Λαγκάρντ: Έντιμος και σοβαρός συνομιλητής ο Αλέξης Τσίπρας

Την εκτίμησή της για τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, εξέφρασε η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξή της, στο δεύτερο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης. Ανάμεσα σε άλλα, η κυρία Λαγκάντ τόνισε ότι ο Αλέξης Τσίπρας «ήταν πάντα σοβαρός ήθελε να αλλάξει τους κανόνες αλλά συνειδητοποίησε γρήγορα ότι πρόκειται για ομαδικό παιγνίδι». Επίσης τόνισε ότι ο Πρωθυπουργός, δεν έπαιξε παιγνίδια στρατηγικής και δεν υποκρινόταν.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ισχυρή κυρία του ΔΝΤ, «ήταν πάντα σοβαρός, δεν έπαιζε , δεν έκανε στρατηγικά παιγνίδια και ούτε υποκρινόταν». Στην τηλεοπτική της συνέντευξη στο γαλλικό μέσο (France 2), επεσήμανε ότι «στις επαφές που είχα με τον Αλέξη Τσίπρα ήταν πάντα σοβαρός. Ήταν πάντα εντός των δικών του ιδεολογικών γραμμών, είχε τις δικές του προτεραιότητες, το δικό του σύνθετο πολιτικό πρόγραμμα και μια εξίσωση να λύσει» η Κριστίν Λαγκάρντ.
Ιδιαίτερη εντύπωση φαίνεται πως έκανε στην πρώην Γαλλίδα υπουργό, ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός, σε αντίθεση με την τάση που επικρατεί στην Ευρώπη, «υπήρξε πάντοτε σοβαρός χωρίς να ασχολείται με παιχνίδια στρατηγικής και τακτικής».
Μάλιστα, όταν μάλιστα ρωτήθηκε αν εκείνος είχε συναίσθηση της θέσης της Ελλάδας και αν ανταποκρίθηκε επαρκώς στα καθήκοντά του και σε εκείνη την κρίσιμη χρονική στιγμή στο σκοπό για τον οποίο εξελέγη, η ίδια απάντησε ξεκάθαρα «ναι, απολύτως»!
«Είχε την φιλοδοξία να αλλάξει από την πρώτη μέρα τους κανόνες», είπε η κυρία Λαγκάρντ για τον Έλληνα Πρωθυπουργό, για να προσθέσει ότι «όμως γρήγορα κατάλαβε ότι μια τέτοια κατάσταση, δεν μπορεί να αλλάξει άμεσα».
Στη συνέχεια, η ίδια συμπλήρωσε ότι «αντιλήφθηκε πολύ γρήγορα ότι ήταν σε ένα συλλογικό παιχνίδι με μια Ευρωζώνη που είχε ήδη προδιαγεγραμμένους κανόνες και για να αλλάξουν δεν αρκούν ένας αλλά δεκαοκτώ».
Σημαντικές δηλώσεις της επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τώρα που σε λίγες ημέρες, το εκτελεστικό συμβούλιο του Ταμείου, αναμένεται να εξετάσει το ελληνικό αίτημα για την σύναψη ενός νέου προγράμματος, το οποίο θα «τρέξει» παράλληλα με το ευρωπαϊκό και θα δώσει στην Ελλάδα ρευστότητα 1,6 δις ευρώ. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, αν το Ε.Σ. του Ταμείου, εγκρίνει την συμφωνία, αυτή θα ενεργοποιηθεί μόνο όταν οι Ευρωπαίοι δανειστές, προχωρήσουν στην μείωση του χρέους. Μέχρι τότε το ταμείο θα «παγώσει» τα χρήματα αυτής της «Standby Arrangement».
Η κρίσιμη για τη χώρα συνεδρίαση, θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 20 του μήνα και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που διέρρευσαν από την Ουάσινγκτον, η νέα δανειακή σύμβαση θα εγκριθεί ομοφώνα και θα προβλέπει εκταμίευση 1,6 δις ευρώ μόνο στην περίπτωση που οι ευρωπαίοι εταίροι αποσαφηνίσουν τους επομένους μήνες συγκείμενα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Κάτι που θα γίνει το πιθανότερο σε μία χρονική στιγμή, ανάμεσα στην ολοκλήρωση των γερμανικών εκλογών στις 24 Σεπτεμβρίου και την λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018. Σημαντικό είναι ότι το Ταμείο για την συμμετοχή του, δεν θεωρεί απαραίτητο την εφαρμογή των μέτρων, αλλά μόνο την συμφωνία της Ευρώπης στην εφαρμογή τους. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ιδιαίτερα πιθανή χρονική στιγμή για την συμφωνία ΔΝΤ και Ευρωπαϊκών θεσμών (Επί της ουσίας πρέπει να συμφωνήσει με την Γερμανία), είναι η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Η αξιολόγηση αναμένεται να ξεκινήσει τον Οκτώβριο και ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τον Φεβρουάριο, αν και στην Ευρώπη επιθυμούν να λήξει με επιτυχία πριν το τέλος του έτους.
Σχετικά Άρθρα
18/07/2025 - 16:50
17/07/2025 - 21:15
Δείτε επίσης