Κατρούγκαλος: Τα μέτρα μας είναι υπέρ της κοινωνίας

“Kυβέρνηση βρίσκεται ανοιχτό διάλογο με την κοινωνία παράλληλα με την διαπραγμάτευση με το κουαρτέτο”

«Πάμε μπροστά με βάση τις αρχές της μεταρρύθμισης για ένα δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα που θα βασίζεται στους κανόνες της ισονομίας αλλά και της κοινωνικής δικαιοσύνης».

Τα παραπάνω δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργος Κατρούγκαλος, μετά το τέλος της συνάντησης με τους επιστημονικούς φορείς.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος είπε ότι η «κυβέρνηση βρίσκεται ανοιχτό διάλογο με την κοινωνία παράλληλα με την διαπραγμάτευση με το κουαρτέτο. Ξέρουμε ότι θα είναι σκληρή διαπραγμάτευση,  ξέρουμε όμως ότι παρά τις αντιδράσεις τα μέτρα μας είναι υπέρ της κοινωνίας.  

Με την υποστήριξη της κοινωνίας θα έχουμε νίκη και στη διαπραγμάτευση”, επισήμανε και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω στις «κόκκινες» γραμμές της,

Επίσης, ο υπουργός Εργασίας σημείωσε: «H κατάθεση του νομοσχεδίου θέλουμε να γίνει το συντομότερο δυνατό γιατί από αυτή εξαρτάται η πρώτη αξιολόγηση και από εκεί και μετά να ξεκινήσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους».

«Θέλουμε να ελπίζουμε ότι μέσα στον Φεβρουάριο όχι απλώς θα έχουμε τελειώσει με το ασφαλιστικό αλλά θα έχουν μπει οι βάσεις για την πρώτη αξιολόγηση», πρόσθεσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

«Γραβάτα στο δικαστήριο όλοι φοράνε. Και το μπλοκάκι που βγάζει 800-1000 ευρώ το μήνα και οι δικηγόροι που βγάζουν 60.000, 80.000, 100.000 ευρώ το χρόνο που φοράνε τη γραβάτα την Αrmani και τη Dior», είπε ακόμα ο υπουργός Εργασίας.

«Επομένως είπαμε ότι θέλουμε ένα σύστημα που δεν θα έχουν τα συνήθη υποζύγια, οι μισθωτοί, το βάρος σαν επιδοτούν τις συντάξεις άλλο και στο εσωτερικό κάθε κατηγορίας να μην είναι οι πιο οικονομικά αδύναμοι αυτοί που θα τραβάνε το κάρο να μοιράζονται τα βάρη αναλόγως. Στη συζήτηση που έγινε αυτό έγινε γενικά αποδεκτό», τόνισε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, σημειώνοντας πως  οι μεγάλοι κερδισμένοι της μεταρρύθμισης είναι όσοι έχουν εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ.

«Εμείς όμως θέλουμε να πάρουμε μέτρα και για να μην υπάρχει υπέρμετρη επιβάρυνση και σε άλλες κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών», συνέχισε ο υπουργός Εργασίας και μίλησε για τα μέτρα που συζητήθηκαν για τους νέους επιστήμονες.

«Ο πρωθυπουργός πρότεινε και το δέχθηκαν οι συνομιλητές μας να μην υπολογίζεται σαν βάση της εισφοροδοτικής τους ικανότητας ο μισθός του ανειδίκευτου εργάτη, αλλά το 80% αυτού του ποσού. Και για να έχουν μια βοήθεια τα δύο πρώτα χρόνια της πενταετίας. Να πληρώνουν εισφορές στο 14% του εισοδήματος και τα τρία τελευταία χρόνια στο 17%», σημείωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή