Ο 3ος μεγαλύτερος χρηματοδότης του Ταμείου έγινε η Κίνα!
Ιστορική μετάβαση περνά αυτή την περίοδο η Κίνα, με την με την Οικονομία της να «ωριμάζει» και να μετασχηματίζεται, με στόχο μία νέα ισορροπία τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο πεδίο της παγκόσμιας αγοράς. Με την Κίνα να είναι η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα η οποία απορροφά σημαντικό μέρος από την παγκόσμια εξαγωγή πρώτων υλών, η καταγεγραμμένη μείωση του ρυθμού ανάπτυξής της, έχει ήδη προκαλέσει αρκετά σοκ στην παγκόσμια αγορά. Η σχεδιασμένη, στρατηγική μετακίνησή της στον Οικονομικό Χάρτη, έχει τρομάξει τόσο τους επενδυτές, όσο και τους «τοποτηρητές» της Οικονομίας όπως το ΔΝΤ.
Η «Σιδηρά Κυρία» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου(ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ, σε νέες δηλώσεις της, προσπαθεί να αναδείξει την σημασία των εξελίξεων, καθησυχάζοντας ό,τι η μετάβαση είναι καλή για την Κίνα και τον κόσμο. «Όπως σε κάθε περίπτωση σημαντικής μετάβασης, πρέπει να περιμένουμε ότι κατά διαστήματα μπορεί να προκαλούνται αναταράξεις. Πρέπει να υπάρξει μία λεπτή ισορροπία μεταξύ της μετάβασης σε έναν σχετικά βραδύτερο, αλλά πιο βιώσιμο ρυθμό ανάπτυξης και της εφαρμογής απόλυτα αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», τόνισε η κα. Λαγκάρντ.
Οι εξελίξεις, οδηγούν σε αναβάθμιση του ρόλου της Οικονομίας, με την Κριστίν Λαγκάρντ να τονίζει ότι ο ρόλος της Κίνας στην παγκόσμια οικονομία αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω.
Ολοκληρώνοντας την διήμερη επίσημη επίσκεψή της στο Πεκίνο, η επικεφαλής του ΔΝΤ, τόνισε ότι, «Η απόφαση του ΔΝΤ να περιλάβει το ρενμίνμπι στο (νομισματικό) καλάθι του SDR (Ειδικού Τραβηκτικού Δικαιώματος) φέτος τον Οκτώβριο, μαζί με την έγκριση της μεταρρύθμισης του 2010 αναφορικά με τη διακυβέρνηση, που φέρνει την Κίνα μεταξύ των τριών μεγαλύτερων μετόχων των ΔΝΤ, αποτελούν απόδειξη του αυξανόμενου ηγετικού ρόλου της Κίνας στην παγκόσμια σκηνή – ένας ρόλος που αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω στο μέλλον».
Στην δήλωσή της αυτή, που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Ταμείου, τονίζεται επίσης ότι, η Κριστίν Λαγκάρντ είναι «εντυπωσιασμένη από τη δέσμευση των κινεζικών Αρχών σε μία φιλόδοξη ατζέντα πολιτικής, περιλαμβανομένου του ανοίγματος της οικονομίας, της μείωσης των αποκλίσεων μεταξύ πλούσιων και φτωχών και της ενίσχυσης της καινοτομίας της επιχειρηματικότητας».