Η ΕΚΤ θέλει την Ελλάδα στο QE, αποκαλύπτουν τραπεζικές πηγές

Κόντρα στις δυσκολίες που έχει δημιουργήσει η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης, ο στόχος της ένταξης στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, παραμένει προτεραιότητα για την Αθήνα. Τα οφέλη για την πραγματική Οικονομία, είναι πολλά από την ένταξη της Ελλάδας στο QE, καθώς θα φέρει μία ένεση ρευστότητας, τόνωση για τις τράπεζες και θα σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα στις  διεθνείς αγορές, ότι η ελληνική Οικονομία, βρίσκεται σε καλή τροχιά, επιστροφής από το δύσκολο ταξίδι της κρίσης.

Το QE μπορεί να μας σώσει από το επόμενο μνημόνιο

Το 2016, από την Τράπεζα της Ελλάδος, είχε εκτιμηθεί ότι η πρώτη ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα, θα σήμαινε άντληση περίπου 4 – 4,5 δις ευρώ. Κεφάλαια, τα οποία σε αντίθεση με τις δόσεις, που λαμβάνει η χώρα από τους Θεσμούς, δεν έχουν προσημειωθεί για την αποπληρωμή του χρέους και θα μπορούσαν να πέσουν στην αγορά, τονώνοντας την αναπτυξιακή τροχιά της ελληνικής Οικονομίας, φέρνοντας μας, ένα βήμα πιο κοντά στην επίτευξη των στόχων του μνημονίου και την έξοδο στις αγορές. Ειδικά το τελευταίο, είναι το μεγάλο δέλεαρ, καθώς όλες οι χώρες έχουν ανάγκη χρηματοδότησης και αυτή θα έρθει, είτε από τις αγορές, είτε από τους Θεσμούς. Το πρώτο σημαίνει επιστροφή στην κανονικότητα, ενώ το δεύτερο τέταρτο μνημόνιο (όπως και αν ονομαστεί).

Η ΕΚΤ θέλει την Ελλάδα μέσα στο QE

Σε αυτό το πλαίσιο, τραπεζικοί κύκλοι, εκτίμησαν ότι ακριβώς επειδή η Ποσοτική Χαλάρωση,  είναι ένα εργαλείο νομισματικής πολιτικής της  Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να αντιμετωπίσει τις αποκλίσεις από το επιθυμητό επίπεδο του πληθωρισμού, η Φρανκφούρτη, δεν θέλει να μείνει εκτός η Αθήνα.  Σύμφωνα με δηλώσεις των τραπεζιτών στο ΑΠΕ, η ΕΚΤ, θέλει την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και οι λόγοι είναι προφανείς: Η ανάγκη ενίσχυσης της νομισματικής πολιτικής, η εποπτεία των τραπεζών και η επιτυχία του ελληνικού προγράμματος. Από την άλλη πλευρά, με τον πληθωρισμό να έχει σημειώσει σημαντική άνοδο στην Ευρωζώνη, έχουν πληθύνει οι φωνές, που ζητούν την πρόωρη λήξη του προγράμματος. Μία θέση που υποστηρίζεται θερμά, από το Βερολίνο και τον κεντρικό τραπεζίτη της Γερμανίας, Γενς Βάιντμαν. 

Η Μέρκελ θα βοηθήσει με το QE, γιατί είναι καλό για το Ευρώ!

Δεν είναι τυχαίο ότι ,  η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ φέρεται να έχει διαβεβαιώσει τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ότι θα κάνει ό,τι χρειάζεται  ώστε να κλείσει το ταχύτερο, η β’ αξιολόγηση και να ενταχθεί η Ελλάδα στο QE. Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η «Καθημερινή» προϋπόθεση, παραμένει η συμφωνία της ελληνικής πλευράς «στο πακέτο των περικοπών συντάξεων και αφορολόγητου, ύψους 2% του ΑΕΠ».

Άλλο Μέρκελ, άλλο Σόιμπλε…

Παράλληλα τονίζεται ότι η Γερμανίδα καγκελάριος προτίθεται, σύμφωνα με  τις ίδια πηγές, να κινηθεί αψηφώντας τις αντιρρήσεις του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ώστε να υπάρξει κάποια σαφέστερη περιγραφή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους. Η εικόνα αυτή, υποστηρίζεται και από τα όσα έχουν αναφέρει το τελευταίο διάστημα, στελέχη της κυβέρνησης, ότι η Καγκελάριος Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έχουν μία εντελώς  διαφορετική ατζέντα για την Ελλάδα.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο »

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή