Κατρούγκαλος: Θα προστατεύσουμε τις συντάξεις με μια δίκαιη μεταρρύθμιση

Πρώτη «γεύση» από ασφαλιστικό στη διαπραγμάτευση – Τι είπαν Κατρούγκαλος – Κουαρτέτο για τις συντάξεις

«Θα προστατεύσουμε τις συντάξεις και θα προχωρήσουμε σε μια δίκαιη μεταρρύθμιση» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος μετά τη την ολοκλήρωση της συνάντησης του με τους επικεφαλής διαπραγματευτές των δανειστών.  

Το «κλειδί» για την προστασία των κύριων συντάξεων από τις περικοπές, είναι να βρεθεί ένας κοινωνικά δίκαιος τρόπος να βρεθούν περίπου 700 εκατ. ευρώ. που μένουν για την κάλυψη του στόχου μείωσης της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1,8 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2016.

Ο υπουργός, που παρουσίασε το ελληνικό σχέδιο για την μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού, τόνισε πως  ισχύει η δέσμευση του πρωθυπουργού για την προστασία των κύριων συντάξεων, ενώ για το σημείο που φέρεται να είναι το σημείο «τριβής» ανάμεσα στις δύο πλευρές την ελληνική πρόταση για την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, ο υπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε πως  την «άκουσαν χωρίς να απορρίψουν».

Η αύξηση των εισφορών προτείνεται να λειτουργήσει ως αντιστάθμισμα των μειώσεων στις συντάξεις. Δηλαδή, αυξάνοντας λίγο τις εισφορές σε όλη την βάση, να συγκεντρωθούν τα απαραίτητα κεφάλαια, ώστε οι συνταξιούχοι να γλυτώσουν το «ψαλίδι» στα εισοδήματά τους.

Η ελληνική πρόταση που θα αποτελέσει και το επίκεντρο του επόμενου κύκλου διαπραγμάτευσης, καθώς μέχρι την Παρασκευή, κυβέρνηση και δανειστές, κάνουν αγώνα δρόμου ια να επιτευχθεί συμφωνία στα 13 προαπαιτούμενα μέτρα του δεύτερου πακέτου.

Το ελληνικό σχέδιο, προβλέπει ότι οι συνταξιούχοι δεν θα δουν τελικά «τσεκούρι» στις κύριες συντάξεις τους, όμως δεν θα αποφύγουν το «κουτσούρεμα» στις επικουρικές και ειδικά αυτοί που έχουν τις υψηλότερες συντάξεις.  

Επίσης στο σχέδιο που βρίσκεται σε διαβούλευση, υπάρχει πρόταση για αντικατάσταση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος με έναν κανόνα βιωσιμότητας, για το ΕΤΕΑ, που θα αποτελεί και το μοναδικό υπέρ-Ταμείο για τις επικουρικές.  

Μέσα από αυτόν τον συντελεστή, θα υπολογίζονται οι εισφορές, οι παροχές και τα κάθε έσοδο του Ταμείου, όπως έσοδα από τόκους, ομολόγα, ενοίκια από ακίνητα που θα περάσουν στο Ταμείο.

Οι μειώσεις που αναμένονται στο εφάπαξ εκτιμώνται κοντά στο 10% και αυτό γιατί θα καταργηθεί ο παλαιός μαθηματικός τύπος και θα αντικατασταθεί από νέο τρόπο υπολογισμού που θα βασίζεται στα νέα «σφικτά» οικονομικά δεδομένα.

Το πρώτο στοιχείο για το τι πρόκειται να γίνει,  φαίνεται μέσα στους κωδικούς του προϋπολογισμού του 2016, που δείχνει  νέο συντελεστή προσαρμογής για τα εφάπαξ,  που προβλέπει το «κόψιμο» 47,4 εκατομμυρίων το 2015 και 86,9 εκατομμύρια το 2016.  

Το άλλο «αγκάθι» που αναμένεται είναι το «ψαλίδι» 30% στο μέρισμα σχεδόν 300.000 υπαλλήλων του Δημοσίου από το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων.

Σημαντική μείωση έχει αποφασιστεί και για τον ΕΚΑΣ, με το «κούρεμα» των δικαιούχων το 2016. Το Επίδομα, καταργείται σταδιακά, μέχρι την τελική αντικατάστασή του, τον επόμενο χρόνο, θα έρθουν νέα εισοδηματικά κριτήρια, ώστε να μειωθεί η δαπάνη κατά 223 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικά:

    Στην «μέγγενη» το  Εφάπαξ. Το αναμενόμενο «τσακούρι» θα φτάσει το 10%10% σε όλα τα εφάπαξ και αυτοί που θα χάσουν περισσότερα θα είναι οι Δημόσιοι υπάλληλοι.

    Προς κατάργηση το ΕΚΑΣ. Η αποφασισμένη μείωση των δικαιούχων θα γίνει με μείωση των εισοδηματικών κριτηρίων από το 2016.

    Για το μέρισμα Δημοσίου, προβλέπεται μείωση από 12% ως και 40%, ανάλογα με το πότε βγήκαν σε σύνταξη.

    «Μαχαίρι» στις επικουρικές. Μειώσεις  από 8% από τα 120 ευρώ και πάνω και μπορεί να φτάσει ως 12% ή και 15% για τις καταβαλλόμενες επικουρικές άνω των 300 ευρώ.

    Αύξηση εισφορών από το 2016. Η πρόταση είναι να αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές κατά 2%.  Συγκεκριμένα, αύξηση 1,5% στις εισφορές των εργοδοτών και  0,5% για τους εργαζόμενους.

Στο σχέδιο του υπουργείου Εργασίας, βασικός πυλώνας για την διατήρηση των κύριων συντάξεων στα σημερινά επίπεδα, είναι τα χρήματα που υπολείπονται για να επιτευχθούν οι στόχοι του μνημονίου, να βρεθούν από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,5 μονάδα συνολικά και αυτό θα αποτελέσει το βασικό σημείο της διαπραγμάτευσης που θα συνεχιστεί, μέσα στον Δεκέμβριο.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή