Η δοκιμή COV002, που αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, στοχεύει να αξιολογήσει τον δείκτη ανταπόκρισης ατόμων που διαφόρων ηλικιών που μολύνθηκαν από τον νέο κορωνοϊό και σε τι ποσοστό μπορούν να προστατευτούν από την COVID-19 χρησιμοποιώντας ένα νέο εμβόλιο που ονομάζεται ChAdOx1 nCoV-19. Η έρευνα στο τελικά στάδιο θα δώσει επίσης πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια του εμβολίου και την ικανότητά του να δημιουργεί καλές ανοσολογικές αντιδράσεις κατά του ιού.
Το Cambridgeshire και το Peterborough NHS Foundation Trust (CPFT), το Cambridge University Hospitals NHS Foundation Trust και το Royal Papworth Hospital NHS Foundation Trust ανακοίνωσαν ότι προσλαμβάνουν υγιές προσωπικό ηλικίας μεταξύ 18 και 55 ετών, που δεν έχουν μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό, αλλά έχουν τακτική επαφή με ασθενείς που έχουν COVID-19, για να λάβουν μέρος στη δοκιμή.

Οι επιλέξιμοι συμμετέχοντες θα τυχαιοποιηθούν για να λάβουν μία δόση είτε του δοκιμαστικού εμβολίου (ChAdOx1 nCoV-19) είτε ενός εγκεκριμένου εμβολίου μηνιγγίτιδας (MenACWY) που θα χρησιμοποιηθεί ως «μάρτυρας» για σύγκριση. Μετά τον εμβολιασμό, οι συμμετέχοντες θα παρακολουθούνται για 12 μήνες.
Ο Δρ Estée Török από το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Cambridge και κύριος ερευνητής στο Cambridge University Hospitals NHS Foundation Trust, δήλωσε: «Η ανάπτυξη ενός αποτελεσματικού εμβολίου είναι το κλειδί για τον έλεγχο της πανδημίας COVID-19. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να συνεργαστούμε με την CPFT και τη Royal Papworth σε αυτήν τη δοκιμή εμβολίων εθνικής προτεραιότητας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ψάχνουμε για υγιείς εθελοντές που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο μόλυνσης από COVID-19 στο CUH για να συμμετάσχουν σε αυτήν τη μελέτη».

Ο Δρ Ben Underwood, Αναπληρωτής Ιατρικός Διευθυντής και Κύριος Ερευνητής (επικεφαλής της μελέτης) στο CPFT είπε: «Είμαστε ευγνώμονες σε όλο το προσωπικό μας για τη λαμπρή ανταπόκρισή τους στην πανδημία του κορονοϊού. Οι ερευνητικές μας ομάδες διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στις διεθνείς προσπάθειες για την εξασφάλιση ενός εμβολίου, το οποίο ελπίζουμε ότι θα προστατεύσει αυτούς που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, θα σώσει περισσότερες ζωές και θα ελαχιστοποιήσει την αναστάτωση που προκαλείται από τον ιό. Ευχαριστώ όλους τους εθελοντές που συμμετέχουν και κάνουν τις κλινικές δοκιμές δυνατές».
Ο Δρ Robert Rintoul, Διευθυντής, Papworth Trials Unit Collaboration και Reader in Thoracic Oncology στο Τμήμα Ογκολογίας του Πανεπιστημίου του Cambridge, δήλωσε: «Εμείς στο Royal Papworth Hospital είμαστε περήφανοι που υποστηρίζουμε την έρευνα για πιθανά εμβόλια και θεραπείες για την COVID-19. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τα μέλη του προσωπικού μας που επέλεξαν να συμμετάσχουν σε αυτό το σημαντικό έργο δημόσιας υγείας».

ΗΠΑ: Στην τρίτη κλινική φάση και το εμβόλιο της Moderna
Το πειραματικό εμβόλιο κατά της Covid-19 της αμερικανικής εταιρίας βιοτεχνολογίας Moderna, το οποίο συγχρηματοδοτεί η αμερικανική κυβέρνηση, θα εισέλθει στην τρίτη και τελευταία φάση των κλινικών δοκιμών τον Ιούλιο, σε δείγμα 30.000 εθελοντών, ανακοίνωσε χθες η εταιρία.
Είναι η καθοριστική φάση των δοκιμών που θα επιτρέψει να δούμε, σε ένα πολύ μεγαλύτερο δείγμα υγιών ατόμων, αν το εμβόλιο είναι πιο δραστικό από το ψευδοφάρμακο για να εμποδίσει τη μόλυνση από τον νέο κορονοϊό. Το πρωτόκολλο οριστικοποιήθηκε με την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και η δοκιμή θα διεξαχθεί σε συνεργασία με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH).
Η εταιρία βιοτεχνολογίας έλαβε 483 εκατομμύρια δολάρια από την αμερικανική κυβέρνηση. Ανακοίνωσε στις 18 Μαΐου τα πρώτα ενθαρρυντικά αποτελέσματα σε μικρό αριθμό εθελοντών (οκτώ), στο πλαίσιο της πρώτης φάσης των κλινικών δοκιμών.
Η δεύτερη φάση, που θα περιλαμβάνει 600 εθελοντές, άρχισε στα τέλη Μαΐου. Ο εμβολιασμός γίνεται σε δύο δόσεις, με διαφορά 28 ημερών η πρώτη από τη δεύτερη δόση. Οι μισοί εθελοντές λαμβάνουν ψευδοφάρμακο, και η επιλογή τους είναι τυχαία.
Πώς θα μπει σε παραγωγή
Αν η δόση για τις δοκιμές (1.000 μικρογραμμάρια) αποδειχθεί δραστική, η Moderna έχει προβλέψει ότι μπορεί να παράγει 500 εκατομμύρια δόσεις ετησίως, και είναι ενδεχομένως έως 1 δισεκατομμύριο.
Η εταιρία είναι μια από τις πέντε εταιρίες στις οποίες η κυβέρνηση Τραμπ φέρεται να στηρίχθηκε στο πλαίσιο της επιχείρησής της «Warp Speed», σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times, μαζί με τις AstraZeneca (βιομηχανικό εταίρο του εμβολίου της Οξφόρδης), Johnson &Johnson, Merck και Pfizer. Ο στόχος είναι η παρασκευή 300 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων έως τον Ιανουάριο του 2021.
Η τεχνολογία της Moderna, που βασίζεται στον αγγελιοφόρο RNA (messenger RNA ή mRNA), ουδέποτε αποδείχτηκε αποτελεσματική στην καταπολέμηση άλλων ιών. Στοχεύει να δίνει στο σώμα τις απαραίτητες γενετικές πληροφορίες για να ενεργοποιήσει προληπτικά την προστασία κατά του κορωνοϊού.