Και το οικονομικΟ και πολιτικό δράμα της Ελλάδος και η λεηλασία των ελληνικών νοικοκυριών συνεχίζεται και επί αριστερής κυβέρνησης λόγω των συνεχών δημοσιονομικών εκτροχιασμών που επί δεκαετίες διαπίστωναν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι διεθνείς οργανισμοί και, μετά το 2010, η τρόικα κατά την ανικανότητα εφαρμογής του πρώτου και δεύτερου Μνημονίου από τη σοσιαλιστική και τη φιλελεύθερη κυβέρνηση αντίστοιχα.
Τώρα, κατά την αξιολόγηση από τους «θεσμούς» του τρίτου Μνημονίου, που υπέγραψε η αριστερή κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, οι δανειστές διαπιστώνουν ξανά δημοσιονομικά κενά πολλών δις. ευρώ, τα οποία ζητούν και επιμένουν να καλυφθούν από ισοδύναμα μέτρα, τα οποία, όπως και οι προηγούμενες, αναζητούνται αποκλειστικά και μόνο στις συντάξεις και τους μισθούς με νέες περικοπές, και στους άμεσους και έμμεσους φόρους με νέες αυξήσεις.
Έτσι, η λεηλασία της ελληνικής οικονομίας και των ελληνικών οικογενειακών προϋπολογισμών, η οποία άρχισε από το 2010 και εντάθηκε τα επόμενα χρόνια με δραστικές περικοπές εισοδημάτων και φοροεισπρακτικές επιθέσεις, αφυδάτωσε την ελληνική οικονομία και συρρίκνωσε εφιαλτικά το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν συνεχίζεται αμείωτη. Από τη φοροεισπρακτική και εισοδηματική αυτή επίθεση κατά το 2010, το 2011 και 2012 απορροφήθηκαν από τα ελληνικά νοικοκυριά και την ελληνική οικονομία σωρευτικά πάνω από 50 δις. ευρώ, τα οποία είχαν άμεση αρνητική επίπτωση στην οικονομική δραστηριότητα, η οποία ήδη από το 2008 είχε εμφανίσει οριακή συρρίκνωση, η οποία επιδεινώθηκε το 2009.
Από τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής καταδείχθηκε ότι η εντεινόμενη δημοσιονομική καταιγίδα είχε αυξανόμενες αρνητικές επιπτώσεις στο ονομαστικό ΑΕΠ, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συνεχώς νέες αποκλίσεις από τους στόχους, τα «καίγονται» τα ποσά που εξασφαλίσθηκαν με τις προηγούμενες παρεμβάσεις και να αποφασίζονται νέα μέτρα για την επίτευξη των στόχων, που πάντα αναθεωρούνταν. Αυτό έγινε το 2010, το 2011 και το 2012, ενώ ένα άλλο νέο πρόγραμμα παρεμβάσεων και πρόσθετων μέτρων εφαρμόσθηκε για την περίοδο 2013-2016 με λεηλασία ποσού άνω των 20 δις. ευρώ!
Αυτή η εφιαλτική τακτική συνεχίζεται παρά τη μελαγχολική διαπίστωση ότι η συνεχής του ΑΕΠ ή η ύφεση συντρίβει όλους τους στόχους για τις εισπράξεις από άμεσους και έμμεσους φόρους. Η εφιαλτική αυτή εξέλιξη επιβεβαιώνεται από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), ο οποίος εκτιμά για την Ελλάδα ότι τα 2/3 της χειροτέρευσης του συνόλου των εσόδων από έμμεσους φόρους και φόρους εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων σε σύγκριση με το 2010 αποδίδονταν στην κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας, δηλαδή στη βαθιά ύφεση. Το υπόλοιπο 1/3 αποδιδόταν σε άλλους παράγοντες, όπως είναι η φοροδιαφυγή που οφείλεται εν μέρει στην περιορισμένη ρευστότητα των ιδιωτών και των επιχειρήσεων και σε αδυναμίες του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.