Η «χρυσή ισορροπία» της Φώφης

Έχουν γραφτεί και λεχθεί τόσο πολλά για τη Φώφη Γεννηματά, που πραγματικά η στήλη δεν έχει να προσθέσει τίποτα περισσότερο ή να πει κάτι με καλύτερο και προσφορότερο τρόπο. Η εκλιπούσα ήταν μία ξεχωριστή πολιτικός, απ’ όλες τις απόψεις. Ωστόσο, στο παρόν σημείωμα, αξίζει να σημειωθεί η «χρυσή ισορροπία» που η ίδια είχε πετύχει στην μάχη της με τον καρκίνο, που είχε ξεκινήσει το 2008 και ολοκληρώθηκε προχθές, με δραματικό τρόπο. 

Το γεγονός ότι όλοι ήξεραν για την μάχη που έδινε αλλά ελάχιστες φορές την είχαν ακούσει να μιλάει γι’ αυτή, δείχνει πόσο δύσκολο ήταν αυτό που έκανε η Φώφη Γεννηματά: δηλαδή, αφενός δεν θέλησε να μετατρέψει την μακρόχρονη περιπέτεια της υγείας της σε «ριάλιτι». Ήθελε ό,τι περνά η ίδια να βρίσκεται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και να μην μπορεί κανείς να την κατηγορήσει ότι αντλεί συμπάθεια από την μάχη της με τον καρκίνο.
Από την άλλη πλευρά, όλοι ήξεραν τί περνάει η Φώφη και η ίδια φρόντιζε να παρακινεί τους γύρω της ώστε να μην αμελούν τις εξετάσεις τους: δεν υπήρχε, για παράδειγμα, γυναίκα συνεργάτιδά της στο γραφείο της ή γυναίκα από το λεγόμενο «ρεπορτάζ ΠΑΣΟΚ» που να μην είχε ερωτηθεί τουλάχιστον μία φορά από την Φώφη Γεννηματά αν υποβλήθηκε στις τακτικές εξετάσεις. Δε θα ήταν υπερβολή να πει κανείς ότι η Φώφη Γεννηματά παρακινούσε όλες τις γυναίκες γύρω της να μην αμελούν τις εξετάσεις τους, να «ψάχνονται», να είναι προσηλωμένες στην πρόληψη. Αυτές οι προτροπές, άλλωστε, προέρχονταν από μία γυναίκα που πριν καν ο καρκίνος χτυπήσει τη δική της πόρτα, η ίδια είχε μάθει να ζει μ’ αυτόν και να τον αντιμετωπίσει ως κακό δαίμονα της οικογένειάς της, αφού είδε και τους δύο της γονείς να χάνονται απ’ αυτή την ασθένεια.

Ωστόσο, η «χρυσή ισορροπία» που είχε πετύχει η Φώφη Γεννηματά είναι πραγματικά αξιέπαινη, όσο και δύσκολη: ενώ, δηλαδή, κρατούσε πίσω από τις κλειστές πόρτες του σπιτιού της τις βασικότερες πτυχές της διαρκούς περιπέτειας της υγείας της, ταυτοχρόνως φρόντιζε ώστε να συμβάλει για να «απομυθοποιηθεί» και να «απογυμνωθεί» ο καρκίνος στην δημόσια σφαίρα. Με άλλα λόγια, ήταν από τα δημόσια πρόσωπα που συνέβαλαν ώστε να σταματήσει η χρήση του -απαράδεκτου και προσβλητικού για όσους δίνουν μάχη με τον καρκίνο- επιθετικού προσδιορισμού «επάρατος». Η Φώφη Γεννηματά, χωρίς να μετατρέψει τη ζωή της σε «Ριάλιτι», αλλά και χωρίς να κάνει πίσω από όσους στόχους είχε βάλει για τον εαυτό της, ξεγύμνωσε τον καρκίνο και έδειξε σε όσους πάσχουν και τον παλεύουν ότι πρόκειται για μία ασθένεια που παλεύεται, νικιέται και αυτός που δίνει τη μάχη συνεχίζει τη ζωή του κανονικά παλεύοντας για τα όνειρά του και τους στόχους του. Μ’ άλλα λόγια, η Φώφη Γεννηματά άφησε πίσω της κοινωνική προσφορά, ακόμη και μέσα από την περιπέτεια με την  υγεία της. Καλό ταξίδι Πρόεδρε. 

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή