περιορισμό των εξοντωτικών μελλοντικών πρωτογενών πλεονασμάτων.
Παρά την πρόοδο που σημειώνεται πρόσφατα, στον τομέα της φοροδιαφυγής έχει έρθει η ώρα να αναλάβουμε ρηξικέλευθες πρωτοβουλίες.
Ενδεικτικά θα μπορούσαμε να καθιερώσουμε ότι:
– όλες οι συναλλαγές και πληρωμές των επιχειρήσεων να γίνονται μόνο με ηλεκτρονικά μέσα και οι μισθοδοσίες και οι ασφαλιστικές εισφορές να πληρώνονται υποχρεωτικά μέσω Τραπεζών για κάθε νομική υπόσταση επιχειρηματικής δράσης, καμία συναλλαγή σε μετρητά. Ουσιαστικά θέτουμε, μετά από μία μεταβατική περίοδο, τέλος στη χρήση μετρητών από όλες τις επιχειρήσεις.
Δεύτερον, πειστική διασφάλιση της διαχρονικής δημοσιονομικής σταθερότητας ως σημαντικό οικονομικό και κοινωνικό αγαθό, με εισαγωγή δεσμευτικών διατάξεων στην επόμενη συνταγματική αναθεώρηση αναφορικά με το ανώτατο ύψος των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και του Δημόσιου Χρέους με στόχο τη διαχρονική διασφάλιση της αξιοπιστίας και της δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Τρίτον, η βελτίωση της αξιοπιστίας της οικονομικής πολιτικής, της συνέπειας και η ενίσχυση της εμπιστοσύνης των αγορών, διότι αποτελούν κομβικές παραμέτρους μιας επιτυχούς και αποτελεσματικής οικονομικής πολιτικής.
Ατυχώς, τα τελευταία χρόνια η χώρα με τη συμπεριφορά της (π.χ. απουσία πολιτικών συναινέσεων γύρω από τις μεταρρυθμίσεις, το έλλειμα ιδιοκτησίας των μεταρρυθμίσεων, οι παλινδρομήσεις και οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση του προγράμματος προσαρμογής, το «παιχνίδι με τη δραχμή») δεν κατόρθωσε η χώρα να κερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών και να διαμορφώσει συνθήκες αξιοπιστίας της οικονομικής πολιτικής με αποτέλεσμα,
το υψηλό κοινωνικό και οικονομικό κόστος προσαρμογής και η καθυστέρηση εξόδου από την κρίση,
Οι συνθήκες σήμερα σαφώς βελτιώνονται, αλλά απέχουμε πολύ από την πλήρη ανάκτηση της αξιοπιστίας που χάνεται εύκολα αλλά ανακτάται δύσκολα και βάσει μετρήσιμης προόδου.
Τέταρτον, μη βιώσιμο δημόσιο χρέος και εξοντωτικές υποχρεώσεις για δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων τα επόμενα 5 χρόνια.
H εκτίμηση μη βιωσιμότητας του Δημόσιου Χρέους δεν μπορεί να επικρέμαται πάνω από την οικονομία, να είμαστε δέσμιοι αυτού του προβληματισμού των αγορών και συνεχώς να τροφοδοτούνται αβεβαιότητες. Πρέπει να υπάρξει πειστική λύση εντός του 2018.
Παράλληλα, πρέπει να επαναδιαπραγματευτούμε με τους πιστωτές, έναντι δέσμευσης επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων, τη μείωση της υποχρέωσης για δημιουργία πρωτογενών δημοσιονομικών πλεονασμάτων ύψους 3,5% του ΑΕΠ για την περίοδο 2018-2023, σε 2% ετησίως, ένας ρεαλιστικός στόχος, φιλικός για την ανάπτυξη, που τον αποδέχεται και το ΔΝΤ.
Πέμπτον, παρά τη σημαντική βελτίωση που καταγράφεται στις συνθήκες λειτουργίας των τραπεζών, η αποκατάσταση της κανονικότητας και της σταθερότητας στο χρηματοπιστωτικό τομέα, ιδιαίτερα η αποκατάσταση της ικανότητας του τραπεζικού συστήματος, να χρηματοδοτεί την οικονομία και την ανάπτυξη με ανταγωνιστικούς όρους και να έχει απρόσκοπτη πρόσβαση στις διεθνείς αγορές χρήματος και κεφαλαίου.
Είναι κομβική αλλαγή για την ώθηση της αναπτυξιακής δυναμικής.
Είμαι βέβαιος ότι,
Με υψηλά επιτόκια,
αρνητική πιστωτική επέκταση,
περιορισμένη πρόσβαση στις αγορές,
περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων, και
υψηλό απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων,
η ανάπτυξη θα παραμένει αναιμική.
Έκτον, σημαντική μεταρρύθμιση του Δημοσίου Τομέα εν γένει και της Δημόσιας Διοίκησης ειδικότερα, που είναι γραφειοκρατική και αναποτελεσματική, μη φιλική προς το ιδιωτικό επιχειρείν και τις επενδύσεις, ο μεγάλος ασθενής της οικονομικής ζωής της χώρας και ανασχετικός παράγοντας για την αναπτυξιακή προοπτική.
Έβδομον, η διαμόρφωση ενός φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος για παραγωγικές δραστηριότητες και η διαμόρφωση ενός ελκυστικού πλαισίου για την προσέλκυση σημαντικών ξένων και εγχώριων επενδύσεων.
Όλοι γνωρίζουμε τις δυσκολίες και τα εμπόδια στην επιχειρηματικότητα. Έχουν χιλιο-συζητηθεί, αλλά ριζική λύση δεν έχει υλοποιηθεί.
Από την αδειοδότηση και λειτουργία των επιχειρήσεων στο χωροταξικό σχεδιασμό, τις χρήσεις γης, τις περιβαλλοντικές διατάξεις,
Από την καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης και τις μη μισθολογικές επιβαρύνσεις των αμοιβών, στη φορολογική αστάθεια και πολυπλοκότητα,
Από την αντιεπενδυτική κουλτούρα που χαρακτηρίζει τμήμα των δημόσιων λειτουργών μέχρι τη γραφειοκρατία και τη διαφθορά.
Όγδοον, διεύρυνση και επιτάχυνση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων δημοσίων επιχειρήσεων και συμμετοχών του δημοσίου.
Κρίσιμη μεταβλητή για την αξιοπιστία της οικονομικής πολιτικής και την εμπέδωση της εμπιστοσύνης των αγορών στη δέσμευσή μας να εξυγιάνουμε την Ελληνική οικονομία.
Κυρίες και Κύριοι,
Κλείνοντας να αναφερθώ στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Λέγονται και ακούγονται πολλά.
Οι συνθήκες και οι επιδόσεις τους ελληνικού τραπεζικού συστήματος βελτιώνονται σταθερά.
Έχουμε άριστη συνεργασία με τις εποπτικές αρχές, την ΕΚΤ και την Τράπεζα της Ελλάδος, τους μόνους αρμόδιους να αξιολογήσουν τη χρηματοοικονομική υγεία και κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.
Σήμερα, υπάρχει πλήρης συμμόρφωση των Ελληνικών τραπεζών με τις υποχρεώσεις του νέου, αυστηρότερου και απαιτητικότερου εποπτικού πλαισίου που διαμορφώνει η ΕΚΤ, ο SSM και η Τράπεζα της Ελλάδος.
Παρά το κλίμα αβεβαιότητας, την οικονομική στασιμότητα και τη διατήρηση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων,
Οι ελληνικές τράπεζες