Εκλογές στην Καταλονία στις 21 Δεκεμβρίου – Φόβοι για «έκρηξη» βίας στην Καταλονία – Η επόμενη μέρα
Την απόφαση για τη διάλυση του κοινοβουλίου της Καταλονίας ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, προκηρύσσοντας παράλληλα εκλογές στην περιφέρεια την 21η Δεκεμβρίου.
Παράλληλα ο Μαριάνο Ραχόι επεσήμανε ότι, «σήμερα είναι μία πολύ λυπηρή μέρα. Είναι τα πρώτα μέτρα που εφαρμόζουμε προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο εκείνοι που ήταν έως σήμερα επικεφαλής της καταλανικής διοίκησης να μπορέσουν να συνεχίσουν την κλιμάκωση της ανυπακοής».
«Η ανεξαρτησία είναι κάτι πολύ λυπητερό το οποίο θέτει προ των ευθυνών τους όλους τους υπεύθυνους. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να επιστρέψουμε στην κανονικότητα για αυτό και θα πάρουμε νέα μέτρα. Διαλύθηκε το κοινοβούλιο της Καταλονίας και για αυτό θα γίνουν εκλογές στις 21 Δεκεμβρίου».
Ο Ισπανός πρωθυπουργός, δήλωσε, ότι καθαιρέθηκε και ο αρχηγός της αστυνομίας της Καταλονίας.
«Αυτά είναι τα πρώτα μέτρα λαμβάνουμε. Οι αποφάσεις που λάβαμε είναι για να αποκαταστήσουμε την κανονικότητα. Οι Καταλανοί πρέπει να αποφασίσουν για το μέλλον τους και να διασφαλίσουν ότι κανείς δεν μπορεί να ενεργεί εκτός νόμου και κατά βούληση», σημείωσε στο Ραχόι,
«Ζήτησα να προκηρυχθούν οι εκλογές όσο το δυνατό πιο γρήγορα και με έναν νόμιμο τρόπο για να επιστρέψουμε γρηγορότερα στην κανονικότητα», πρόσθεσε.
Η επόμενη μέρα
Οι επόμενες ημέρες είναι κρίσιμες. Ο Ραχόι απαιτεί την κηδεμονία της Καταλονίας και κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά τι θα συμβεί μετά το διαζύγιο. Η ανησυχία είναι διάχυτη για την επόμενη ημέρα.
Ο Πουτζδεμόν απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να παραμείνουν ειρηνικοί και πιστοί στην πολιτική τους συνείδηση μετά απόφαση για ανεξαρτησία. «Έρχονται ώρες κατά τις οποίες πρέπει να διατηρήσουμε την ορμή αυτής της χώρας (της Καταλονίας) και να παραμείνουμε ειρηνικοί» επισήμανε, μιλώντας στο κοινοβούλιο σε βουλευτές και αυτονομιστές δημάρχους.
Η κύρια οργάνωση που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, η Καταλανική Εθνική Συνέλευση (ANC), αντιθέτως προέτρεψε σε μία μίνι επανάσταση: κάλεσε τους δημόσιους υπαλλήλους να μην ακολουθήσουν τις εντολές της ισπανικής κυβέρνησης μετά την επιβολή της άμεσης διακυβέρνησης της περιφέρειας από τη Μαδρίτη. Εθελοντές ήδη προετοιμάζονται να υπερασπιστούν την νεοαποκτηθείσα ελευθερία τους ακόμα και με οδοφράγματα και δεν είναι λίγοι εκείνοι που φοβούνται για ξέσπασμα βίας, ακόμα και νεκρούς.
Η διεθνής κοινότητα στο πλευρό του Ραχόι
Η διεθνής κοινότητα απέκλεισε σήμερα το ενδεχόμενο να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Καταλονίας, καταδικάζοντας ομοφώνως την κήρυξή της από το κοινοβούλιο της περιφέρειας.
«Για την ΕΕ τίποτα δεν αλλάζει. Η Ισπανία παραμένει ο μοναδικός μας συνομιλητής» έγραψε ο Ντόναλντ Τουσκ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου απευθύνοντας έκκληση στη Μαδρίτη να «προτάξει τη δύναμη των επιχειρημάτων παρά το επιχείρημα της ισχύος»
Η Ευρωπαϊκή Ένωση «δεν έχει ανάγκη από άλλες ρωγμές, άλλα ρήγματα» ήταν η αντίδραση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Η Εσθονία, που ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, «στηρίζει την εδαφική ακεραιότητα και την ενότητα της Ισπανίας».
«Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ενθαρρύνει όλες τις πλευρές να αναζητήσουν λύσεις στο πλαίσιο του ισπανικού συντάγματος» δήλωσε ένας εκπρόσωπος τύπου του ΟΗΕ, ο Φάρχαν Χακ.
«Η Καταλονία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Ισπανίας και οι ΗΠΑ στηρίζουν τα συνταγματικά μέτρα της κυβέρνησης της Ισπανίας με στόχο να παραμείνει η Ισπανία ισχυρή και ενωμένη» επισήμανε η εκπρόσωπος τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χίδερ Νάουερτ.
«Έχω έναν συνομιλητή στην Ισπανία, αυτός είναι ο πρωθυπουργός Ραχόι. Υπάρχει ένα κράτος Δικαίου στην Ισπανία με συνταγματικούς νόμους. Πρέπει να γίνονται σεβαστοί και εκείνος έχει την πλήρη στήριξή μου» τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.
«Η γερμανική κυβέρνηση παρακολουθεί την επιδείνωση της κατάστασης στην Καταλονία με ανησυχία… Το Βερολίνο δεν αναγνωρίζει τέτοιου είδους κήρυξη της ανεξαρτησίας» είπε ο εκπρόσωπος τυπου της Γερμανίδας καγκελαρίου Στέφεν Ζάιμπερτ.
«Η Βρετανία δεν αναγνωρίσει και δεν θα αναγνωρίσει τη μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας από το περιφερειακό κοινοβούλιο της Καταλονίας» επισήμανε ένας εκπρόσωπος τύπου της βρετανικής κυβέρνησης.
«Η Ιταλία δεν αναγνωρίζει και δεν θα αναγνωρίσει τη μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας από το κοινοβούλιο της Καταλονίας. Πρόκειται για μια ενέργεια με πολύ σοβαρές επιπτώσεις και εκτός του πλαισίου του νόμου. Για αυτόν τον λόγο εμείς διατυπώνουμε απερίφραστα την καταδίκη μας και την ίδια ώρα την ελπίδα ότι θα μπορέσει να αποκατασταθεί ο διάλογος, με σεβασμό στο ισπανικό Σύνταγμα, για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μιας κλιμάκωσης της έντασης», αναφέρεται στο δελτίο τύπου που εξέδωσε το γραφείο του υπουργού Εξωτερικών της Ιταλίας Αντζελίνο Αλφάνο.
Το τι μπορεί να συμβεί τις επόμενες ημέρες κατέγραψε το Reuters:
Η εξουσία στην κεντρική κυβέρνηση
Ο Ραχόι καρατόμησε την καταλανική κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της περιφέρειας, Κάρλες Πουτζδεμόντ και του αντιπροέδρου Οριόλ Τζουνκουέρας και ανέλαβε τον απευθείας έλεγχο της Καταλονίας.
Υπουργοί της κεντρικής κυβέρνησης θα αναλάβουν την καταλανική διοίκηση, μέχρι να γίνουν οι περιφερειακές εκλογές στις 21 Δεκεμβρίου.
Εκλογές
Δεν είναι ξεκάθαρο αν θα επιλύσουν την κρίση οι πρόωρες εκλογές στην περιφέρεια.
Δημοσκόπηση που δημοσίευσε η εφημερίδα El Periodico την Κυριακή έδειξε ότι οι πρόωρες εκλογές θα έχουν πιθανότατα παρόμοια αποτελέσματα με την τελευταία προσφυγή στις κάλπες, το 2015, όταν σχηματίστηκε κυβέρνηση μειοψηφίας από συνασπισμό κομμάτων που είναι υπέρ της ανεξαρτησίας.
Αλλες δημοσκοπήσεις έχουν δείξει ότι οι Καταλανοί είναι διχασμένοι 50-50, υπέρ και κατά της ανεξαρτησίας.
Αντίσταση
Οι βασικές αποσχιστικές ομάδες της Καταλονίας έχουν κάνει κάλεσμα για ευρεία πολιτική ανυπακοή. Επίσης, έδωσαν οδηγία στους δημοσίους υπαλλήλους να μην υπακούν εντολές από τη Μαδρίτη και να ανταποκριθούν με ειρηνική αντίσταση. Δεν είναι σαφές αν οι οδηγίες αυτές θα εφαρμοστούν.
Καταστολή
Η ισπανική κυβέρνηση δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να κάνει συλλήψεις, όμως δεν είναι ξεκάθαρο πώς θα αντιδράσει, αν τα στελέχη της τωρινής περιφερειακής κυβέρνησης αρνηθούν να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους.
Ολοένα και περισσότεροι αναλυτές φοβούνται ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αντιπαράθεση, αν η εθνική αστυνομία- που χρησιμοποίησε σκληρές τακτικές για να αποτρέψει το δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου- αποφασίσει να παρέμβει.
Αστυνομία
Ενα από τα βασικά προβλήματα για την εφαρμογή της απευθείας διακυβέρνησης από τη Μαδρίτη έχει να κάνει με την καταλανική αστυνομία, την Mossos d‘Esquadra. Ο Ραχόι δήλωσε ότι ο αρχηγός της θα απολυθεί.
Ομως, μία ομάδα αστυνομικών της δύναμης αυτής, που είναι υπέρ της ανεξαρτησίας, έχουν ήδη δηλώσει ότι δεν θα ακολουθήσουν τις εντολές από την κεντρική κυβέρνηση, όπως και ότι δεν θα απομακρύνουν διά της βίας υπουργούς και βουλευτές.
Αρκετοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters ότι η Mossos d‘Esquadra, που απαριθμεί 17.000 στελέχη, είναι μοιρασμένη ανάμεσα σε εκείνους που θέλουν την ανεξαρτησία και εκείνους που είναι αντίθετοι. Αν κριθεί απαραίτητο, μπορεί τα μέλη αυτής της δύναμης να αντικατασταθούν από την ισπανική αστυνομία.
Οικονομία
Το υπουργείο Οικονομίας έχει ήδη αυξημένο έλεγχο στα οικονομικά της περιφέρειας, για να μπλοκάρει τη χρήση κονδυλίων για την οργάνωση της απόσχισης και άρχισε να πληρώνει απευθείας για σημαντικές υπηρεσίες. Υπό τη νέα πρόταση, η Μαδρίτη θα αναλάβει τον πλήρη οικονομικό έλεγχο της περιφέρειας.
Ομως, πολλές εταιρείες έχουν πει ότι φοβούνται ότι ένα καταλανικό υπουργείο Οικονομικών θα αρχίσει να επιβάλλει φόρους και για αυτό αναζητούν νέα έδρα, εκτός της περιφέρειας. Επίσης, είναι πιθανό κάποιοι Καταλανοί που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας να σταματήσουν να καταβάλουν φόρους στο ισπανικό υπουργείο Οικονομικών.
Δημόσια ΜΜΕ
Αρχιξκά, η ισπανική κυβέρνηση είχε πει ότι θα αναλάβει τον έλεγχο της καταλανικής δημόσιας τηλεόρασης TV3, όμως αυτό το πλάνο εγκαταλείφθηκε τελικά. Τα ΜΜΕ είναι πιθανό να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην προεκλογική καμπάνια στην Καταλονία.
Ήρθη η αυτονομία της Καταλονίας
Την άρση της αυτονομίας της περιφέρειας αποφάσισε η Γερουσία του ισπανικού κοινοβουλίου.
Υπέρ της ενεργοποίησης του Άρθρου 155 του Συντάγματος, που προβλέπει καθαίρεση της τοπικής κυβέρνησης και απευθείας έλεγχο των τοπικών υπηρεσιών από τη Μαδρίτη, τάχθηκαν 214 γερουσιαστές, ενώ μόλις 47 ψήφισαν κατά. Σημειώνεται, ότι είναι η πρώτη φορά που ενεργοποιείται το άρθρο 155 μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ισπανία.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι εξέφρασε την πρόθεσή του να αναιρέσει την κυβέρνηση του Πουτζδεμόν.
Δίωξη για εξέγερση κατά του Πουτζδεμόν
Παράλληλα η γενική εισαγγελία της Ισπανίας εξετάζει το ενδεχόμενο να ασκήσουν ποινική δίωξη για «εξέγερση» στον Καταλανό πρόεδρο, Κάρλες Πουτζδεμόν και το συμβούλιό του. Σύμφωνα με τον ισπανικό νόμο, προβλέπεται 30 χρόνια φυλάκιση ως ανώτατη ποινή.
«Η εισαγγελία θα καταθέσει μήνυση την επόμενη εβδομάδα κατά του Κάρλες Πουτζντεμόν με την κατηγορία της εξέγερσης», επισήμανε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος τύπου της γενικής εισαγγελίας της Ισπανίας
Έπειτα από τις ανακοινώσεις της Μαδρίτης, η κύρια οργάνωση που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, η Καταλανική Εθνική Συνέλευση (ANC), κάλεσε τους δημόσιους υπαλλήλους να μην ακολουθήσουν τις εντολές της ισπανικής κυβέρνησης μετά την επιβολή «κηδεμονίας» και να αποκριθούν με «ειρηνική αντίσταση»
Στους δρόμους οι κάτοικοι
Μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας πλήθος κόσμου να ξεχύθηκε στους δρόμους πανηγυρίζοντας με δάκρυα χαράς. Άλλοι κρατώντας στα χέρια καταλανικές σημαίες και άλλοι με πανό αναγράφοντας ότι η Καταλονία δεν είναι ισπανική.
Πολλοί ήταν αυτοί μάλιστα που άνοιξαν στη μέση του δρόμου και… σαμπάνιες, ενώ αμέσως μετά το ψήφισμα μέλη του Κοινοβουλίου βγήκαν στους δρόμους και πανηγύριζαν μαζί με τους πολίτες.