Η Κομισιόν θα ελέγξει αν ο φόρος στα τάμπλετ είναι συμβατός με το μνημόνιο!

Το νομοσχέδιο που βάζει χαράτσι σε κάθε tablet και ηλεκτρονικό υπολογιστή, θα εξετάσει την επόμενη εβδομάδα η Κομισιόν!  Ο νόμος για την επιβολή φόρου υπέρ τρίτων, θα έχει συνολική επιβάρυνση στην αγορά ύψους 65 εκατ. ευρώ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα εξετάσει το αν  συνάδει με τους στόχους του μνημονίου. Συγκεκριμένα, σήμερα, κατά την ενημέρωση του Τύπου στις Βρυξέλλες, ο  εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, ρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν η Ελλάδα να επιχειρεί την εισαγωγή ενός τέτοιου φόρου, από τη στιγμή που το μνημόνιο είναι απόλυτα ξεκάθαρο ως προς τη μείωση και σταδιακή κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων. Ακόμα θυμόμαστε όλοι την κατάργηση του αγγελιοσήμου και τις τραγικές συνέπειες που αυτή είχε. Όμως αυτό απαίτησαν οι δανειστές. Το ερώτημα είναι πως ένας «παραδοσιακός» φόρος υπέρ τρίτων πρέπει να καταργηθεί μόνο και μόνο για να αντικατασταθεί από έναν άλλο

 

 

Από την πλευρά της Επιτροπής, τονίστηκε ότι τα στελέχη της, θα εξετάσουν το νομοσχέδιο πριν από την επίσκεψη του επιτρόπου Μοσκοβισί στην Αθήνα, την ερχόμενη Τρίτη 25 Ιουλίου. Βέβαια, όλα αυτά, αφού το νομοσχέδιο ήδη πέρασε από την ολομέλεια της Βουλής, στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.

 
Πάντως μετά τις αντιδράσεις, η  υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, που έφερε το νομοσχέδιο, προχώρησε σε αλλαγή διπλασιάζοντας το τέλος στο 2%, (από 1%).  Παράλληλα προς το παρόν την γλύτωσαν τα smartphones, αλλά αυτό μόνο και μόνο επειδή ακόμα βρίσκονται σε εξέλιξη  δίκες με εταιρίες κινητής τηλεφωνίας. Το χτύπημα στην ανταγωνιστικότητα της αγοράς θα είναι σημαντικό από την αύξηση της τιμής.

Τι προβλέπει το Τέλος

 

-Επιβαρύνονται πλέον με  6%:

 

  • ηλεκτρονικές συσκευές εγγραφής εικόνας και ήχου

  • ηλεκτρονικοί αποθηκευτικοί δίσκοι πάνω από 1 TB

 

-Η επιβάρυνση θα είναι της τάξης του 4% για:

 

  • φωτοτυπικές συσκευές,

  • σαρωτές,

  • εκτυπωτές,

  • χαρτί φωτοτυπίας

  • ηλεκτρονικούς αποθηκευτικούς δίσκους μέχρι 1 TB.

-Για όλους τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές η επιβάρυνση θα παραμείνει -στο 2%.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή