Tο παλιό μότο ήταν «Ο Βασιλεύς βασιλεύει και κυβέρνηση κυβερνά». Στις μέρες μας κάποιοι- ενδεχομένως κακεντρεχείς- το προσαρμόζουν ως εξής: «Ο Μητσοτάκης πρωθυπουργεύει και ο Γεραπετρίτης κυβερνά». Από καιρό διακινείται ότι ο άνθρωπος που επί χρόνια αναζητούσε πολιτικό αρχηγό να προσκολληθεί, είναι κάτι σαν «Πρωθυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό».
Σχήμα λόγου; Ίσως. Αλλά για τους παροικούντες, δεν υπάρχει θέμα στο οποίο να μην ερωτηθεί και ιδέα του που να μην γίνει δεκτή. Στον ελεύθερο χρόνο του μεσολαβεί ανάμεσα στο σύστημα Μητσοτάκη και οικονομικούς παράγοντες. Ειδικότης κτηθείσα την εποχή της βιομηχανίας παραγωγής γνωματεύσεων για το κράτος και επιχειρηματίες, που χαρακτήρισε την ακαδημαϊκή καριέρα του.
Ενδιαμέσως συντονίζει υπουργούς και Επιτροπές, με βοηθό τον εξωκοινοβουλευτικό Άκη Σκέρτσο. Το σουξέ του Γ. Γεραπετρίτη όμως είναι η ικανότητά του να βρίσκει νομικές ή νομικίζουσες λύσεις. Και τρόπο να τις περάσει χωρίς κανείς να τι πάρει είδηση, ή να καταλάβει τη στόχευσή τους. Στον πολυπράγμονα υπουργό Επικρατείας αποδίδεται η μυστήρια τροπολογία των ημερών.
Αυτή που ορίζει ότι τα μέλη των Επιτροπών που ασχολούνται με την πανδημία όχι απλώς έχουν ακαταδίωκτο, αλλά δεν εξετάζονται καν για συναφή θέματα… Περίεργη αντίληψη δικαίου να απαλλάσσεις δια νόμου από ευθύνες που η εισαγγελική αρχή μπορεί να διαπιστώσει. Αν και όχι γι αυτή την κυβέρνηση. Το έχει κάνει ξανά και προφανώς θα το κάνει πάλι.
Πολλοί μάλιστα ελπίζουν να μην θεσπίσει δια νόμου και απαλλαγή από οτιδήποτε, όσων είναι.. μέλη της ΝΔ. Να επιστρέψομε στη τροπολογία. Έφτασε στη Βουλή μερικά δευτερόλεπτά πριν ο προεδρεύων κλείσει την συνεδρίας με την επισήμανση… «εκπρόθεσμη». Περιθώριο συζήτησης μηδέν. Παρ ότι είναι θέμα που αφορά επί της ουσίας το υπουργείο Δικαιοσύνης, την εισηγήθηκε το υπουργείο Υγείας.
Η πολιτική ηγεσία το οποίου δεν έχει σχέση με τη νομική επιστήμη, ειδικά για τόσο εκλεπτυσμένες επιχειρήσεις. Μοιραία η υπόνοια έπεσε στον Γ. Γεραπετρίτη. Πέραν της πρόβλεψης να εξαερωθούν στο μέλλον ούτε όσοι θα μπορούσαν να «κάψουν» σημερινούς υπουργούς, περιέχει και έναν περίτεχνο νομικό ακροβατισμό.
Παρακάμπτει τη νομική αξιολόγηση της -που θα την έκρινε αντισυνταγματική. Πώς; Δεν την εισάγει ως διάταξη νομοσχέδιου-, όποτε θα έπρεπε να περάσει από την Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής. Δεν ανατέθηκε καν σε βουλευτή να την προτείνει και να τον αποδεχθεί ο υπουργός. Καταθέστε, ψηφίστε, τελειώσατε.
Το κόλπο για ειδήμονες φέρει τη σφραγίδα του Γεραπετρίτη. Μανούλα σε αυτά, καθάρισε για όσους φοβούνται ότι στο μέλλον μπορεί να τους ζητηθούν εξηγήσεις για χειρισμούς τους στην πανδημία. Του εαυτού του συμπεριλαμβανομένου. Με την ευκαιρία έριξε και μια αξιολόγηση στον … Μητσοτάκη. Ενώ ο Πρωθυπουργός επιμόνως διαβεβαιώνει ότι η διαχειρίστηκε την επιδημία άψογα και επιτυχώς, ο υπουργός του, δήλωσε σεμνά ότι έχουν γίνει και λάθη.
