Παρασκευή, 11 Ιουλίου 2025

Κύπρος: Μετά τη Γενεύη bölünmek (διχοτόμηση) ή επανένωση ;

Της Ναταλί Γλέζου από την Κυριακάτικη Kontranews

Σε τουρκικό στοχευμένο φιάσκο  κατέληξαν για άλλη μια φορά   οι διαπραγματεύσεις στη Γενεύη  με τη σύγκληση της  άτυπης  πενταμερούς   5+ΟΗΕ, με τη συμμετοχή των δύο κοινοτήτων  της Κυπριακής Δημοκρατίας  και των τριών εγγυητριών δυνάμεων.

Ο Α. Γκουτέρες, ως νέος Πόντιος Πιλάτος , δήλωσε μετά τη λήξη των διεργασιών ότι  η τ/κ πλευρά  διεκδικεί , πλέον, μια διαφορετική λύση: την αναγνώριση δύο ισότιμων κυρίαρχων  κρατών με διεθνές στάτους, ενώ  για την  ε/κ πλευρά δήλωσε ότι κυρίαρχος στόχος  είναι η επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων  από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά  με στόχο την επίτευξη Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας  σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ,  την κοινή δήλωση Αναστασιάδη –Ερόγλου (11/2/2014), τα 6 σημεία της πρότασης του Γ.Γ και  το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Στην ουσία Τατάρ – Ερτογάν στη Γενεύη  πέτυχαν την πρώτη καταγραφή διεθνώς των διχοτομικών προτάσεων τους.

Αντίστοιχα μετά το άδοξο τέλος στο Κραν Μοντανά  (αρχές Ιουλίου 2017), ο Γενικός Γραμματέας, Αντόνιο Γκουτέρες, μεταξύ άλλων,  είχε δηλώσει :

«Με μεγάλη μου λύπη σας πληροφορώ ότι παρά τη σθεναρή δέσμευση των αντιπροσωπειών  και των εμπλεκόμενων μερών, η ελληνοκυπριακή και η τουρκοκυπριακή αποστολή, η Ελλάδα, η Τουρκία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ένωση σαν παρατηρητής,  όπως επίσης η ομάδα διαπραγμάτευσης του ΟΗΕ η Διάσκεψη για την Κύπρο έληξε χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία.

Θέλω να εκφράσω την βαθιά μου ευγνωμοσύνη και εκτίμηση στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων  και να ευχηθώ το καλύτερο για τους Κύπριους στο Βορρά και στο Νότο…»

Είναι προφανές ότι η Κυπριακή Δημοκρατία  όπως στο Κραν Μοντανά το2017 αλλά εξίσου  και στη Γενεύη ήταν  «εκλιπούσα» από τις ε/τ – ε/κ συνομιλίες.  Όμως  το 2004 με το Σχέδιο Ανάν , ο αείμνηστος Τάσος Παπαδόπουλος πριν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος είχε δηλώσει ότι «παρέλαβα κράτος δεν θα παραδώσω κοινότητα».

Μετά την Γενεύη, ο κ. Αναστασιάδης μετέβη στο Πόρτο στην Πορτογαλία  όπου  συμμετείχε  στην Κοινωνική Σύνοδο Κορυφής, η οποία  έλαβε  χώρα στις  στις   7-8 Μαΐου. Ενημέρωσε  τους ομολόγους του για τις διαβουλεύσεις στη Γενεύη, ενώ ο ΥΠΕΞ , Ν. Χριστοδουλίδης, ξεκίνησε  περιοδεία ενημέρωσης  ηγετών  χωρών της Ευρώπης.

Η ομιλία του αφορούσε στην ανάγκη πανευρωπαϊκής  απόκρισης και δημιουργίας  «επιθετικών» πολιτικών αντιμετώπισης της ανεργίας,  στην εποχή της πανδημικής οικονομικής ύφεσης,  τονίζοντας ότι το 2020 η Κύπρος πέτυχε τη συρρίκνωση του «ανεργόμετρου» κάτω από 8% αλλά φαίνεται ξέχασε ότι μόνο για φέτος τον μήνα Απρίλιο, η ανεργία καλπάζει στο 12,6% .

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Ν. Παπαδόπουλος,  δήλωσε  σχετικά με τη μη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στις διαπραγματεύσεις στη Γενεύη ότι  «η Κύπρος έχει γίνει τo περίγελο της Ευρώπης… Ξεκινά μια διαδικασία, με μια τεράστια ήττα της πλευράς μας και μια τεράστια νίκη για την Τουρκία».

Πολύ σωστά ο Α. Γκουτέρες δήλωσε ότι  «ο τετραγωνισμός του κύκλου  εφαρμόζεται και στην πολιτική»,  γιατί η κατοχική Τουρκία με την ασκούμενη διπλωματία των κανονιοφόρων επιμένει στον πολιτειακό ακρωτηριασμό της Κύπρου, που αντιβαίνει και καταστρατηγεί  αποφάσεις του ΟΗΕ για τη σύσταση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Η τουρκική αδιάλλακτη στάση στη Γενεύη  είχε σαν μοναδικό  στόχο να τινάξει στον αέρα τις διαπραγματεύσεις,  για να «εγγράψει»  μελλοντικά ως «υποθήκη»  τη διχοτόμηση de jure της Κύπρου.

Προς επίρρωση των τουρκικών σχεδιασμών, ο  Ασίμ Ακανσού βουλευτής του Τουρκικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος  με άρθρο του στην Ahval  τόνισε ότι  η πρόταση Τατάρ, χωρίς να έχει κανένα απολύτως στρατηγικό υπόβαθρο, διαμορφώθηκε με βάση την απόφαση  της τουρκικής εθνοσυνέλευσης (30/4/2021) για το Κυπριακό:

«Στις συναντήσεις  που θα διεξαχθούν την επόμενη περίοδο είναι επιτακτικό να συζητήσουμε μια συνολική, μόνιμη λύση,  που θα λαμβάνει υπόψη τις πραγματικότητες του νησιού στη βάση δύο ανεξάρτητων κρατών και  θα είναι ενάντια σε προσεγγίσεις οι οποίες δεν έχουν καταλήξει σε κανένα αποτέλεσμα  εδώ και μισό αιώνα και  αγνοούν την τουρκική παρουσία».

Τελικά η Γενεύη ήταν μια πανωλεθρία.

Πολλοί αναλυτές, όμως,  ισχυρίζονται ότι στο Κραν Μοντανά  θάφτηκαν τα όνειρα του δημοκρατικού κυπριακού λαού για την επανένωση.

Ήδη στο Μον Πελεράν 1, τον Νοέμβρη του 2016, ως «αιτία» της αποχώρησης του κ. Αναστασιάδη  στις συνομιλίες  του με τον Μ. Ακιντζί  αυτή τη φορά  ήταν το ΑΚΕΛ και ο Γ.Γ του κόμματος  Άντρος Κυπριανού!

Ο  Άντρος Κυπριανού, δύο χρόνια αργότερα ,σε συνέντευξή του στον  Alphanews,  δεν άφησε αναπάντητους  τους ψευδείς προεδρικούς ισχυρισμούς. Μεταξύ άλλων  δήλωσε: « Ο κ. Αναστασιάδης  είχε πει ψέματα στον Ακιντζί ότι του είχα τηλεφωνήσει εγώ και του ζήτησα να επιστρέψει πίσω στην Κύπρο γιατί αντιμετωπίζαμε προβλήματα στο ΑΚΕΛ και έπρεπε να συνεννοηθούμε για κάποια ζητήματα. Λυπούμε  γιατί λέχθηκαν αυτά τα πράγματα θεωρώ πολύ πιο έντιμο να έλεγε στον κ. Ακιντζί θέλω να πάω πίσω να προβληματιστώ για κάποια ζητήματα και να επανέλθω για να συνεχίσουμε τη συζήτηση».

Για το  Κραν Μοντανά, όμως,  όσον αφορά το πολιτειακό μοντέλο για την επίλυση του Κυπριακού, ολοένα και πληθαίνουν οι δημοσιογραφικές και πολιτικές μαρτυρίες  που προκαλούν  τεράστια ερωτηματικά για το τι τελικά πρότεινε ο κ. Αναστασιάδης στον  Τούρκο ΥΠΕΞ.

