Η «μετάλλαξη Δ», ο τουρισμός και η «ελληνική εξαίρεση»

Στην Ελλάδα, οι ειδικοί τοποθετούν την επικράτηση της περίφημης «Μετάλλαξης Δ» του κορωνοϊού στα μέσα με τέλη Αυγούστου, ακριβώς επειδή όταν το συγκεκριμένο στέλεχος «εισήχθη» στη χώρα, η διασπορά στην κοινότητα είχε ήδη περιοριστεί. Ωστόσο, αν και η χώρα μας, σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, έρχεται με σχετική καθυστέρηση αντιμέτωπη με τον εφιάλτη, υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να «την πατήσει». 

Το νέο στέλεχος είναι εξαιρετικά μεταδοτικό, δημιουργεί μεγαλύτερες προκλήσεις για τα συστήματα υγείας, αλλά και για τα κράτη που πρέπει να ανακόψουν το κύμα χαλάρωσης των πολιτών. Φαίνεται, λοιπόν, ότι στην Ελλάδα η «μετάλλαξη Δ» έρχεται στη χειρότερη στιγμή: όταν όλοι έχουμε χαλαρώσει, έπειτα από τα σχετικά μηνύματα που έχει εκπέμψει η κυβέρνηση. Η μάσκα στους εξωτερικούς χώρους έχει σχεδόν καταργηθεί ακόμη και στους συνωστισμούς, ενώ στους γάμους και τις βαφτίσεις που λαμβάνουν χώρα τούτες τις μέρες οι χοροί καλά κρατούν. Και μαζί τους τα φιλιά, οι αγκαλιές, οι χειραψίες και όλα αυτά που μάθαμε να αποφεύγουμε, αν και είναι εγγεγραμμένα στην κοινωνική φύση μας.
Το πρόβλημα, όμως, είναι πως ενώ στις άλλες χώρες η «μετάλλαξη Δ» έχει φέρει επιτάχυνση της εμβολιαστικής εκστρατείας και τόνωση του ενδιαφέροντος των πολιτών να κλείσουν ραντεβού για εμβόλιο, εδώ συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Συν τοις άλλοις, η Ελλάδα φαίνεται πως μπαίνει στο τέταρτο κύμα ακριβώς την ώρα που περίμενε να βγάλει τα «σπασμένα» από τον τουρισμό και, αν η άνοδος του τέταρτου κύματος αποδειχθεί εκθετική, τότε θα τινάξει στον αέρα τους δύο «χρυσούς» μήνες της τουριστικής σεζόν. 

Κάπως έτσι, μαζί με την τουριστική σεζόν και το σύστημα υγείας, η «μετάλλαξη Δ» και το τέταρτο κύμα θα τινάξουν στον αέρα και τον προϋπολογισμό, μαζί με τις προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας τον χειμώνα. Έτσι, όταν οι υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. θα κάνουν «μικροδιαχείριση» της πανδημίας και θα έχουν θέσει τις βάσεις να αφήσουν πίσω τους τον κορωνοϊό και να επανεκκινήσουν τις οικονομίες τους, η Ελλάδα διατρέχει τον κίνδυνο να είναι εγκλωβισμένη σε μία οξεία πανδημική κρίση και να έχει βυθιστεί στην ύφεση και μια νέα καραντίνα.
Μόνο που κάτι τέτοιο θα αναδείξει ξανά τη χώρα μας ως την «ελληνική εξαίρεση» ή τον «μεγάλο ασθενή» της Ευρώπης. Και όλοι θυμόμαστε πώς αντέδρασαν οι «εταίροι» μας την προηγούμενη φορά που η Ελλάδα δεν μπορούσε να σταθεί στα πόδια της. 

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή