Η ακτινογραφία των μη εξυπηρετούμενων δανείων: 69,55 δισ. ευρώ επιχειρηματικά, 32,1 δισ. ευρώ στεγαστικά και 5,35 δισ. ευρώ καταναλωτικά.
Πάνω από τα μισά δάνεια στις ελληνικές τράπεζες, είναι «κόκκινα», σύμφωνα με τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). 107 δισ. ευρώ κόκκινα δάνεια «έβγαλαν» τα stress tests.
«Η πραγματικότητα μερικές φορές μπορεί να ξεπεράσει τις παραμέτρους των stress tests». Αυτό είπαν οι ευρώ-τραπεζίτες, όταν προσπάθησαν να απαντήσουν στο ερώτημα γιατί οι ελληνικές τράπεζες, που μόλις ένα χρόνο πριν είχαν περάσει με επιτυχία τα stress tests φέτος, βρέθηκαν ελλειπείς και γιατί χρειάζονται πάλι λεφτά. Τι έγιναν τόσα δισ. ευρώ και από που και οσπού χρειάζονται πάλι τόσα λεφτά. Πώς και γιατί εμφανίζουν κεφαλαιακό έλλειμμα 14,4 δισ. ευρώ;
«Θηλιά» στο λαιμό της Οικονομίας τα κόκκινα δάνεια, που σύμφωνα με τους Ευρωπαίους έχουν ανέβει στα 107 δισ. ευρώ και κινδυνεύουν να καταπιούν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Οι ελληνικές τράπεζες μέσα στα χρόνια των μνημονίων δεν λαμβάνουν έσοδα από τα μισά δάνεια που έχουν χορηγήσει και μαζί με την κατάρρευση των τιμών στο χρηματιστήριο, έχουν έρθει σε πολύ δύσκολη θέση αφού δεν έχουν την εισροή εσόδων που είχαν υπολογίσει.
Συγκεκριμένα, το μεγάλο «μπαμ» στη τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους που ακολούθησε, που ακολούθησε τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των stress tests, τα στελέχη της ΕΚΤ αποκάλυψαν πως τα «κόκκινα» δάνεια, έχουν φτάσει το αστρονομικό ποσό των 107 δισ. ευρώ ή αλλιώς το 52% των συνολικών δανείων που έχουν χορηγηθεί!
Δηλαδή πάνω από τα μισά δάνεια στο ελληνικό σύστημα είναι μέρος της ωρολογιακής βόμβας, που αν δεν εξουδετερωθεί, απειλεί να ισοπεδώσει τα θεμέλια της ελληνικής Οικονομίας. Αυτά βλέπουν τόσο καιρό οι ξένοι επενδυτές και μένουν μακριά από την Ελλάδα. Όλες οι ελπίδες εξυγίανσης αυτής της επικίνδυνης κατάστασης, πέφτουν στο ελληνικό σχέδιο που με «πυλώνες» του τον νόμο Κατσέλη και τον νόμο Δένδια, έχει σχεδιαστεί για να απελευθερώσει την ελληνική αγορά.
Τα «κόκκινα» δάνεια δεν έγιναν μόνα τους «κόκκινα», είναι αποτέλεσμα των καταστροφικών πολιτικών λιτότητας που επιβλήθηκαν με τα πρώτα δύο μνημόνια. Η υποτίμηση της εσωτερικής οικονομίας δεν άφηνε το περιθώριο σε μεγάλο αριθμό οφειλετών φυσικά και νομικά πρόσωπα, να πληρώνουν τις δόσεις των δανείων τους και αυτά τα χρέη συνέχισαν να μεγαλώνουν μέχρι που μαζί με το κλείσιμο της κάνουλας της ρευστότητας από τους Ευρωπαίους, κατά την διάρκεια της διαπραγμάτευσης και την τραπεζική αργία, γονάτισαν την αγορά.
Σύμφωνα με τα όσα είχε πει ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, τα κόκκινα δάνεια χωρίζονται σε 65% επιχειρηματικά, 30% στεγαστικά και 5% καταναλωτικά. Αν μεταφέρουμε αυτά τα ποσοστά στον νέο αριθμό που ανακοίνωσε η ΕΚΤ 107 δισ., τότε τα κόκκινα δάνεια στις ελληνικές τράπεζες είναι 69,55 δισ. ευρώ επιχειρηματικά, 32,1 δισ. ευρώ στεγαστικά και 5,35 δισ. ευρώ καταναλωτικά.
Το ακραίο σενάριο για την ελληνική οικονομία προβλέπει ύφεση 3,3% για φέτος 3,9% για το 2016, ενώ για το 2017 μικρή αύξηση του ΑΕΠ της χώρας κατά 0,3%. Η ανεργία σύμφωνα πάντα με το ίδιο σενάριο θα αυξηθεί το 2016 στο 28,1%. Οι τιμές των ακινήτων εκτιμάται ότι θα υποχωρήσουν σωρευτικά την ερχόμενη τριετία κατά 24,4%.
Η άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stess test) στις τέσσερις συστημικές τράπεζες υπάρχει υστέρηση κεφαλαίων ύψους 4,4 δισ. ευρώ σύμφωνα με το βασικό σενάριο και 14,4 δισ. ευρώ σύμφωνα με το σενάριο δυσμενών εξελίξεων, συμπεριλαμβανομένων των προσαρμογών που προέκυψαν από τον έλεγχο της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού, μετά από σύγκριση των δεικτών φερεγγυότητας βάσει της προβολής με τα ελάχιστα όρια που είχαν καθοριστεί για την άσκηση.