εισήγηση της επιτροπής ήταν ένα επόμενο μέτρο και η επιθυμία της πολιτείας ήταν να ξεκινήσει η οικονομία πρώτα και μετά τα σχολεία και τα υπόλοιπα. «Μας επηρέασαν τα οικονομικά δεδομένα σε σχέση με τα σχολεία, υπήρξε και η προτεραιότητα των σχολείων αλλά τα πράγματα είναι δύσκολα στην οικονομία» εξήγησε.

Για το άνοιγμα της εστίασης και κατά πόσο αυτό είναι εφικτό μίλησε και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Μέλος Επιτροπής των Ειδικών, Νίκος Σύψας.

«Τα πράγματα είναι σχετικά καλά», είπε εξηγώντας πως πέρασαν οι γιορτές και δεν υπήρξε επιδημική «έκρηξη» στη χώρα. Ωστόσο, όπως τόνισε, υπάρχουν ακόμη «κόκκινες» περιοχές και επικρατεί ανησυχία, καθώς ο κίνδυνος δεν έχει παρέλθει. «Το άνοιγμα οποιασδήποτε δραστηριότητας έχει μεγαλύτερο όφελος από ένα πιθανό κίνδυνο», ανέφερε, μιλώντας για το πώς λαμβάνει τις αποφάσεις της η Επιτροπή, ενώ πρόσθεσε πως «παίρνουμε ρίσκο, αλλά είναι ένα ρίσκο λελογισμένο».

Σχετικά με το άνοιγμα του λιανεμπορίου, ο κ. Σύψας επισήμανε πως γίνεται υπό προϋποθέσεις, με μία εξ αυτών να είναι τα πολλά τεστ καθημερινά. Σε περίπτωση, δε, που τα πράγματα δεν πάνε καλά τότε τα μέτρα θα αρθούν. 

«Κάθε μέρα είμαστε σε τεράστια επιφυλακή, γιατί το άνοιγμα σε σχολεία και λιανεμπόριο δεν είναι χωρίς κίνδυνο». «Το επόμενο άνοιγμα θα είναι η Γ’ λυκείου, μετά τα λύκεια και μετά τα γυμνάσια» σημείωσε, ενώ όσον αφορά στην εστίαση υποστήριξε πως προς το παρόν δεν μπορεί να γίνει κανένα πλάνο και διευκρινίζοντας πως αυτή θα είναι η τελευταία δραστηριότητα που θα ανοίξει καθώς αποτελεί εστία υπερμετάδοσης.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή