Η Μαριέττα Γιαννάκου στο KONTRA

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «kontra» και στον Γιώργο Μελιγγώνη, μίλησε η πρώην υπουργός της Νέας Δημοκρατίας, Μαριέττα Γιαννάκου

Η κ. Γιαννάκου αναφέρθηκε στη συμφωνία με τα Σκόπια επισημαίνοντας «Σε όλες  τις συμφωνίες που γίνονται, όταν προηγούνται διαπραγματεύσεις, φυσικά δεν μπορεί κανείς να πάρει το 100% που επιθυμεί».

Παράλληλα το στέλεχος της Ν.Δ. τόνισε ότι «Τάσσομαι με την άποψη της Ν.Δ. με ανησυχεί η γενικότερη στάση όχι μόνο των γειτόνων στα αλυτρωτικά, αλλά η στάση των Ευρωπαίων με το μακεδονικός, μακεδονική γλώσσα και όλα αυτά. Αυτά υπήρχαν και πριν την συμφωνία, αλλά εμείς δεν τους είχαμε παραχωρήσει το δικαίωμα να προσχωρήσουν στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα.»

Μιλώντας για τον Ζόραν Ζάεφ και τα Σκόπια δήλωσε «Πράγματι και αυτός βρίσκεται σε ιδιαίτερα δυσχαιρή θέση. Όταν μάλιστα έχει μία αντιπολίτευση. Τον Γκρουέφσκι και το κόμμα του που δημιουργούσαν 1002 ζητήματα! Δεν νομίζω ότι πρέπει εμποδίσουμε τη χώρα αυτή να εμποδίσει τους διεθνείς οργανισμούς.»

Τα βασικά σημεία της συνέντευξης:

 

Για τη συμφωνία των Πρεσπών

Όλες οι συμφωνίες που γίνονται όταν προηγούνται διαπραγματεύσεις, φυσικά δεν μπορεί κανείς να πάρει το 100% που επιθυμεί, σημασία έχει τι παίρνει και τι δίνει ο καθένας. Εγώ δεν κατακρίνω την κυβέρνηση επειδή επιχείρησε να δώσει μία απάντηση στο θέμα αυτό γιατί γνωρίζω τις τεράστιες πιέσεις των Ευρωπαίων και βέβαια επίσης γνωρίζω, επειδή επί πέντε χρόνια διαχειρίστηκα της ετήσιας έκθεσης της Ε.Ε. και της αντίστοιχής έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την πιθανή υποψηφιότητα της χώρας αυτής και για τα συτικά Βαλκάνια γενικότερα. Είχα πετύχει με πιέσεις μέσα στο ΕΛΚ να φύγει ο όρος Μακεδονία, Αλλά το μακεδονικός, μακεδονική… γλώσσα και εθνότητα, δεν το δεχόταν κανείς να φύγει.

Βέβαια υπήρχε και μάλιστα υπήρχαν και στελέχη την περίοδο εκείνη που έκαναν τρομακτικό θόρυβο.

Ακόμα και στην έκθεση για τη Σερβία, είχα καλέσει τον πρέσβη της Σερβίας και του είχα πει, διακριτικά, ζητήστε να φύγουν οι όροι αυτοί από την έκθεση για τη Σερβία… και μου είπε, αυτό το έχουμε στο Σύνταγμα μας και άλλα τέτοια. Μετά ανακάλυψα ότι δεν έλεγε την αλήθεια. Άρα πράγματι υπήρχαν δυσκολίες στην υπόθεση αυτή.

 

Για τον αν η συμφωνία είναι επιτυχημένη

Με ανησυχεί και γι’ αυτό τάσσομαι με την άποψη της Ν.Δ. με ανησυχεί η γενικότερη στάση όχι μόνο των γειτόνων στα αλυτρωτικά, αλλά η στάση των Ευρωπαίων με το μακεδονικός, μακεδονική γλώσσα και όλα αυτά.

Αυτά υπήρχαν και πριν την συμφωνία, αλλά εμείς δεν τους είχαμε παραχωρήσει το δικαίωμα να προσχωρήσουν στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα.

Δεν με ανησυχεί μόνο ο αλυτρωτισμός της άλλης πλευράς… με ανησυχεί και η συμπεριφορά του διεθνούς συστήματος.

 

Για τα ανταλλάγματα στον Ζάεφ

Πράγματι και αυτός βρίσκεται σε ιδιαίτερα δυσχαιρή θέση. Όταν μάλιστα έχει μία αντιπολίτευση. Τον Γκρουέφσκι και το κόμμα του που δημιουργούσαν 1002 ζητήματα! Δεν νομίζω ότι πρέπει εμποδίσουμε τη χώρα αυτή να εμποδίσει τους διεθνείς οργανισμούς. Αλλά εκεί… χάσαμε το παιχνίδι. Στην Εθνικότητα και στη γλώσσα.

 

Για τη στάση Ν.Δ. – VMRO

Αυτό το επιχείρημα το χρησιμοποιούμε στην Ελλάδα πολύ. Και εμείς το χρησιμοποιούσαμε. Δηλαδή…  επειδή μία παράταξη ψηφίζει με έναν ορισμένο τρόπο και κάποια άλλη… είναι σαν αυτές να συνενώνονται. Δεν ισχύει αυτό.

Θα υπάρξει κατανόηση γιατί και εμείς όσο είμασταν εκεί επισημαίναμε… θα σας πω ένα παράδειγμα! Ο κ. Μπροκ ήρθε κάποια στιγμή και μου είπε… «εγώ καταλαβαίνω γιατί φωνάζετε για το θέμα της Μακεδονίας… Είχα πάει σε μία δεξίωση, ήταν ο πρέσβης της FYROM και εκείνη την ημέρα είχε ανακηρυχθεί ο Κ. Παπαδόπουλος ποδοσφαιριστής της ΣΑΛΚΕ», οπαδός της ΣΑΛΚΕ ο κ. Μπροκ, «πρώτος σκόρερ της Ευρώπης». Και λέει ο πρέσβης από τα Σκόπια «ναι, ο δικός μας, ο δικός μας… ο Μακεδών». Τότε του λέει ο Μπροκ ποιος δικός σας ο άνθρωπος είναι από τη Θεσσαλονίκη για να λάβει την απάντηση… «και η Θεσσαλονίκη τι είναι;». Ήρθε λοιπόν ο Μπροκ  και μου λέει… τώρα καταλαβαίνω πως μεταχειρίζονται ορισμένα πράγματα.

 

Για τη στάση της Ν.Δ.

Είναι δύσκολη η… υποθετική απάντηση.

Είναι προφανές ότι ο κ. Καμμένος και οι ΑΝΕΛ αποφάσισαν να συγκυβερνήσουν με το ΣΥΡΙΖΑ και να το πάνε μέχρι το τέλος. Στην διαδρομή ωστόσο εφευρίσκουν κάποιες δικαιολογίες. Γιατί έχουν ένα κοινό που δεν είναι όλο υπέρ αυτής της κατάστασης.

Συνέχεια του κράτους υπάρχει και το δικό μας κόμμα είναι υπέρ της συνέχειας του κράτους, είναι κοινοβουλευτικό κόμμα η Ν.Δ.. Γι’ αυτό και ακούγοντας τα σχόλια ότι δήθεν αυτές οι επιθέσεις που γίνονται σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ υποκινούνται από τη Ν.Δ., σας διαβεβαιώνω πως όχι. Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι συμπεριφέρονται έτσι πολιτικά.

Δεν έχουμε παρελθόν και κουλτούρα τέτοια. Τώρα για το τι θα γίνει τότε, εγώ σαν Μαριέττα Γιαννάκου σας λέω θα το δούμε τότε!

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή