Ακυρώθηκε η τριμερής συνάντηση του Τσίπρα με Μέρκελ και Νταβούτογλου
Κάτι περισσότερο από καυτό αναμένεται να είναι το κλίμα στις Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια της διήμερης συνόδου κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. που ξεκινά το απόγευμα της Πέμπτης.
Σε ότι αφορά στην Ελλάδα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει να λύσει τα κομβικά ζητήματα του προσφυγικού και της αξιολόγησης που πρέπει να ολοκληρωθεί. Ο κ. Τσίπρας από την Τετάρτη επιδίδεται σε… μαραθώνιο διπλωματικών επαφών.
Η ακύρωση, μάλιστα, της συνάντησης των ηγετών με την Τουρκία αφήνει περιθώριο για περισσότερες διμερείς συναντήσεις του πρωθυπουργού.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, ματαίωσε το ταξίδι του στις Βρυξέλλες μετά την τρομοκρατική επίθεση στην Άγκυρα το απόγευμα της Τετάρτης, στην οποία βρήκαν τον θάνατο τουλάχιστον 28 άνθρωποι και τραυματίστηκαν δεκάδες. (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ)
Ο Αλέξης Τσίπρας, αργά το βράδυ της Τετάρτης συνομίλησε με τον Τούρκο ομόλογό του, μεταφέροντάς του τη συμπαράσταση της χώρας μας.
Το κλειδί για το προσφυγικό
Σε ό, τι αφορά τώρα στο προσφυγικό, κοινή πεποίθηση στο πρωθυπουργικό επιτελείο, είναι ότι η στάση της Τουρκίας αποτελεί «κλειδί» στον έλεγχο των προσφυγικών ροών. Για το λόγο αυτό, ο πρωθυπουργός θα επιμείνει στη θέση ότι η προσπάθεια για ανακοπή των ροών θα έχει αποτέλεσμα, μόνο εάν εκδηλωθεί στα τουρκικά παράλια.
Το άγχος για τα σύνορα
Με τους… σκληρούς της Ευρώπης (Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία) να ζητούν ευθέως «σφράγισμα» των συνόρων και να εντείνουν τους ελέγχους, η Αθήνα εκφράζει την ελπίδα για την αποψινή διάσκεψη ότι «δεν θα δούμε τη λήψη ακραίων αποφάσεων».
Άλλωστε μόλις χθες στο πλευρό της Ελλάδας τάχθηκαν τόσο η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ όσο και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με δηλώσεις τους υπέρ των ανοικτών συνόρων.
Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας στην επιχειρηματολογία του θα συμπεριλάβει την εκπλήρωση των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει η Ελλάδα, με την ολοκλήρωση των τριών hotspots (Λέσβο, Χίο, Λέρο) και την αποδοχή της γερμανοτουρκικής πρωτοβουλίας για ανάμειξη του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.
Άγχος για την αξιολόγηση
Βασικό μέλημα της κυβέρνησης, πάντως, είναι να κλείσει η αξιολόγηση όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Ο στόχος να ολοκληρωθεί μέσα στον Φεβρουάριο έχει αποκλειστεί με την κυβέρνηση, όπως όλα δείχνουν, να έχει επιδοθεί σε ένα αναγκαστικό αγώνα δρόμου για να προλάβει το Eurogroup της 7ης Μαρτίου.
Τέλος, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι από τη Δευτέρα το Οικονομικό επιτελείο θα εντείνει τις προσπάθειες του να υπάρξει σύγκλιση με τους θεσμούς, προκειμένου να επιστρέψουν σύντομα.
Το Brexit κυριαρχεί
Κατά τα λοιπά, το Βrexit θα δοκιμάσει τις αντοχές της Ε.Ε., η οποία για πρώτη φορά στην ιστορία της βρίσκεται αντιμέτωπη με τόσα πολλά εσωτερικά προβλήματα, που κλυδωνίζουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Μέσα σε ένα κλίμα έντονων διαξιφισμών και ομαδοποιήσεων, οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται στη διάρκεια της διήμερης συνόδου να βρουν συμβιβαστική λύση για το βρετανικό ζήτημα που θα ικανοποιεί το Λονδίνο και θα γίνεται αποδεκτή από τις άλλες χώρες, την ίδια ώρα που καλούνται να διαχειριστούν την εκρηκτική κατάσταση του προσφυγικού ζητήματος. Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι και το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έχει συναντήσει τις τελευταίες μέρες 20 Ευρωπαίους ηγέτες, ενώ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, που γύρισε προχθές το βράδυ από περιοδεία σε χώρες μέλη, θα συνεχίσει μέχρι και την τελευταία στιγμή τις συναντήσεις του με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων.
Κρίσιμη Σύνοδος για τις σχέσεις ΕΕ – Βρετανίας
Σχετικά με το βρετανικό ζήτημα, που θα είναι το βασικό θέμα της Συνόδου Κορυφής, στις Βρυξέλλες επικρατούσε χθες αισιοδοξία για επίτευξη συμφωνίας. Ωστόσο, αυτή δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη εξαιτίας της πολυπλοκότητας που παρουσιάζουν τα ανοικτά θέματα που έχουν σχέση με τα αιτήματα του Λονδίνου. Χωρίς καμία αμφιβολία το πλέον επίμαχο ζήτημα είναι αυτό της προσωρινής αναστολής της χορήγησης κοινωνικών επιδομάτων στους Ευρωπαίους εργαζόμενους στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Στις 2 Φεβρουαρίου ο πρόεδρος Τουσκ πρότεινε να μπορεί η χώρα αυτή να αναστέλλει τη χορήγηση κοινωνικών επιδομάτων μέχρι τέσσερα χρόνια εάν συντρέχουν λόγοι ανωτέρας βίας, όπως μια μαζική είσοδος εργαζόμενων από άλλα κράτη μέλη. Η ικανοποίηση της βρετανικής κυβέρνησης προϋποθέτει τροποποίηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και συγκεκριμένα δύο κανονισμών και μιας οδηγίας, ώστε να επιτραπούν οι παρεκκλίσεις. Η συμφωνία που προετοιμάζει ο κ. Τουσκ και θα θέσει σήμερα στη διάθεση των ηγετών θα πρέπει να προβλέπει λεπτομερώς πότε θα ενεργοποιείται η ρήτρα της αναστολής της χορήγησης των επιδομάτων. Θα πρέπει να αποφασιστεί επίσης αν η συμφωνία θα ισχύει μόνο για τους Βρετανούς ή και για άλλες χώρες στο μέλλον που αντιμετωπίζουν ανάλογο πρόβλημα.
Οι ανατολικές χώρες που θίγονται από το μέτρο αντιδρούν και ζητούν να προκαθοριστεί το ακριβές πλαίσιο ενεργοποίησης της αναστολής και κυρίως το μέτρο να περιοριστεί μόνο για το Ηνωμένο Βασίλειο και όχι για άλλες χώρες. Αυτό που θέλουν να αποφύγουν είναι η επέκταση του μέτρου για το σύνολο της Ε.Ε., εξέλιξη που θα δημιουργούσε σοβαρό πρόβλημα, δεδομένου ότι οι περισσότεροι διακινούμενοι εργαζόμενοι προέρχονται από την ανατολική Ευρώπη. Νομικά, όμως, είναι δύσκολο να το αποφύγουν.
«Να παραμείνει στην Ε.Ε.»
Αναφανδόν υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε. τάχθηκαν χθες με δηλώσεις τους η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς και ο Ιταλός ομόλογός του Ματέο Ρέντσι.
Η κυρία Μέρκελ μιλώντας στη γερμανική βουλή είπε ότι πολλά από τα αιτήματα του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον είναι δικαιολογημένα και λογικά. Τάχθηκε μάλιστα υπέρ του περιορισμού των κοινωνικών παροχών προς υπηκόους άλλων χωρών της Ε.Ε., όπως ζητά το Λονδίνο, λέγοντας πως «είναι προφανές ότι κάθε χώρα μέλος πρέπει να μπορεί να προστατεύει το κοινωνικό σύστημά της από καταχρήσεις».