Κόκκινος συναγερμός σε όλη την Ευρώπη

Για αντίποινα από ακραίους ισλαμιστές – Οι μυστικές υπηρεσίες φοβούνται τρομοκρατικά χτυπήματα, μετά το μακελειό στην Νέα Ζηλανδία

 

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ έχει σημάνει σε ολόκληρη την Ευρώπη μετά το μακελειό από την τρομοκρατική επίθεση σε δύο τζαμιά στη Νέα Ζηλανδία.

Οι μυστικές υπηρεσίες τρέμουν το ενδεχόμενο να υπάρξουν αντίποινα από ακραίους μουσουλμάνους, τους λεγόμενους μοναχικούς λύκους που είχαν εμπλακεί τα προηγούμενα χρόνια σε τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη υπακούοντας στα καλέσματα των τζιχαντιστών.

Στην κατεύθυνση αυτή αναμένεται να ενταθεί το επίπεδο συναγερμού ειδικά για την περίοδο των γιορτών του Πάσχα.

Το χτύπημα στα δύο τζαμιά με τους 49 νεκρούς είναι ένα δυνατό σοκ για τον μουσουλμανικό κόσμο.

Δεν αποκλείεται να ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά ακραίων οργανώσεων ή και μεμονωμένων μουσουλμάνων και να ζήσουμε και πάλι δράματα όπως αυτό με την τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι.

Είναι σίγουρο ότι τόσο τα απομεινάρια των τζιχαντιστών όσο και η Αλ Κάιντα θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν το μακελειό στη Νέα Ζηλανδία για να στρατολογήσουν νέα μέλη και να ριζοσπαστικοποιήσουν τα δίκτυα τα οποία βρίσκονται εν υπνώσει στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Φόβοι για αντίποινα από ακραίους μουσουλμάνους εκφράζονται και για την Αίγυπτο όπου το χριστιανικό στοιχείο βρίσκεται μονίμως στο στόχαστρο ακραίων εξτρεμιστών.

Σε κάθε περίπτωση το μακελειό στη Νέα Ζηλανδία μπορεί να πυροδοτήσει επικίνδυνες καταστάσεις όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Γιατί είναι η πρώτη φορά που ένας μακελάρης επιχειρεί να δώσει ιδεολογικό και άκρως ρατσιστικό περιεχόμενο σε μια τρομοκρατική ενέργεια η οποία φαίνεται να είχε σχεδιαστεί πολύ καιρό πριν το διπλό χτύπημα στα τζαμιά της Νέας Ζηλανδίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ακραίες μουσουλμανικές οργανώσεις είχαν απειλήσει και πέρσι με τρομοκρατικά χτυπήματα στη διάρκεια των γιορτών του Πάσχα.

Το μακελειό στη Νέα Ζηλανδία δεν αποκλείεται να χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι από διάφορους επικίνδυνους εξτρεμιστές προκειμένου να στήσουν και πάλι τρομοκρατικά χτυπήματα σε ευρωπαϊκές πόλεις.

«Σφαγή» στο Κράιστσερτς, 49 νεκροί από επιθέσεις σε δύο τεμένη

Τους 49 έχουν φτάσει οι νεκροί από τις επιθέσεις εναντίον δύο τεμενών στην πόλη Κράιστσερτς, δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας της Νέας Ζηλανδίας Μάικ Μπους στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Νωρίτερα, σε επίσημη ενημέρωση, η Πρωθυπουργός της χώρας Τζασίντα Άρντερν μίλησε για 40 νεκρούς .Μεταξύ των θυμάτων σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της Νέας Ζηλανδίας, βρίσκονται και πολλά παιδιά. Περίπου 48 άνθρωποι έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο, όπου νοσηλεύονται με τραύματα από σφαίρες, ανακοίνωσαν οι Υγειονομικές Αρχές της Νέας Ζηλανδίας. Τα τραύματά τους ποικίλουν από ελαφρά έως και σοβαρά, διευκρίνισαν οι Αρχές.

Η Άρντερν επεσήμανε ότι η Νέα Ζηλανδία έχει τεθεί στο ανώτατο επίπεδο συναγερμού, ενώ πρόσθεσε ότι οι τέσσερις φερόμενοι δράστες του μακελειού που έχουν συλληφθεί έχουν εξτρεμιστικές απόψεις, αλλά δεν περιλαμβάνονταν στον κατάλογο των προσώπων που παρακολουθούνταν από τις υπηρεσίες ασφαλείας.

Οπως αναφέρει η αστυνομία, ο δράστης είναι ένας 28χρονος γεννημένος στην Αυστραλία που στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έφερε το όνομα «Brenton Tarrant». Η αστυνομία εξουδετέρωσε εκρηκτικούς μηχανισμούς μετά τη σφαγή στην Κράιστσερτς και ζήτησε από όλα τα τεμένη της χώρας να κλείσουν τις πόρτες τους. Ήδη οι Αρχές έχουν προχωρήσει στις συλλήψεις τεσσάρων ατόμων, τριών αντρών και μιας γυναίκας.

Ο ένοπλος, όπως επιβεβαιώθηκε κατά τη διάρκεια της ένοπλης εισβολής στα τεμένη, έκανε ζωντανή μετάδοση (livestreaming) της αποτρόπαιας πράξης του επί τουλάχιστον 15 λεπτά.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι ο ένας από τους δράστες των επιθέσεων φόραγε στολή παραλλαγής, αλεξίσφαιρο και κράνος και χρησιμοποίησε αυτόματο τουφέκι όταν άνοιξε πυρ μέσα στο ένα από τα τεμένη, στο κέντρο της πόλης. Δεν υπάρχει καμία θέση σε αυτή τη χώρα» για πράξεις «τόσο ακραίας βίας», δηλώνει η Πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντερν.

Η αστυνομία ανέφερε πως συνέλαβε έναν ύποπτο, αλλά δεν είναι βέβαιη αν και πόσοι άλλοι ένοπλοι υπάρχουν. Ανέπτυξε μεγάλη δύναμη στο κέντρο της πόλης. Προέτρεψε τους πιστούς να αποφεύγουν να πάνε στα τεμένη αυτή την ημέρα προσευχής για τους μουσουλμάνους σε «όλη» τη χώρα. «Εξ όσων γνωρίζουμε», τα θύματα σκοτώθηκαν μέσα σε δύο τεμένη, ανέφερε ο ανώτατος αξιωματικός της νεοζηλανδικής αστυνομίας Μάικ Μπους.

Η Πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν δήλωσε ότι η σημερινή ημέρα είναι «η πιο σκοτεινή» που μπορεί να θυμηθεί, τόνισε πως δεν υπάρχει «καμία θέση» για τέτοιες πράξεις ακραίας βίας στη χώρα και επισήμανε πως μπορεί να υπάρχουν και άλλοι δράστες ασύλληπτοι.

Τα μέλη της εθνικής ομάδας κρίκετ του Μπανγκλαντές έφθαναν στο ένα από τα δύο τεμένη με λεωφορείο για να προσευχηθούν όταν διαπράχθηκε η επίθεση. Είναι όλα σώα, είπε ένας από τους τεχνικούς. Ο φιλικός αγώνας που επρόκειτο να δοθεί με την Εθνική της Νέας Ζηλανδίας, ακυρώθηκε.

Οι μουσουλμάνοι είναι περίπου το 1% του πληθυσμού της Νέας Ζηλανδίας, σύμφωνα με μια απογραφή του 2013. Ο νεοζηλανδικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Stuff, επικαλούμενος πηγές που δεν κατονομάζει, έκανε λόγο για τουλάχιστον 9 νεκρούς και πρόσθεσε ότι υπάρχουν φόβοι πως ο τελικός απολογισμός θα ανέρχεται σε «δεκάδες», πιθανόν «έως και σε 30». Υπάρχουν 40 ως 50 τραυματίες, κατά την ίδια πηγή.

Μια μεγάλη περίμετρος στην Κράιστσερτς αποκλείστηκε από τη μεγάλη αστυνομική δύναμη που αναπτύχθηκε. Τα σχολεία διατάχθηκαν να κλείσουν τις πόρτες τους, η κεντρική βιβλιοθήκη της πόλης έκλεισε, ενώ οι αρχές προέτρεψαν όσους εργάζονται ή μένουν στο κέντρο της πόλης να μη βγαίνουν έξω και να τηλεφωνούν στον αριθμό της άμεσης δράσης εάν αντιλαμβάνονται οτιδήποτε ύποπτο.

Την ώρα της επίθεσης στο τέμενος Μάστζιντ αλ Νουρ, στη λεωφόρο Ντινς, προσεύχονταν περίπου 300 πιστοί. Ένας αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε ότι προσευχόταν όταν άκουσε πυρά. Τράπηκε σε φυγή, πριν βρει τη σύζυγό του, νεκρή, μπροστά στο τέμενος, αφηγήθηκε κλαίγοντας. Ένας δεύτερος αυτόπτης

μάρτυρας είπε ότι είδε παιδιά να πυροβολούνται. «Είχα πτώματα πάνω μου», ανέφερε.

Η Νέα Ζηλανδία συγκαταλεγόταν μέχρι σήμερα στις πιο ασφαλείς χώρες του κόσμου, με μια πρόσφατη οδηγία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς τους Αμερικανούς να επισημαίνει πως η χρήση πυροβόλων όπλων από κακοποιούς εκεί είναι «σπάνιο» φαινόμενο.

Παγκόσμιος θρήνος και αποτροπιασμός για το μακελειό στη Νέα Ζηλανδία Παγκόσμιος θρήνος και αποτροπιασμός επικρατεί αναφορικά με το μακελειό στο Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας, όπου ζουν και πολλοί Έλληνες.

Η βασιλική οικογένεια της Μεγάλης Βρετανίας, ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ο Γάλλος Πρόεδρος ομόλογός του, Εμανουέλ Μακρόν, ήταν μερικοί απ’ όσους εξέφρασαν τα συλλυπητήρια τους στις οικογένειες των 49 νεκρών των επιθέσεων στα τζαμιά και καταδίκασαν το αιματηρό περιστατικό.

Η βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου, Ελισάβετ Β’, εξέδωσε ανακοίνωση για το μακελειό, τονίζοντας πως είναι «πολύ στεναχωρημένη» με την είδηση. «Λυπάμαι βαθύτατα για τα αποκρουστικά γεγονότα που σημειώθηκαν στο Κράιστσερτς. Ο πρίγκιπας Φίλιππος και εγώ, στέλνουμε τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες και τους φίλους όλων όσοι έχασαν τη ζωή τους. Θέλω, επίσης, να κάνω ειδική μνεία στις υπηρεσίες εκτάκτων αναγκών και τους εθελοντές που παρείχαν τις υπηρεσίες τους σε όσους τραυματίστηκαν. Σε αυτή την τραγική στιγμή, οι σκέψεις και προσευχές μου είναι με όλους στη Νέα Ζηλανδία», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της.

Οι πρίγκιπες της Μεγάλης Βρετανίας, Ουίλιαμ και Χάρι, και οι σύζυγοι αυτών, Κέιτ και Μέγκαν, καταδίκασαν, επίσης, την «τρομακτική επίθεση». Σε κοινή ανακοίνωσή τους, αναφέρονται στον χρόνο που έχουν περάσει στο Κράιστσερτς μαζί με τους «ανοιχτόκαρδους πολίτες του» και καταδικάζουν την επίθεση, που όπως είπαν, έγινε ενάντια «σε έναν τρόπο ζωής που βασίζεται στην αξιοπρέπεια και στην φιλία». «Κανείς δεν πρέπει να φοβάται να πάει σε ένα ιερό μέρος λατρείας», αναφέρουν, επίσης και τονίζουν πως οι σκέψεις τους είναι με τις «οικογένειες και τους φίλους των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στην επίθεση».

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, εξέφρασε, μέσω twitter, την «θερμή του συμπάθεια και τις ευχές του στους πολίτες της Νέας Ζηλανδίας μετά το τρομερό μακελειό στα τζαμιά: «49 αθώοι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους αναίτια και τόσοι πολλοί ακόμη έχουν τραυματιστεί σοβαρά. Οι Ηνωμένες

Πολιτείες στέκονται στο πλευρό της Νέας Ζηλανδίας για ότι μπορούμε να κάνουμε. Ο κόσμος να σας ευλογεί όλους». Νωρίτερα, ο Λευκός Οίκος είχε καταδικάσει την επίθεση και είχε στείλει τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων. Μέσω Twitter έστειλε τα συλλυπητήριά του και ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν. «Όλες οι σκέψεις μας είναι με τα θύματα των ειδεχθών εγκλημάτων κατά των τζαμιών του Κράισττσερτς στη Νέα Ζηλανδία και για τους αγαπημένους τους. Η Γαλλία αντιτίθεται σε όλες τις μορφές εξτρεμισμού και ενεργεί με τους εταίρους της κατά της τρομοκρατίας σε όλο τον κόσμο». Ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, τόνισε πως ο ίδιος και η σύζυγός του, Μισέλ, πενθούν για τους νεκρούς του Κράιστσερτς. «Η Μισέλ και εγώ στέλνουμε τα συλλυπητήριά μας στους πολίτες της Νέας Ζηλανδίας. Πενθούμε μαζί μας και την μουσουλμανική κοινότητα. Πρέπει να σταθούμε όλοι μαζί ενάντια στο μίσος σε όλες τις μορφές του».

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή