Οι εξαγγελίες που θα κάνει ο Κ. Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη θέτουν σε κίνδυνο την οικονομία
ΚΟΥΤΣΟΥΡΕΜΕΝΑ επιδόματα στους εργαζόμενους στον τουρισμό θα εξαγγείλει από τη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης. Προφανώς η κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην οικονομία και τις συνέπειες που προκαλεί σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους. Αντί να προχωρήσει σε τολμηρές πρωτοβουλίες χρησιμοποιώντας το «μαξιλάρι» που κληρονόμησε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί µε ημίμετρα και επιδόματα πείνας να διαχειριστεί µία πολυεπίπεδη κρίση.
Οι απώλειες µόνο από τον τουρισμό έφτασαν τη φετινή σεζόν τα 14 δισεκατομμύρια ευρώ. Αν συνυπολογίσει κανείς και τις ζημιές που έχει προκαλέσει η πανδημία σε ζωτικούς τομείς της οικονομίας, τότε μιλάμε για ένα εφιαλτικό σκηνικό, το οποίο για να αντιμετωπιστεί απαιτεί συναγερμό τόσο από την πλευρά της κυβέρνησης όσο κι από όλες τις πολιτικές δυνάμεις και τους παραγωγικούς φορείς.
Το ζητούμενο είναι να πέσει ζεστό χρήμα στην αγορά, για να διασωθούν οι επιχειρήσεις και οι θέσεις εργασίας. Απαιτούνται τολμηρά προγράμματα, ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες πλέον στη συντριπτική τους πλειοψηφία βρίσκονται στα πρόθυρα χρεοκοπίας. Άλλωστε οι μικρομεσαίοι ήταν αποκλεισμένοι από τα προγράμματα χρηματοδότησης και από το τραπεζικό σύστημα, γιατί οι περισσότερες επιχειρήσεις δεν τηρούσαν τις αυστηρές προϋποθέσεις ένταξης σε διάφορα προγράμματα που είχαν εξαγγελθεί στο διάστημα της πανδημίας. Τεράστιο είναι το πρόβλημα και στον τουρισμό. Μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες που άνοιξαν το καλοκαίρι µε την προσδοκία της έλευσης τουριστών ετοιμάζονται και πάλι να ξανακλείσουν.
Πεντακόσιες µε εξακόσιες χιλιάδες εργαζόμενοι στη βαριά βιομηχανία του τουρισμού βρίσκονται στον αέρα. Η προστασία της εργασίας τους και οι καταβολές των ασφαλιστικών εισφορών είναι επιβεβλημένη για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στοιχειωδώς στις οικονομικές ανάγκες. Τραγική είναι η κατάσταση στο χώρο της εστίασης. Δεκάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι έτοιμες να βάλουν λουκέτο, αφήνοντας στο δρόμο στρατιές εργαζομένων. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και µε τον κλάδο των μεταφορών.
Την πλήρη καταγραφή των επιπτώσεων της πανδημίας στην ελληνική οικονομία ζητούν ο Τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς και ο αναπληρωτής Τομεάρχης, Γιώργος Τσίπρας. Τονίζουν επίσης την ανάγκη πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στα χρηματοδοτικά εργαλεία τόσο από το κράτος όσο και από τις τράπεζες. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην Θεσσαλονίκη θα παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο και τολμηρό σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης και τη διάσωση των θέσεων εργασίας.
Ο Αλέξης Τσίπρας θα προτείνει τολμηρές παρεμβάσεις και άμεση χρηματοδότηση των επιχειρήσεων που βρίσκονται στο χείλος της καταστροφής. Στις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα περιλαμβάνονται και προτάσεις για την προστασία των εργαζομένων στο κρίσιμο αυτό διάστημα που η οικονομία ταλανίζεται από την πανδημία και η ύφεση ξεπερνάει κάθε πρόβλεψη. Νέο ιστορικό ρεκόρ ανεργίας Για «εφιάλτη» επιχειρήσεων και εργαζομένων µε 100.000 λουκέτα και ρεκόρ ανεργίας προειδοποιεί η αγορά, που ζητά μέτρα τώρα για να αποφύγουμε τα χειρότερα! Αντιμέτωπη µε ένα νέο υφεσιακό σπιράλ βρίσκεται η ελληνική Οικονομία, µε τους αναλυτές να επισημαίνουν ότι τα νέα στοιχεία προμηνύουν μνημονιακό φθινόπωρο και ακόμα δυσκολότερο χειμώνα.
Μία δυναμική που δυστυχώς επιβεβαιώνουν τα πρώτα διαθέσιμα στοιχεία για την πορεία του Τουρισμού και το νέο ρεκόρ ανέργων στον ΟΑΕΔ. Συγκεκριμένα, το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων στον ΟΑΕΔ τον Ιούλιο του 2020 ήταν 1.095.997, περισσότεροι κατά 125.796 ή 12,97% σε σχέση µε τον Ιούλιο του 2019 που ήταν 970.201.
Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό εγγεγραμμένων ανέργων από το 2010 που υπάρχουν καταγεγραμμένα στοιχεία στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ. Οι νέοι αριθμοί θυμίζουν στατιστικά μνημονίων, µόνο που όπως επισημαίνεται από τους ειδικούς, αυτή η κρίση, αν δεν αντιμετωπιστεί τώρα, μπορεί να είναι πολύ χειρότερη.
Ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων τον φετινό Ιούλιο είναι κατά πολύ μεγαλύτερος και από εκείνο του Ιουλίου του 2013 όταν και η ανεργία χτύπησε κόκκινο ακουμπώντας το 28% και οι εγγεγραμμένοι άνεργοι έφτασαν τους 1.018.990. Σε ποσοστό, η μεγαλύτερη αύξηση ανέργων καταγράφεται στις τουριστικές περιφέρειες, Ιόνιων Νήσων (85,82%), Νοτίου Αιγαίου 79,40% και Κρήτης 39,69%.
ΔΝΤ: Η Ελλάδα, «πρωταθλήτρια» στην ανεργία
Νέα μελέτη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έχει πολλές αναφορές στην Ελλάδα, µε τους Αμερικανούς αναλυτές να βλέπουν τα σημάδια της κρίσης. Παρά τις «συνταγές» των δανειστών ακόμα και πριν την πανδημία το πρόβλημα της μακροχρόνιας ανεργίας, παραμένει ριζωμένο στην ελληνική αγορά και έχει επιδράσει αρνητικά στις δεξιότητες του εργατικού δυναμικού και στο σύνολο της παραγωγικότητάς της οικονομίας. Σύμφωνα µε την μελέτη η μακροχρόνια ανεργία παραμένει μια βασική πρόκληση για ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, ειδικά για εκείνες που επλήγησαν περισσότερο από την οικονομική κρίση. Ειδικότερα, στη διετία από το 2018 μέχρι και το τέλος του 2019 στο σύνολο των χωρών της ΕΕ η υψηλότερη μακροχρόνια ανεργία εντοπιζόταν στην Ελλάδα, όπου σχεδόν ένας στους πέντε Έλληνες σε ηλικία εργασίας ήταν µμακροχρόνια άνεργος. Αξιοσημείωτο, σύμφωνα µε το Ταμείο είναι πως η Ελλάδα είχε το υψηλότερο επίπεδο εμφάνισης µακροχρόνιας ανεργίας μετά την κρίση, καθώς σχεδόν το 75% των ανέργων ήταν μακροχρόνια άνεργοι, ακολουθούμενη από τη Σλοβακία, την Ιταλία και τη Βουλγαρία. Αυτό είχε αρνητικά αποτελέσματα καθώς οι αναντιστοιχίες δεξιοτήτων επιδεινώθηκαν
Αχτσιόγλου: Κοροϊδία χιλιάδων εργαζομένων
Για «εμπαιγμό» των κυρίων Μητσοτάκη και Βρούτση απέναντι στους εργαζόμενους στον κλάδο του επισιτισμού – τουρισμού και των ξενοδοχείων, που δεν έχει τέλος, κάνει λόγο η Τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου. Σύμφωνα µε την πρώην υπουργό, το υπουργείο Εργασίας όχι µόνο άφησε δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους µε μηδενικό εισόδημα ολόκληρο το καλοκαίρι αλλά ήρθε, στα τέλη Αυγούστου πια, και αντί για το πενιχρό επίδομα αναστολής εργασίας των 534 ευρώ, για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο, είτε τους κατέβαλε ποσά της τάξης των 17, 19 και 50 ευρώ είτε δεν τους κατέβαλε τίποτα. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι «η κυβέρνηση πρέπει να δώσει άμεσα εξηγήσεις γιατί δεν κατέβαλε ολόκληρο το πενιχρό επίδομα αναστολής -το οποίο μάλιστα καθυστέρησε 2 και 3 μήνες- αλλά αντί αυτού κατέθεσε στους λογαριασμούς των εργαζομένων εξευτελιστικά ποσά». Τέλος, τονίζει ότι το κράμα κυβερνητικής αδιαφορίας και κοροϊδίας των εργαζομένων, που καταδικάζει δεκάδες χιλιάδες οικογένειες στην φτώχεια, είναι συνειδητή επιλογή της ΝΔ.