Της Ελένης Τσερεζόλε
Άνω-κάτω έφεραν τους ανθρώπους της εστίασης, ακριβώς εκείνους τους επαγγελματίες που έχουν πληγεί περισσότερο από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας, τα νέα μέτρα της κυβέρνησης που ανακοίνωσε ο υπουργός Επικρατείας Γεραπετρίτης. Τα μέτρα αφορούν στην εφαρμογή προνομίων των εμβολιασμένων και τον διαχωρισμό των καταστημάτων σε αμιγείς και μεικτούς χώρους. Σύσσωμος ο χώρος της εστίασης κάνει λόγο για μεταφορά των ευθυνών της κυβέρνησης στους ώμους των σκληρά δοκιμαζόμενων επαγγελματιών! Σε συλλογικό και ατομικό επίπεδο, οι αντιδράσεις κατά των μέτρων ήσαν και είναι καταιγιστικές κατά της κυβέρνησης, η οποία, για άλλη μια φορά, πήρε κρίσιμες αποφάσεις χωρίς να συμβουλευθεί τους ανθρώπους του χώρου. Γνωστοί σεφ, ιδιοκτήτες εστιατορίων όπως οι κκ Λαζάρου και Σκαρμούτσος έκρουσαν των κώδωνα του κινδύνου για τα χωρίς νόημα αλλά και επικίνδυνα μέτρα της κυβέρνησης. «Αν πρέπει να θυσιαστούμε εμείς, έστω, αλλά τουλάχιστον να έχει νόημα», ήταν η κραυγή αγωνίας του Δ. Σκαρμούτσου, χθες το πρωί, στον φιλοκυβερνητικό ΣΚΑΪ, θέλοντας να καταδείξει ότι τα μέτρα δεν οδηγούν πουθενά, παρά σε ένα ακόμη πλήγμα κατά της εστίασης!
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι αντιδράσεις από τις οργανώσεις του χώρου, όπως η Ένωση Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ Νομού Θεσσαλονίκης, η Ελληνική Ένωση Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης, κα, έθεσαν, πέραν του αιφνιδιασμού τους, πρακτικά ζητήματα αλλά και το καίριο θέμα της ηθικής ευθύνης, που αφορούν στην επιλογή των εμβολιασμένων ή μη πελατών. Ενώ από την πλευρά του ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων ανέδειξε την οικονομική επιβάρυνση που σημαίνουν τα μέτρα, π.χ. για μία 4μελή οικογένεια, που θα πρέπει να πληρώσει επιπλέον για self test 20 με 25 ευρώ για μία έξοδο για καφέ ή φαγητό.
Τίποτε από όλα αυτά δεν έλαβε υπόψιν της η κυβέρνηση που και στην περίπτωση αυτή, αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων, ανίκανη, και, εντέλει, επικίνδυνη…