Για μία γρήγορη αξιολόγηση, χωρίς εμπόδια έκαναν λόγο κυβερνητικές πηγές τη δεύτερη μέρα των, εν Αθήναις, διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς. Σήμερα, το πρόγραμμα είχε τις αλλαγές στο Δημόσιο, θέματα αρμοδιότητας της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγας Γεροβασίλη η οποία συναντήθηκε σήμερα με το κουαρτέτο. Τα θέματα του υπουργείου, είναι σε προχωρημένο στάδιο και ήδη, έχει αρχίσει η ανταλλαγή κειμένων για την τεχνική συμφωνία (SLA– Staff Level Agreement) για τα περισσότερα θέματα όπως η αξιολόγηση και η κινητικότητα.
Οι εκπρόσωποι των θεσμών, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά μετά τις συναντήσεις, είναι ικανοποιημένοι με την πορεία και το εύρος των μεταρρυθμίσεων στο Δημόσιο και την υλοποίηση των προαπαιτούμενων για την αξιολόγηση.
Εξαίρεση η τοποθέτηση των νέων γενικών διευθυντών και των διοικητικών γραμματέων των υπουργείων που παραμένει σε εκκρεμότητα. Οι θεσμοί επιθυμούν την μείωση της πολιτικής επιρροής στην τοποθέτηση των Γενικών στα υπουργεία, κάτι το οποίο θεωρείται ότι μπορεί να επιτευχθεί με συγκεκριμένες θητείες, ώστε να μην αλλάζουν τα πρόσωπα, με κάθε αλλαγή κυβέρνησης, αλλά ο κρατικός μηχανισμός να συνεχίζει απρόσκοπτα τη λειτουργία του.
Αποκομματικοποίηση του κράτους
Η αρμόδια υπουργός τόνισε ότι οι προκηρύξεις θα ολοκληρωθούν εντός του Δεκεμβρίου και θα ακολουθήσει η τοποθέτηση των διοικητικών γραμματέων, στη θέση των γενικών γραμματέων κάτι το οποίο αναμένεται να έχει γίνει μέχρι τον Ιούνιο. Λόγω των καθυστερήσεων, εξετάζεται η μείωση του χρόνου «συνύπαρξης» με τους γενικούς γραμματείς στο μισό, δηλαδή σε τρεις μήνες αντί για έξι. Η επιλογή των νέων γραμματέων θα γίνει από το Μητρώο Επιτελικών Στελεχών, όπου έχουν εγγραφεί οι «προσοντούχοι» υπάλληλοι. Οι υποψηφιότητες θα αξιολογηθούν από το Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Διοικήσεων, υπό το ΑΣΕΠ, κάτι που είναι στην κατεύθυνση που επιθυμούν οι θεσμοί καθώς θα συμβάλει στην αποκομματικοποίηση του κράτους.
Ηλεκτρονικά η αξιολόγηση στο Δημόσιο από το 2018
Μεγάλο ενδιαφέρον φέρονται να έδειξαν οι εκπρόσωποι των θεσμών για την αξιολόγηση του Δημοσίου, με την Όλγα Γεροβασίλη να τους ενημέρωσε ότι σύμφωνα με το πλάνο του υπουργείου, από το 2018 η διαδικασία θα γίνεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, στην οποία θα ενταχθούν τα ψηφιακά οργανογράμματα και τα περιγράμματα θέσεων. Στόχος των αλλαγών είναι να απαλλαχθεί το Δημόσιο από «άνωθεν» παρεμβάσεις και γραφειοκρατικούς μηχανισμούς. Όπως επισημάνθηκε σχετικά, αυτή η πλατφόρμα είναι πρωτοβουλία της κυβέρνησης και όχι υποχρέωση του μνημονίου.
Κοινωνικά Επιδόματα πρότεινε η κυβέρνηση
Στα θέματα που εξετάζονται είναι και αυτό των Κοινωνικών Επιδομάτων, το οποίο αναμένεται να κλείσει την Παρασκευή στη συνάντηση που θα έχει με τους δανειστές η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας (Αχτσιόγλου- Φωτίου). Από την πλευρά της κυβέρνησης έχει προταθεί η αύξηση κατά 160 εκατ. Ευρώ της πρόβλεψης στον Προϋπολογισμό, ενώ οι θεσμοί ζητούν αλλαγή των εισοδηματικών κριτηρίων για την καταβολή επιδόματος.
Στο τραπέζι η διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά
Παράλληλα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υπάρχει και το θέμα της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, που έχουν ακόμα μειωμένο συντελεστή. Η κυβέρνηση έχει προτείνει την διατήρηση των μειωμένων συντελεστών στα 32 νησιά, που είχαν εξαιρεθεί από την εξομοίωση, καθώς η εξαίρεση από τον προηγούμενο κύκλο εξομοίωσης με την ηπειρωτική Ελλάδα είχε αποφασιστεί λόγω του βάρους που φέρνει στις τοπικές κοινωνίες το προσφυγικό.
Αχτσιόγλου: Γρήγορη αξιολόγηση, χωρίς προβλήματα
Η διαπραγμάτευση εξελίσσεται με γρήγορους ρυθμούς και η τεχνική συμφωνία θα επιτευχθεί γρήγορα εκτίμησε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, σε δηλώσεις της στον Realfm.
Σύμφωνα με την υπουργό, «θα είναι μία γρήγορη αξιολόγηση, χωρίς προβλήματα, για να περάσουμε, αμέσως μετά, στην εξειδίκευση των μέτρων για το χρέος και να ανοίξει ο διάδρομος για την έξοδο από το πρόγραμμα, τον Αύγουστο του 2018».
Μέχρι τις 22 Ιανουαρίου τα προαπαιτούμενα της γ’ αξιολόγησης
Έως το Eurogroup στις 22 Ιανουαρίου θα έχει υλοποιηθεί το σύνολο των προαπαιτούμενων και θα κλείσει και η πολιτική συμφωνία για την Τρίτη αξιολόγηση, εκτίμησαν κυβερνητικέ πηγές, τονίζοντας ότι αυτό δεν αλλάζει τον στόχο για κλείσιμο της τεχνικής συμφωνίας έως το Eurogroup της Δευτέρας (4/11).
Έκλεισαν πλειστηριασμοί και ΔΕΗ
Ήδη θεωρείται ότι έχουν κλείσει δύο από τα δύσκολα θέματα της αξιολόγησης, όπως είναι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και η Ενέργεια. Πηγές, με γνώση των εξελίξεων εντός της αίθουσας των διαπραγματεύσεων, φέρονται να τόνισαν πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει υιοθετήσει δεύτερο ρόλο στις διαβουλεύσεις, που τις παρακολουθεί αλλά δεν μετέχει ενεργά, ζητώντας να μην βγουν οι αλλαγές στα χρονοδιαγράμματα εκτός προγράμματος.
Οριστικά στην δ’ αξιολόγηση οι νέες αντικειμενικές
Οριστική είναι η αναβολή για την εναρμόνιση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων με τις εμπορικές, που αν και αρχικά ήταν προαπαιτούμενο της γ’ αξιολόγησης τελικά πάει στην επόμενη και θα πρέπει να γίνει έως τον Μάρτιο. Σε κάθε περίπτωση η δ’ αξιολόγηση πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τον Ιούνιο.