Αληθεύει ότι πρότεινε τη «λύση»  διχοτόμησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ζητώντας  του  χρόνο, όπως ακούγεται,  για να  «αφομοιώσει»  ο κυπριακός λαός  τη «λύση»  των δύο κρατών  μέχρι να διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές  του 2018 και ότι του ζήτησε μέχρι τότε να μην εκδηλωθεί καμία  τουρκική πρόκληση;

Ο Τούρκος δημοσιογράφος  Φατίχ Τσιεκιργέ με άρθρο του στη Χουριέτ, που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή,  ρίχνει περισσότερο φως για το τι πραγματικά  έγινε στο το Κραν Μοντανά,     σε σχέση με τη διχοτομική στάση, όπως ισχυρίζεται, του Κύπριου Προέδρου το 2017, ενώ στη Γενεύη αγόρευε «ομοσπονδιακά» για 40 λεπτά.

Σύμφωνα με τον Τούρκο δημοσιογράφο, ο Μ. Τσαβούσογλου απευθυνόμενος στον κ. Αναστασιάδη  τον κατηγόρησε για διπλοπροσωπία και έδειξε  έγγραφο που είχε  καταθέσει η ε/κ πλευρά στον Κραν Μοντανά  που απέρριπτε  την εκ περιτροπής προεδρία,  κάνοντας  την εξής ερώτηση:  «Δεν είστε εσείς που πριν από 4 χρόνια στο Κραν Μοντανά  μου είπατε ότι οι Ελληνοκύπριοι ποτέ δεν πρόκειται να μοιραστούν την εξουσία με τους Τουρκοκύπριους και ότι εσείς δεν θα μπορέσετε να πείσετε το λαό σας για αυτό το θέμα;» και συνέχισε  απευθύνοντας  άλλο ένα ερώτημα «δεν ήσασταν εσείς που μου είπατε ξανά ότι ‘ο λαός μου δεν είναι έτοιμος να μοιραστεί ακόμη και τα νοσοκομεία με τους Τουρκοκύπριους;’».

Ήδη στις συνομιλίες στη Γενεύη, ο κ. Αναστασιάδης, επίσημα,  μίλησε για αποκεντρωμένη Ομοσπονδία! Στα πλαίσια ενός τέτοιου πολιτειακού μοντέλου,  με βάση την πολιτική ισότητα που έχει ήδη  νοηματοδοτηθεί  από το ψήφισμα 716 του Σ.Α,  η ανάθεση περισσότερο εκτελεστικών αρμοδιοτήτων στα συνιστώντα ομόσπονδα κρατίδια τα οποία θα έχουν το κατάλοιπο εξουσίας  θα έχει ως συνέπεια τη μετεξέλιξη της  αποκεντρωμένης ή χαλαρής Ομοσπονδίας  σε Συνομοσπονδία, άρα τη διχοτόμηση της Κύπρου.

Η πρόσφατη δήλωσή του «κομμουνιστή» Μ. Ακιντζί, σύμφωνα με τις «προσφωνήσεις» των   Τατάρ –Μπαχτσελί  για τον Τουρκοκύπριο πολιτικό, σε ιδιωτικό τ/κ  κανάλι αποδεικνύει ότι μαζί με τις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις της κυπριακής γης αντιστέκεται  σθεναρά στη διχοτόμηση :

«Εμείς αναζητούμε ένα καθεστώς που δεν μπορούμε να έχουμε. Εάν θέλουμε αναγνώριση, ξεκινάμε από το μακρινό σημείο ή από εκείνους που είναι πιο κοντά σε μας από πολιτικής, ιδεολογικής και εθνικής άποψης;».

Δεν είναι μόνο ο τραγικός απολογισμός των μαζικών εκτελέσεων  από τον  τουρκικό Αττίλα, που ήταν η απάντηση  για το πραξικόπημα  της  Χούντας –ΕΟΚΑ Β εναντίον του Μακαρίου,  με τη συναίνεση των ΗΠΑ.

Η Τουρκία διέπραξε  απάνθρωπα εγκλήματα τον Ιούλιο-Αύγουστο του 1974 στο νησί :

  • Οι αγνοούμενοι: 1468 Ελληνοκύπριοι  και Έλληνες. Επίσης αγνοούνται  502 αντικαθεστωτικοί Τουρκοκύπριοι ( οι τελευταίοι της περιόδου 63-67, δολοφονημένοι από ε/κ και τ/κ εθνικιστές).
  • Τα απάνθρωπα βασανιστήρια των Τούρκων στρατιωτών στους αιχμαλώτους και  βιασμούς  γυναικών ακόμα και τουρκικής καταγωγής.
  • Η βίαια εκτόπιση τουλάχιστον 120.000 Ελληνοκυπρίων (εθνοκάθαρση).
  • Η πολιτική συνεχούς μεταφοράς εποίκων. Συνολικά, προσθέτοντας και  τον τουρκικό στρατό κατοχής, τουλάχιστον 200.000 μη Τουρκοκύπριοι βρίσκονται στα κατεχόμενα.   
  • Η συστηματική καταστροφή θρησκευτικών και πολιτιστικών μνημείων .

Είναι αδιαμφισβήτητο ότι η Τουρκία θέλει πάση θυσία να ελέγξει συνολικά ολόκληρη τη Μεγαλόνησο.

Ο «διορισμένος»  από τον Ερντογάν  Ε. Τατάρ είχε δηλώσει ότι «από δω και πέρα κανενός δεν φτάνει η δύναμη να γυρίσει την ιστορία πίσω».

Και όμως  η πολιτική «αφομοίωσης» με την επιβολή της  «τουρκικότητας»  που εφαρμόζεται μεθοδικά στην κατεχόμενη Κύπρο από την  Τουρκία, αντικρούει στην «κυπριακότητα».

Και αυτή τη διαχρονική  κυπριακή ταυτότητα  την υπερασπίζονται μέσα από κινηματικούς  αγώνες,  με  προοδευτικό ιδεολογικό πλουραλισμό,  η  κυπριακή νεολαία, που αγωνίζεται  για την επανένωση της Κύπρου και οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις που πρωτοπορούν στον πολιτικό στίβο αγωνιζόμενες  για την ελευθερία, τη δημοκρατία  και ενάντια στη διχοτόμηση όπως το ΑΚΕΛ, το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα και το Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας και άλλοι προοδευτικοί κινηματικοί, πολιτικοί φορείς . Από τη Γενεύη, όλοι μαζί εξέφρασαν την κοινή τους ανησυχία για το μέλλον της πατρίδας και του λαού τους.

Για αυτές τις δημοκρατικές δυνάμεις  οι ήρωες τους  είναι  οι «αγγελιοφόροι της ειρήνης»  που εκτελέστηκαν  από τους  ελληνοκύπριους και τουρκοκύπριους εθνικιστές, ο Ντερβίς Αλί Καβάζογλου,  ο Κώστας  Μισιαούλης, ο Αχμέτ Γκουρκάν και ο Αϊχάν Χικμέτ.  Στις 24 Απριλίου, πριν τη σύγκληση της άτυπης πενταμερούς, προέβησαν σε κοινή δήλωση με τίτλο «Ενώνουμε τις δυνάμεις για μια ομοσπονδιακή λύση» (βλέπε εδώ).

Αγωνίζονται  για την σύσταση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, για  μια ελεύθερη, ανεξάρτητη, κυρίαρχη και  επανενωμένη  πατρίδα, όπως την περιγράφει  ο Γ. Σεφέρης:

«Ήταν ωραία όλ’ αυτά, μια περιδιάβαση.

Όμως το ξύλινο μαγγανοπήγαδο – τ’ αλακάτιν,

κοιμισμένο στον ίσκιο της καρυδιάς

μισό στο χώμα και μισό μέσα στο νερό,

γιατί δοκίμασες να το ξυπνήσεις;

Είδες πώς βόγκηξε. Κι εκείνη την κραυγή

βγαλμένη απ’ τα παλιά νεύρα του ξύλου

γιατί την είπες φωνή πατρίδας;».

 

*Η φωτογραφία είναι σκίτσο του Κυριάκου Παναγιώτου Γκούμα από το άρθρο  του Ξένη Χ. Ξενοφώντος  στην ιστοσελίδα  hellasjournal.com

 

 

 

 

 

 

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή