Ισχυρή Ανάπτυξη 2% το 2018

Τη δεύτερη έκθεση του για το 2018 παρουσίασε το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ),στο πλαίσιο των περιοδικών επισκοπήσεων της ελληνικής οικονομίας. Κατά την παρουσίαση, επισημάνθηκε ότι η έκθεση έρχεται λίγο πριν από ένα σημείο καμπής στα για την ελληνική οικονομία, καθώς από το τέλος του προσεχούς Αυγούστου η χώρα δεν θα βρίσκεται σε Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής για πρώτη φορά ύστερα από παραπάνω από οκτώ χρόνια. Στα κύρια σημεία της έκθεσης περιλαμβάνονται

Ο ρυθμός αύξησης του προϊόντος της ελληνικής οικονομίας επιταχύνθηκε στο αρχικό τρίμηνο του τρέχοντος έτους, στο 2,3%. Η άνοδος του ΑΕΠ στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ήταν 0,3 και δύο ποσοστιαίες μονάδες ταχύτερη από το προηγούμενο τρίμηνο και το ίδιο τρίμηνο του 2017 αντίστοιχα. Ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ στο αρχικό τρίμηνο του 2018 ήταν ο υψηλότερος των τελευταίων δέκα ετών, από το δεύτερο τρίμηνο του 2008.

Στις δυνάμει που στηρίζουν την Ανάπτυξη, εντάσσονται το θετικό διεθνές περιβάλλον το 2018 και το 2019, η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους κατά 2,3%, 0,3 και δύο ποσοστιαίες μονάδες ταχύτερα από ότι το προηγούμενο τρίμηνο και το ίδιο τρίμηνο του 2017 αντίστοιχα.  Η Επιτάχυνση ανάπτυξης στην Ελλάδα το 2018, στην περιοχή του 2,0% και η τόνωση της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας, με πυλώνες την άνοδο των εξαγωγών +7,0% και τη σημαντική συμβολή των επενδύσεων +13%.

Παράλληλα, τα παραπάνω αναμένεται να συντελέσουν στην επίτευξη των ταμειακών στόχων Προϋπολογισμού στο πρώτο πεντάμηνο του 2018, κυρίως από υψηλότερα έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού. Η διαδικασία της ανάκαμψης αναμένεται να φέρει νέα κάμψη της ανεργίας στο τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου φέτος, έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου, στο 21,2% από 23,3%.

Παρακολούθηση χωρίς μέτρα μετά το μνημόνιο

Τριμηνιαίες αποστολές των θεσμών και εκθέσεις στη βάση των οποίων θα ενεργοποιούνται τα υπό αίρεση μέτρα για το χρέος, μετά από απόφαση του Eurogroup, προβλέπει το πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας, το οποίο ενεργοποιείται από τις 21 Αυγούστου για την Ελλάδα και παρουσίασε σήμερα η  Κομισιόν.  Κατά την παρουσίαση, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις και ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, τόνισαν ότι στόχος είναι να ανακτηθεί σταδιακά η εμπιστοσύνη των αγορών και να μην πάνε χαμένες οι θυσίες των Ελλήνων.

Ο Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε σχετικά ότι «πρόκειται για ένα πλαίσιο με στόχο τη στήριξη της ολοκλήρωσης και της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη. Γιατί είναι τόσο σημαντικό αυτό; Επειδή η ανάκαμψη της Ελλάδας δεν αποτελεί στιγμιαίο γεγονός, αλλά συνεχή διαδικασία».  Τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα είναι πλέον σε θέση να σταθεί στα δικά της πόδια, κάτι που ωστόσο δεν σημαίνει ότι πρέπει να μείνει μόνη. «Η Ευρώπη παραμένει δεσμευμένη και θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα. Αυτό θα κάνει και η Κομισιόν».

Σταϊκούρας: Να τελειώσει ο τυχοδιωκτισμός

«H Ελλάδα μπαίνει σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. Εξαίρεση μεταξύ των χωρών που βγήκαν από τα Προγράμματα», δηλώνει ο βουλευτής της ΝΔ και Τομεάρχης Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Στη δήλωσή του, ανέφερε ότι η «ενισχυμένη εποπτεία, ασφυκτική παρακολούθηση, βαριές δεσμεύσεις, νέα προνομοθετημένα μέτρα μείωσης συντάξεων και αφορολογήτου, και δέσμευση για υψηλά, μακροχρόνια πρωτογενή πλεονάσματα συνιστούν, επί της ουσίας, ένα “4ο Μνημόνιο”. Οι πολίτες το γνωρίζουν και θα βιώσουν τις συνέπειές του, όπως και αν το βαφτίσουν η “Κυβέρνηση των προθύμων” και κάποιοι κοινοτικοί αξιωματούχοι. Για αυτό ζητούν, άμεσα, πολιτική αλλαγή. Για να τελειώσουν ο τυχοδιωκτισμός και τα ψέματα»

Ανοιχτό να μη γίνουν περικοπές στις συντάξεις το 2019

Μοσκοβισί: Θα το συζητήσουμε για τις συντάξεις

 Ανοιχτό το ενδεχόμενο να μη γίνουν οι περικοπές στις συντάξεις το 2019, άφησε ο Ευρωπαίος Επίτροπος των Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, ξεκαθαρίζοντας ότι «Θα το συζητήσουμε όταν έρθει η ώρα».  Η Κομισιόν, έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους, ότι μετά την 21η Αυγούστου και το τέλος των μνημονίων κανείς δεν θα πιέζει για νέα μέτρα, κανείς δεν θα απαιτεί νέες μεταρρυθμίσεις, δεν θα υπάρχουν προαπαιτούμενα ούτε οι αξιολογήσεις που υπήρχαν μέχρι τώρα. Οι θεσμοί θα κάνουν τις εκθέσεις παρακολούθησης της ελληνικής Οικονομίας κάθε τρίμηνο και το ενδιαφέρον θα εστιαστεί στις προσπάθειες ανάκαμψης και απομάκρυνσης από την λιτότητα.

Ο Επίτροπος Μοσκοβισί, για ακόμα μία φορά επανέλαβε την θέση του για τις συντάξεις αλλά και για την επόμενη ημέρα της ελληνικής Οικονομίας, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα επιστρέφει στην κανονικότητα στις δικές της αποφάσεις στα τυπικά εξάμηνα της Κομισιόν. Εμείς θα είμαστε εκεί για να είμαστε σίγουροι ότι οι δεσμεύσεις της Θα γίνονται σεβαστές. Τα πράγματα βελτιώνονται, το πρόγραμμα ολοκληρώνεται. Η ανάπτυξη επανέρχεται. Χτίζεται ένα καλύτερο μέλλον για την Ελλάδα».

«Η ελληνική κρίση ήταν μια μαύρη σελίδα για τη χώρα και την Ευρωζώνη γενικότερα. Ναι, τελειώνουμε με τη λιτότητα και αυτό είναι επιτυχία. Γυρνάμε σελίδα μαζί» τόνισε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Εθνος, όπου αναφέρθηκε και στη διαμάχη με τη Νέα Δημοκρατία, σημειώνοντας ότι είναι φίλος της Ελλάδας και όσοι τον κατηγορούν ότι παίζει πολιτικά παιχνίδια, είναι αυτοί που το κάνουν.

Σχεδόν έτοιμη η μελέτη με τις φόροελαφρύνσεις

Μειώσεις φόρων σε εισόδημα, ακίνητα και σε εισφορές ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο, μετά την εντολή του Πρωθυπουργού.  Πρόκειται για ένα ευρύ πλαίσιο μείωσης των βαρών με το οποίο η  κυβέρνηση στοχεύει να περιοριστούν οι αδικίες και τα βάρη σε μεσαία και χαμηλά εισοδήματα που έχουν σηκώσει το μεγάλο βάρος από την πολιτική λιτότητας των μνημονίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών έχουν ξεκινήσει την κοστολόγηση των προτάσεων με τις ελαφρύνσεις που θα περιληφθούν σε μελέτη την οποία θα παραδώσει ο υπουργός Οικονομικών, στον Πρωθυπουργό, μέχρι το τέλος Ιουλίου.

Συνολικά πρόκειται για  παροχές ύψους 700 -750 εκατ. ευρώ που θα μοιραστούν την επόμενη χρονιά και θα συζητηθούν με τους θεσμούς στην πρώτη μεταμνημνονιακή επιστροφή τους στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο.

Στα σενάρια που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο, περιλαμβάνονται η μείωση του πρώτου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας από το 22% στο 20%, η πλήρης απαλλαγή από την έκτακτη εισφορά φορολογουμένων με εισοδήματα ως 30.000 ευρώ και μειώσεις συντελεστών στα υπόλοιπα, η απαλλαγή των μικρών περιουσιών από τον ΕΝΦΙΑ με πλαφόν τα 70-80 ευρώ και η αξιοποίηση του πλεονάσματος του ΕΦΚΑ με μικρότερες κρατήσεις ασφαλιστικών εισφορών.

Οι τράπεζες ξεπληρώνουν τον ELA

Κατά 2,24 δις ευρώ μειώθηκε η χρηματοδότηση των τραπεζών από ELA τον Ιούνιο.  Σύμφωνα με τη λογιστική κατάσταση της Τραπέζης της Ελλάδος, φαίνεται σημαντική μείωση του δανεισμού των τραπεζών από τον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας (ELA), αλλά και τη μείωση του απευθείας δανεισμού τους από την ΕΚΤ. Ο ΕLA μειώθηκε κατά 7,3 δις ευρώ από 9,6 δις ευρώ που ήταν στο τέλος Μαΐου. Η χρηματοδότηση απευθείας από την ΕΚΤ υποχώρησε στα 8,99 δις ευρώ από 11,3 δις ευρώ. Συνολικά η εξάρτηση των τραπεζών μειώθηκε τον Ιούνιο στα 16,2 δις ευρώ από 20,9 δις ευρώ που ήταν στο τέλος Μαΐου.

Εγκρίθηκαν 13502 αιτήσεις για το «Εοικονομώ κατ’ Οίκον ΙΙ

Την υπαγωγή των πρώτων 13.502 αιτήσεων στο πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ’ Οίκον ΙΙ, που εγκρίθηκαν σήμερα από την αρμόδια Επενδυτική Επιτροπή, ανακοίνωσε εχθές το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τονίζοντας ότι μετά την εξέλιξη αυτή, οι  δικαιούχοι μπορούν από αύριο το πρωί να ξεκινήσουν με ασφάλεια τα έργα που προγραμματίζουν. Ο συνολικός προϋπολογισμός των παρεμβάσεων για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών που εγκρίθηκαν, είναι 190,17 εκατ. ευρώ, ποσό που θα αρχίσει να διοχετεύεται στην αγορά.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή