Κορωνοϊός: Εύθραυστη η κατάσταση στην Αττική, ένα βήμα πριν από την καθολική χρήση μάσκας – Τρέμουν τον χειμώνα οι ειδικοί

Παραμένει σε υψηλά επίπεδα η δυναμική του νέου κορωνοϊού, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων έχει σταθεροποιηθεί γύρω στα 400 ημερησίως, με τα μισά ή και περισσότερα από αυτά να εντοπίζονται στην Αττική. Με την επιδημιολογική εικόνα στο λεκανοπέδιο να μην βελτιώνεται, παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί, το επόμενο βήμα όπως έχουν αναφέρει επανειλημμένως οι επιστήμονες, είναι η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Πέμπτη 436 νέα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 65 συνδέονται με γνωστές συρροές και 17 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Για ακόμα μία ημέρα προβληματίζει η αύξηση των διασωληνωμένων, καθώς στις ΜΕΘ βρίσκονται 91 άνθρωποι (την Τετάρτη στις ΜΕΘ βρίσκονταν 88).

Σε ό,τι αφορά τη χρήση μάσκας τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων θεωρούν πως η υποχρεωτική εφαρμογή της μπορεί να στείλει με περισσότερη σαφήνεια το μήνυμα για την αναγκαιότητα της μάσκας παντού ως ισχυρού μέσου προστασίας από τον κορωνοϊό.

Εν τω μεταξύ, τα στοιχεία που αφορούν τις νοσηλείες τα τελευταία δύο 24ωρα καταγράφουν μικρή υποχώρηση. Οι ασθενείς που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της χώρας μέχρι και την Τετάρτη το βράδυ ήταν 698, ενώ τις περασμένες μέρες ήταν πάνω από 715. Την Τετάρτη έγιναν 72 νέες εισαγωγές σε όλα τα νοσοκομεία, αριθμός επίσης υψηλός σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες που γίνονταν κατά μέσο όρο 55 εισαγωγές ημερησίως. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει διαφοροποίηση στις νέες εισαγωγές του χθεσινού 24ωρου, οι οποίες «απλώνονται» σε διάφορα σημεία της επικράτειας, σε σύγκριση με εκείνες της περασμένης εβδομάδας που γίνονταν κυρίως στα νοσοκομεία της Αττικής.

«Ρευστή η κατάσταση» – Έρχονται οι «μάσκες παντού» στην Αττική

«H κατάσταση είναι εξαιρετικά ρευστή. Σε οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδας μπορεί να ξεκινήσει μια αύξηση (σ.σ. κρουσμάτων) λόγω υπερμετάδοσης. Χρειάζεται εγρήγορση και προσοχή από τους πάντες. Η κατάσταση μας ανησυχεί μονίμως. Απλώς είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς τι θα γίνει, γιατί εξαρτάται από τη συμπεριφορά του καθενός αλλά και από την πολιτεία», δήλωσε στο Mega ο καθηγητής μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

«Έχουμε δύο Ελλάδες. Την πρωινή, που ο κόσμος φοράει τις μάσκες, τηρεί τις αποστάσεις και πάει στη δουλειά του και έχουμε και τη βραδινή Ελλάδα που οι άνθρωποι χαλαρώνουμε. Κι εκεί πρέπει να παρέμβουμε», συμπλήρωσε. Σε ό,τι αφορά στα κρούσματα που καταγράφονται στη χώρα, υπογράμμισε «ελπίζω ότι θα έχουμε ελεγχόμενη κατάσταση, στην οποία δεν θα αυξηθούν τα κρούσματα. Γενικά δεν έχουμε ραγδαία αύξηση κρουσμάτων. Το πρόβλημα είναι ότι δεν πέφτει ο αριθμός των κρουσμάτων».

«Η Αττική δεν είναι στο “κόκκινο”, είναι στο “πορτοκαλί”. Αν ήταν στο “κόκκινο” θα ήταν τελείως διαφορετική η κατάσταση» δήλωσε στο Mega ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιτροπής για τον κορωνοϊό, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, και συμπλήρωσε πως «πιστεύουμε ότι θα έχουμε απόδοση των μέτρων και στην Αττική θα δούμε την εικόνα να αλλάζει προς το καλύτερο. Χρειάζεται υπομονή», τόνισε.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής παθολογίας και λοιμωξιολογίας Αθανάσιος Σκουτέλης μιλώντας στο Open εξέφρασε την άποψή του ότι πρέπει να εφαρμοστεί η μάσκα και στους εξωτερικούς χώρους, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η διασπορά του κορωνοϊού, επισημαίνοντας παράλληλα ότι το lockdwοn έχουν απομακρυνθεί ως σενάριο ακόμα και από τις σκέψεις των ειδικών. «Πιθανώς να χρειάζεται να πιέσουμε για τη χρήση μάσκας και έξω. Καλό είναι να συνηθίσουμε τη μάσκα, είναι η μικρότερη καταπίεση που μπορεί να υποστεί ο Ελληνας πολίτης» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Δεν είναι εύκολη η μάσκα στην Αττική. Ενα μέτρο πρέπει να είναι εύκολα εφαρμόσιμο. Θα γίνει πόλεμος κλέφτης αστυνόμος για όποιους δεν φορούν μάσκα;».

Ανησυχία για τον χειμώνα

Την ίδια ώρα, τρομάζει τους επιστήμονες ο ερχόμενος χειμώνας, καθώς, σύμφωνα με τις περισσότερες εκτιμήσεις, οι καιρικές συνθήκες θα αυξήσουν τη μεταδοτικότητα του ιού. Την ανησυχία τους δεν κρύβουν και οι πολίτες, που προετοιμάζονται για ακόμα πιο δύσκολες οικονομικά και επιδημιολογικά μέρες.

Ένας διαφορετικός χειμώνας είναι προ τον πυλών, με τους ειδικούς αλλά και τους πολίτες να μην κρύβουν την ανησυχία τους για την εξέλιξη των κρουσμάτων του κορωνοϊού αλλά και την εποχική γρίπη.

Οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι επισημαίνουν οι λοιμωξιολόγοι, κάνοντας μάλιστα λόγο για μεγάλη αύξηση της μεταδοτικότητας λόγω των ζεστών και κλειστών χώρων. «Το μεγάλο στοίχημα θα είναι ο χειμώνας, καθώς αναμένεται αύξηση της μεταδοτικότητας και θα χρειαστεί να γίνει μεγάλη προσπάθεια εκ μέρους όλων το επόμενο διάστημα» είπε ο καθηγητής επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης στην τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας της Τρίτης.

«Η χώρα μας βρίσκεται σε απολύτως οριακή κατάσταση επιδημιολογικά» σύμφωνα τον επιδημιολόγο και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμώνων, Τάκη Παναγιωτόπουλο, ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ τόνισε ότι βρισκόμαστε στον προθάλαμο της χειμερινής περιόδου κάνει τα πράγματα οξύτερα.

Από την πλευρά του, ο πρύτανης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, Αθανάσιος Δημόπουλος, υπογράμμισε πως «δεν βλέπουμε εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, αλλά πρέπει να πετύχουμε κάμψη του ιού πριν αλλάξει ο καιρός». 

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή