«Καμπανάκι» από τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Αττικής
Δεκάδες καταγγελίες έχει δεχθεί ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Αττικής από πολίτες που πέφτουν θύματα παραπλανητικών διαφημίσεων οδοντιάτρων ή μή για οδοντιατρικές πράξεις σε χώρους που δεν είναι οδοντιατρεία.
«Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται διαφημιστική δραστηριότητα για υπηρεσίες λεύκανσης εκτός οδοντιατρείων», σημείωσε ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αττικής, Αθανάσιος Υφαντής, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Στoματικής Υγείας, που εορτάζεται στις 20 Μαρτίου.
«Υπάρχουν καταγγελίες για κέντρα που προσφέρουν υπηρεσίες αισθητικής και έχουν συμπεριλάβει και τη λεύκανση, η οποία όπως είπε ο Αθανάσιος Υφαντής “δεν είναι κοσμητική πράξη, όπως παραπλανητικά προβάλλεται, αλλά αποτελεί θεραπευτική πράξη, που πρέπει να γίνεται από οδοντίατρο και σε χώρο που έχει την απαιτούμενη άδεια/βεβαίωση λειτουργίας οδοντιατρείου ή πολυοδοντιατρείου», ανέφερε ακόμα ο Αθανάσιος Υφαντής.
Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Αττικής έχει καταθέσει σχετική αναφορά στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών και τους αρμόδιους φορείς. Όπως εξήγησε ο Αθανάσιος Υφαντής, βλάβες στα δόντια όπως ρωγμές, τερηδόνα, εκτεθειμένες επιφάνειες των ριζών, διαβρώσεις, έντονες αποτριβές αποτελούν πλήρη αντένδειξη για λεύκανση. Ακόμα, η καλή υγεία των περιοδοντικών ιστών είναι απαραίτητη.
Τα προϊόντα για τη λεύκανση πρέπει να πωλούνται μόνο σε οδοντιάτρους και να εφαρμόζονται υπό την επίβλεψή τους, αφού οι ουσίες που απελευθερώνονται, δρουν στους ζώντες ιστούς των δοντιών.
Το ίδιο ισχύει και για την ειδική λυχνία, για την οποία, τελευταίες συστάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Οδοντιάτρων τείνουν στην αποφυγή χρήσης της, αφού βρέθηκε ότι αφυδατώνουν την οδοντική επιφάνεια με κίνδυνο πρόκλησης βλαβών στον πολφό (αγγεία και νεύρα του δοντιού), ενώ η αλλαγή χρώματος που επιφέρουν είναι παροδική, διάρκειας λίγων ημερών.
«Η μη σωστή χρήση της λυχνίας ή ακατάλληλη λυχνία μπορεί να δημιουργήσει εγκαύματα βλεννογόνου, νεκρώσεις πολφού και εγκαύματα στην περιστοματική περιοχή», ανέφερε ο Αθανάσιος Υφαντής.
Οι οδοντίατροι επεσήμαναν πως λεύκανση δοντιών χωρίς τις άνω προϋποθέσεις δημιουργεί κινδύνους για την υγεία των πολιτών, ενώ αν δεν τηρούνται μέτρα αποστείρωσης των εργαλείων και απολύμανσης του χώρου υπάρχει ο κίνδυνος ακόμα και της μετάδοσης λοιμωδών νοσημάτων όπως το AIDS και οι Ηπατίτιδες.