Ισπανία: Δύσκολη ψηφοφορία στη Βουλή για παράταση κατάστασης συναγερμού

Νέες συμμαχίες για τον Ισπανό πρωθυπουργό, ώστε να αντιμετωπίσει η κυβέρνησή του την πανδημία

Για μια ακόμη φορά ο Πέδρο Σάντσεθ ζητά από το κοινοβούλιο της Ισπανίας να εγκρίνει παράταση της κατάστασης συναγερμού, ώστε να αντιμετωπιστεί η πανδημία που έχει πλήξει με δραματικό τρόπο τη χώρα, η οποία μέχρι στιγμής έχει κοστίσει τη ζωή πάνω από 25.600 ανθρώπων, ενώ τα καταγεγραμμένα κρούσματα έχουν φτάσει τα 219.319, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Johns Hopikns.

Λίγο πριν από την ψηφοφορία, η κυβέρνηση Σάντσεθ κέρδισε τη στήριξη των Βάσκων του PNV, ενώ έχει ήδη πετύχει τη συμμαχία με τους Πολίτες (Ciudadanos) ήδη από το βράδυ της Τρίτης, κάνοντας πάντως υποχωρήσεις. Μεταξύ αυτών οι εβδομαδιαίες συναντήσεις για την πορεία των μέτρων καραντίνας.

Πλέον, φαίνεται πολύ πιθανό να εγκριθεί το μέτρο της κατάστασης συναγερμού, με την αντιπολίτευση να βάλλει ομαδόν κατά της κυβέρνησης, και τον Ισπανό πρωθυπουργό να αναγκάζεται να συμπήξει άλλες συμμαχίες από αυτές που στήριξαν την κυβέρνησή του όταν εξελέγη ώστε να μπορέσει να κερδίσει την ψηφοφορία. Το καταλανικό ERC έχει αρνηθεί να υπερψηφίσει, αλλά με το PNV και τους Ciudadanos μάλλον συγκεντρώνει 176 ψήφους, που θα επιτρέψουν την έγκριση της παράτασης της κατάστασης συναγερμού. 

Στην Ισπανία έχει επιβληθεί ένα από τα αυστηρότερα καθεστώτα καραντίνας σε όλο τον κόσμο, στην προσπάθεια να κατασταλεί η διασπορά του κορωνοϊού, που έχει προκαλέσει τους περισσότερους θανάτους μετά την Ιταλία στην Ευρώπη. 

Για να μπορέσει να περάσει από τη Βουλή η παράταση, ο Πέδρο Σάντσεθ συνέχιζε μέχρι την τελευταία στιγμή παραχωρήσεις ώστε να έρθει σε κατ’ αρχήν συμφωνία με αυτονομιστικά κόμματα από τη Χώρα των Βάσκων και την Καταλονία, ενώ «κέρδισε» τη στήριξη των Πολιτών (Ciudadanos) ήδη από το βράδυ της Τρίτης, κάνοντας πάντως υποχωρήσεις. Μεταξύ αυτών οι εβδομαδιαίες συναντήσεις για την πορεία των μέτρων καραντίνας.

Ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος, Πάμπλο Κασάδο, δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν θα στηρίξει την κυβέρνηση στην ψηφοφορία -πράγμα που έχει κάνει ήδη δύο φορές-, λέγοντας ότι τα μέτρα περιορισμού «δεν είναι πλέον αναγκαία» από τη στιγμή που ο κόσμος έχει αρχίσει να βγαίνει έξω. Επίσης κατηγορεί την κυβέρνηση Σάντσεθ για «πειραματισμούς» και ότι «προσπαθεί να κρατήσει τους Ισπανούς ομήρους» με «ανήθικο τρόπο».

Τον κατέκρινε επίσης γιατί προσπαθεί να έρθει σε συνεννόηση με τα εθνικιστικά κόμματα ώστε να κερδίσει την ψηφοφορία στη Βουλή.

Ανάλογη είναι η αντίδραση και του ακροδεξιού Vox, με τον ηγέτη του Σαντιάγο Αμπασκάλ, ο οποίος παρομοίασε τον Πέδρο Σάντσεθ με «χειρουργό που σκοτώνει υγιείς ανθρώπους στο χειρουργικό τραπέζι».

Όπως είπε, οι Σοσιαλιστές και οι Pοdemos προσπαθούν να εκμεταλλευθούν την πανδημία «για να αντικαταστήσουν τη δημοκρατική νομιμότητα με αυταρχικό καθεστώς που βασίζεται στην αβεβαιότητα η οποία έχει φέρει μόνο θανάτους στην Ισπανία, καταστροφή, ανεργία και ανελευθερία».
 

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή