Κανένα ενεργό μέτωπο στα Κύθηρα – Σε επιφυλακή όλες οι δυνάμεις για τυχόν αναζωπυρώσεις

Αυτή την ώρα επιχειρούν 116 πυροσβέστες με 38 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 83 ατόμων, 1 ελικόπτερο και 2 αεροσκάφη

Ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι «η κατάσταση είναι καλύτερη στα Κύθηρα. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ενεργό μέτωπο πυρκαγιάς». Παράλληλα όμως επισημαίνει, ότι όλες οι δυνάμεις είναι σε επιφυλακή για τυχόν αναζωπυρώσεις.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στα Κύθηρα ενισχύονται από όλα τα μέρη της Ελλάδας. Αυτή την ώρα επιχειρούν 116 πυροσβέστες με 38 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 83 ατόμων, 1 ελικόπτερο και 2 αεροσκάφη.

Σημειώνεται ότι, χθες το απόγευμα, εκκενώθηκε, για προληπτικούς λόγους, η Ιερά Μονή Μυρτιδίων, από μοναχές και προσκυνητές, καθώς οι φλόγες πλησίασαν πολύ κοντά στο σημείο.

Στην περιοχή εξακολουθούν να πνέουν δυνατοί άνεμοι, οι οποίοι αλλάζουν συνεχώς κατεύθυνση, γεγονός που δυσχεραίνει τις προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων, σε συνδυασμό με την πυκνή καύσιμη ύλη.

Υπενθυμίζεται ότι τις πληγείσες περιοχές στα Κύθηρα επισκέφτηκε χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, προκειμένου να αποκτήσει πληρέστερη εικόνα για τις καταστροφές που προκάλεσε στο νησί η πυρκαγιά και για τις ανάγκες παρέμβασης εκ μέρους της κυβέρνησης.

Επίσης, ο κ. Αποστόλου συναντήθηκε με τον δήμαρχο Κυθήρων, εκπροσώπους της Περιφέρειας Αττικής και τοπικούς φορείς, προκειμένου να ενημερωθεί επιτόπου για τα προβλήματα που έχουν ανακύψει από τις επιπτώσεις της φωτιάς και να συντονιστούν οι διαδικασίες για τις εκτιμήσεις των ζημιών και την ανακούφιση των πληγέντων. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στη συνάντηση τα θέματα άμεσης προτεραιότητας που συζητήθηκαν είναι:

1.Ο έλεγχος της πυρκαγιάς και η κατάσβεσή της.

2.Η επαναφορά σε πλήρη κανονικότητα της λειτουργίας του νησιού.

3.Η άμεση εκτίμηση των ζημιών στον αγροτικό χώρο.

4.Η κήρυξη ως αναδασωτέων όλων των καμένων δασικών εκτάσεων.

5.Η σύνταξη μελετών για την επίσπευση των αναγκαίων πρώτων έργων συγκράτησης των εδαφών που θα αποτρέψουν φαινόμενα πλημμυρών.

6.Η άμεση εφαρμογή των μέτρων που έχουν σχέση με την κήρυξη του νησιού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

 

Διαβάστε επίσης: Μαίνεται για τέταρτη ημέρα η μεγάλη πυρκαγιά στα Κύθηρα (Εικόνες)

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή