Κλυδωνισμούς στην κυβέρνηση προκαλεί η άγρια σύγκρουση μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων

Ο ΕΜΦΥΛΙΟΣ που έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους προκαλεί επικίνδυνες παρενέργειες στην κυβέρνηση.

Στο Μαξίμου τρέμουν στην κυριολεξία τις παράπλευρες απώλειες της μετωπικής σύγκρουσης των βαρόνων της διαπλοκής, επιχειρώντας προς το παρόν να κάνουν τον διαιτητή ανάμεσα στα συμφέροντα. 

Τα μέτωπα που έχουν ανοίξει είναι πολλά και αφορούν σε όλους τους τομείς της κρατικοδίαιτης επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Διαστάσεις εμφυλίου λαμβάνει η σύγκρουση μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων.

Οι πιέσεις που ασκούνται από εργολάβους οι οποίοι έχουν ανάγει σε δόγμα τη διαπλοκή και τους εκβιασμούς είναι ισχυρές, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να τιναχθούν στον αέρα διαγωνισμοί για μεγάλα έργα.

Η απόπειρα επιχειρηματιών να μπουν στο παιχνίδι των μεγάλων οδικών έργων, σε συνδυασμό με τις εξελίξεις σε μεγάλο κατασκευαστικό όμιλο, έχουν πυροδοτήσει συγκρούσεις και διαμόρφωση νέων συμμαχιών.

Άγρια κόντρα έχει ξεσπάσει και για τη διαχείριση των σκουπιδιών, την οποία μέχρι σήμερα λυμαίνεται ένα μονοπωλιακό σύστημα, που έχει άμεση διαπλοκή με περιφερειάρχες και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη.

Στον τομέα των εξοπλιστικών προγραμμάτων, το ενδιαφέρον από ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους από Αμερική και Ευρώπη βραχυκυκλώνει την κυβέρνηση και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Η απόφαση της κυβέρνησης για προμήθεια εξοπλιστικών προγραμμάτων από τις ΗΠΑ προκαλεί την αντίδραση των Γερμανών.

Η εκδήλωση ενδιαφέροντος για την προμήθεια μαχητικών F35 και φρεγατών από τις ΗΠΑ έχει εξοργίσει τη Γερμανίδα καγκελάριο αλλά και ισχυρούς γερμανικούς ομίλους.

Το Βερολίνο έχει διαμηνύσει στην ελληνική κυβέρνηση ότι δεν μπορεί η Γερμανία να διασώζει με τα δάνεια τη χρεοκοπημένη Ελλάδα και η ελληνική κυβέρνηση να διαθέτει έξι δισ. ευρώ για προμήθειες από τις ΗΠΑ.

Τα εξοπλιστικά προγράμματα και ειδικά οι προμήθειες μαμούθ από την Αμερική υπονομεύουν ανοιχτά τις σχέσεις της Ελλάδας με τη Γερμανία, αλλά και τη Γαλλία, παρά την προμήθεια των RAFALE, η οποία έγινε για να διασωθούν τα προσχήματα και να μην εκτεθούν απέναντι στον Μακρόν, που έβαλε πλάτη στη διάρκεια της ελληνοτουρκικής κρίσης.

Μετωπική είναι η σύγκρουση και για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας, τα οποία η κυβέρνηση επιδιώκει να παραδώσει πακέτο σε αμερικανική εταιρεία που συνδέεται άμεσα με το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Από τον σχετικό διαγωνισμό για το Σκαραμαγκά, η οποία μετατέθηκε για τον Δεκέμβριο, αποκλείστηκε το γερμανικό μεγαθήριο της Thyssen Group, με το πρόσχημα ότι συμμετείχε παλαιότερα στη διαχείριση των ναυπηγείων με το πρόγραμμα κατασκευής υποβρυχίων.

Οι Γερμανοί έχουν προειδοποιήσει την ελληνική κυβέρνηση ότι οποιαδήποτε απόπειρα να εκχωρήσει τα ναυπηγεία θα συναντήσει την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Εμφύλιος ανάμεσα στους μετόχους έχει ξεσπάσει και στα ναυπηγεία Ελευσίνας, τα οποία η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τους Αμερικανούς.

Το νέο δόγμα της στρατηγικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ περιλαμβάνει και τα λιμάνια Αλεξανδρούπολης και Καβάλας, τα οποία διεκδικεί αμερικανικός κρατικός όμιλος σε κοινοπραξία με διάφορες άλλες εταιρείες.

Βέβαια στον διαγωνισμό συμμετέχουν και άλλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, που μπορεί να κάνουν την έκπληξη και να χαλάσουν τον σχεδιασμό.

Πόλεμος έχει ξεσπάσει και για μια σειρά μεγάλων έργων, όπως είναι οι νέες ταυτότητες, καθώς και έργα πληροφορικής.

Ο προϋπολογισμός για τις νέες ταυτότητες ανέρχεται σε πεντακόσια εκατομμύρια, ενώ έργα που σχετίζονται με τις νέες τεχνολογίες και τη διασύνδεση υπηρεσιών του δημοσίου θα ξεπεράσουν το ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

Οι βαρόνοι της διαπλοκής έχουν βάλει από τώρα στο στόχαστρο το λεγόμενο Κοινοτικό Πακέτο Ανάκαμψης. Διεκδικούν επιχορηγήσεις από τον κρατικό κορβανά για τις επιχειρήσεις τους.

Ειδικά μετά την επιδότηση μαμούθ στην AEGEAN του Βασιλάκη, οι πιέσεις από μεγάλους επιχειρηματικούς παράγοντες στην κυβέρνηση είναι ασφυκτικές.

Οι βαρόνοι της διαπλοκής έχουν στήσει από τώρα μια σειρά εταιρειών προκειμένου να αρπάξουν τη μερίδα του λέοντος από το Κοινοτικό Πρόγραμμα Ανάκαμψης, που μαζί με τα ΕΣΠΑ και τις υπόλοιπες επιδοτήσεις θα αγγίξει τα εβδομήντα δισεκατομμύρια για τα επόμενα χρόνια.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή