Το τελευταίο καλλιτεχνικό δημιούργημα του Λεονάρντο ντα Βίντσι, το οποίο βρίσκεται στα χέρια ενός ιδιώτη συλλέκτη, θα δημοπρατηθεί στη Νέα Υόρκη στις 15 Νοεμβρίου από τον οίκο Christie’s. Η τιμή του μάλιστα αναμένεται πως θα φθάσει τα 100 εκατομμύρια δολάρια!
Ο «Σωτήρας του Κόσμου», που εικονίζει τον Ιησού Χριστό να φορά έναν μπλε και βαθυκόκκινο χιτώνα και να κρατά στα χέρια του μια ουράνια σφαίρα, μέχρι πρώτινος θεωρούνταν πιστό αντίγραφο, αλλά ύστερα από μελέτες , οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είναι αυθεντικό έργο του Ντα Βίντσι.
Σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών, σήμερα σώζονται λιγότεροι από 20 πίνακες του Ντα Βίντσι, τα έργα του οποίου ήταν περιζήτητα ήδη την εποχή που ο δημιουργός τους ήταν ακόμη εν ζωή. Εκτός από τον «Σωτήρα του Κόσμου», όλοι οι άλλοι πίνακες ανήκουν σε μουσεία ή ιδρύματα.
Να σημειωθεί μάλιστα, πως σήμερα, είναι εξαιρετικά σπάνιο να βγαίνουν σε δημοπρασία έργα που χρονολογούνται πριν τον 19ο αιώνα.
«Για τους ειδικούς των δημοπρασιών, είναι το Άγιο Δισκοπότηρο» είπε, παρουσιάζοντας τον πίνακα, ο Λοΐζ Γκουζέρ, ο συμπρόεδρος των τμημάτων μεταπολεμικής και σύγχρονης τέχνης του Christi’s για την αμερικανική ήπειρο.
Πριν από την πώληση, ο πίνακας θα εκτεθεί στο Χονγκ Κονγκ, το Σαν Φρανσίσκο και το Λονδίνο και ύστερα θα επιστρέψει στη Νέα Υόρκη για τη δημοπρασία, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Αθηναϊκό πρακτορείο.
Σύμφωνα με τον Φρανσουά ντε Πουρτέρ, τον υπεύθυνο για τους παλαιούς πίνακες ζωγραφικής του οίκου, ο πίνακας που χρονολογείται από το 1500 και έχει συντηρηθεί ανήκει σε έναν Ευρωπαίο συλλέκτη.
Στην ίδια δημοπρασία θα πουληθεί και ο πίανκας «Εξήντα Μυστικοί Δείπνοι» του Άντι Γουόρχολ που απεικονίζει 60 φορές τον «Μυστικό Δείπνο» του Ντα Βίντσι. Η τιμή του εκτιμάται ότι θα κυμανθεί γύρω στα 50 εκατομμύρια δολάρια.