Όχι από τον ίδιο βεβαίως. Κάθε άλλο. Αυτός εξαντλεί το ρεπερτόριό του ως νομομαθής , για να τα καλύψει έναντι κινδύνων στην επόμενη Βουλή. Προφανώς δεν εμπιστεύεται τους υφιστάμενους νόμους. Ούτε τις δημοσκοπήσεις.
Το σουξέ του Γ. Γεραπετρίτη είναι η ικανότητά του να βρίσκει νομικές ή νομικίζουσες λύσεις. Και τρόπο να τις περάσει χωρίς κανείς να τι πάρει είδηση, ή να καταλάβει τη στόχευσή τους
ΕΝΑΝΤΙ ΑΜΟΙΒΗΣ…
Η Γερμανία μας στέλνει πίσω δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες
Ο αριθμός τους κυμαίνεται γύρω στα 1.000 άτομα κάθε μήνα!
Η γερμανική κυβέρνηση έχει προτείνει στην Ελλάδα να αναλάβει τα έξοδα για τη διαμονή των προσφύγων που επιστρέφουν από τη Γερμανία. Εκτός από την περίθαλψη τους το Βερολίνο είναι διατεθειμένο να πληρώσει και τα έξοδα της στέγασης τους σε ξενοδοχεία, γράφει η κυριακάτικη Welt, επικαλούμενη ανώτατα στελέχη του Υπουργείου Εσωτερικών. Η συγκεκριμένη ομάδα είναι άνθρωποι που έχουν αναγνωριστεί στην Ελλάδα ως πρόσφυγες και στη συνέχεια έφυγαν από εκεί για να έρθουν στη Γερμανία. Ο αριθμός τους κυμαίνεται γύρω στα 1.000 άτομα κάθε μήνα.
Βάση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες έχουν το δικαίωμα να μετακινούνται εντός της ΕΕ και να διαμένουν ως και 90 ημέρες το εξάμηνο σε ένα άλλο κράτος-μέλος από αυτό που είναι δηλωμένοι. Επειδή πρόκειται για αναγνωρισμένους πρόσφυγες που ζουν στην Ελλάδα, οι αιτήσεις ασύλου που υποβάλλουν στη Γερμανία δεν γίνονται δεκτές. Παρ’ όλα αυτά, οι αρχές δεν μπορούν να τους επαναπροωθήσουν. Γερμανικά δικαστήρια έχουν επανειλημμένα απαγορεύσει την επιστροφή προσφύγων στην Ελλάδα, επειδή κινδυνεύουν να μην έχουν επαρκή περίθαλψη ή ακόμη και να μείνουν άστεγοι. Η ελληνική κυβέρνηση διαψεύδει πάντως αυτές τις εκτιμήσεις. Σύμφωνα με επίσημα γερμανικά στοιχεία από τις αρχές του 2020 μέχρι σήμερα έχουν επαναπροωθηθεί μόνο …τέσσερις πρόσφυγες από τη Γερμανία στην Ελλάδα.
Η πρόταση του Βερολίνου να αναλάβει τα έξοδα αυτών που μεταφέρονται ξανά στην Ελλάδα είναι, σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών, ένα ακόμη μέτρο στήριξης. σε διμερές επίπεδο. Από τον Απρίλιο πέρυσι η Γερμανία δέχθηκε στο πλαίσιο ειδικών προγραμμάτων 2.765 πρόσφυγες από την Ελλάδα, δηλαδή περισσότερους απ’ όλα τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ μαζί. Εκτός αυτού το Βερολίνο παρέχει πρακτική βοήθεια για τη διαχείριση του προσφυγικού στην Ελλάδα, για παράδειγμα με τη συμμετοχή της Υπηρεσίας Τεχνικής Βοήθειας (THW) σε έργα που γίνονται στα κέντρα υποδοχής προσφύγων στα ελληνικά νησιά. Σχεδόν τα δύο τρίτα των υπαλλήλων που στέλνει η ΕΕ για να βοηθήσουν στις διαδικασίες χορήγησης ασύλου είναι Γερμανοί.
Σε αυτό το πλαίσιο τονίζεται ότι από το 2016 μέχρι σήμερα ή Ελλάδα έχει λάβει από διάφορα ευρωπαϊκά ταμεία πάνω από 3,3 δισ. ευρώ για τη στέγαση και περίθαλψη των προσφύγων, όπως και για τις διαδικασίες χορήγησης ασύλου. Σε κανένα άλλο κράτος δεν έχουν δοθεί περισσότερα (ανά κεφαλή) χρήματα για τους πρόσφυγες. Κύριος χρηματοδότης αυτών των ευρωπαϊκών προγραμμάτων είναι η Γερμανία.