ΚΕΕΛΠΝΟ: Αμελητέος ο κίνδυνος ελονοσίας στην Ελλάδα

Καθησυχαστικό εμφανίζεται το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) σχετικά με το θόρυβο που έχει ξεσπάσει μετά την εμφάνιση κρουσμάτων ελονοσίας, υπογραμμίζοντας σε διευκρινιστική ανακοίνωση «τα 4 σποραδικά κρούσματα εγχώριας μετάδοσης τη φετινή περίοδο έως τώρα δεν δικαιολογούν την εκτός μέτρου επικέντρωση στο θέμα».

Παράλληλα, ξεκαθαρίζει ότι εφαρμόζονται αυστηρά μέτρα αποκλεισμού από την αιμοδοσία των «επηρεαζόμενων περιοχών», ώστε να αποτραπεί η πιθανότητα μετάδοσης της επικίνδυνης ασθένειας μέσω μετάγγισης αίματος.

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, κρούσματα ελονοσίας με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης, δηλαδή ασθενείς που μολύνθηκαν εντός Ελλάδος, εμφανίζονται συστηματικά στη χώρα από το 2009. Συγκεκριμένα, έχουν καταγραφεί επτά περιστατικά το 2009, τέσσερα το 2010, σαράντα δύο το 2011, είκοσι το 2012, τρία το 2013, κανένα το 2014, και έξι το 2015.

Στην πρόσφατη Έκθεση Επιδημιολογικής Επιτήρησης για την Ελονοσία (11/08/16), κατά την περσινή περίοδο 2015 καταγράφηκαν 6 κρούσματα ελονοσίας με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης, τα οποία οδήγησαν στο χαρακτηρισμό ως επηρεαζόμενων οικισμών από 8 διαφορετικούς Δήμους.

«Οι περιοχές αυτές θεωρούνται ακόμη ‘επηρεαζόμενες’ παρότι τα περιστατικά που τις κατέταξαν στην κατηγορία αυτή εμφανίστηκαν την περσινή χρονιά, καθώς θα πρέπει να ολοκληρωθεί και η φετινή περίοδος κυκλοφορίας των κουνουπιών 2016 χωρίς καταγραφή εγχώριας μετάδοσης προκειμένου να ‘αποχαρακτηρισθούν’.

Αντίστοιχα, κατά την τρέχουσα περίοδο μετάδοσης 2016 έχουν καταγραφεί 4 κρούσματα ελονοσίας με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης, σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων (ΠΕ) Αχαΐας, Ηλείας και Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα την προσθήκη οικισμών από 4 επιπλέον Δήμους, ενώ κανένα από τα περιστατικά ελονοσίας με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης που εμφανίστηκαν τόσο το 2015 όσο και το 2016 (έως σήμερα) δεν συνδέεται με Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων/Μεταναστών» διευκρινίζει το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Ακόμη σημειώνει ότι, ο αριθμός των κρουσμάτων ελονοσίας με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης έχει μειωθεί σημαντικά σε σύγκριση με το 2011-2012, μετά την εφαρμογή συστηματικών μέτρων για την αντιμετώπιση του νοσήματος, ειδικά στις περιοχές που εμφανίστηκαν συρροές και τονίζει ότι «η Ελλάδα αποτελεί τόπο ασφαλή, με αμελητέο κίνδυνο ελονοσίας, ενώ οι διεθνείς οργανισμοί δημόσιας υγείας εκτιμούν ότι δεν χρειάζεται κανένα ειδικό μέτρο προφύλαξης από όσους επισκέπτονται τη χώρα μας».

Σε ό,τι αφορά την πιθανότητα μετάδοσης της ελονοσίας μέσω μετάγγισης αίματος από ασθενή που φέρει στο αίμα το παράσιτο της ελονοσίας, το Κέντρο υποστηρίζει ότι εφαρμόζονται αυστηρά μέτρα αποτροπής ενός τέτοιου ενδεχομένου, με αποκλεισμό από αιμοδοσία των λεγόμενων «επηρεαζόμενων περιοχών», δηλαδή περιοχών όπου έχει ανιχνευθεί τουλάχιστον ένα κρούσμα ελονοσίας με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης.

Ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ επεσήμανε ότι τα κρούσματα συνδέονται στη μεγάλη τους πλειονότητα με άτομα που έχουν ταξιδέψει σε χώρες όπου ενδημεί η ελονοσία (υποσαχάρια Αφρική, νότια Ασία, και νότια Αμερική). 

«Υπάρχουν άνθρωποι που ταξιδεύουν σε αυτές τις χώρες ή έρχονται από εκεί και είναι δυνατόν να νοσούν και να χρειάζονται προστασία», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα ο δήμαρχος Λαγκαδά Γιάννης Καραγιάννης έστειλε επιστολή στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, ζητώντας την ενίσχυση του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών, καθώς, όπως υπογράμμισε δύο από τα τέσσερα εγχώρια κρούσματα καταγράφηκαν στην περιοχή του Αγίου Βασιλείου.

Καθησυχάζει και το υπουργείο Υγείας

Καμία ανησυχία δεν προκαλούν τα τέσσερα περιστατικά ελονοσίας που εντοπίστηκαν από το ΚΕΕΛΠΝΟ, ξεκαθάρισε από την πλευρά του και ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υγείας, κ. Γιάννης Μπασκόζος.

«Υπάρχουν δύο ζητήματα, το ένα είναι η απροκάλυπτη πολιτική εκμετάλλευση και η δημαγωγία, το άλλο είναι το πραγματικό θέμα» τόνισε.

Και πρόσθεσε: «Ενδημικά περιστατικά είχαμε σποραδικά όλα τα προηγούμενα χρόνια, έτσι έχουμε και φέτος. Η ελονοσία έχει εξαλειφθεί ως επιδημία από την Ελλάδα εδώ και πάρα πολλά χρόνια πέρα από ελάχιστα τέτοια περιστατικά. Μέχρι στιγμής φέτος έχουν καταγραφεί τέσσερα τέτοια περιστατικά, ένας μικρός αριθμός που δεν δημιουργεί καμία ανησυχία.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ κάνει αυτό που πρέπει συγκεκριμένα και αποτελεσματικά, εντοπίζει αυτά τα περιστατικά, με τη χρήση κατάλληλων ερωτηματολογίων εξετάζει τα χαρακτηριστικά, την γύρω περιοχή, τους παράγοντες και τις πιθανές πηγές προέλευσης των κουνουπιών και δρα αναλόγως, με ενημέρωση, συστάσεις, οδηγίες για νέους ψεκασμούς, πληροφορίες για την προσωπική υγιεινή κτλ. Δεν έχει αλλάξει τίποτε, κάνουμε πάντα τη δουλειά μας».

Όταν κλήθηκε να σχολιάσει τα δημοσιεύματα περί «καραντίνας» σε 12 περιοχές της χώρας, όσον αφορά τις αιμοληψίες, ο ίδιος είπε χαρακτηριστικά ότι «δεν είναι σωστό σε αυτή τη χώρα να βάζουμε τα χέρια μας και να βγάζουμε τα μάτια μας».

«Η πρόληψη είναι παντού ακρογωνιαίος λίθος της προστασίας της δημόσιας υγείας, αυτοί είναι διεθνώς οι κανόνες αιμοληψίας. Έτσι, σε περιοχές με αυξημένο κίνδυνο δεν θα γίνονται αιμοληψίες. Το πρόβλημα είναι πού θα βρεθούν οι φιάλες αίματος που θα λείψουν από το σύστημα υγείας και αυτό θα συζητηθεί σε σύσκεψη στο υπουργείο τα επόμενα 24ωρα», κατέληξε.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή