Στα χέρια του ΔΝΤ η συμφωνία μέχρι τις 7 Απριλίου! – Σκηνικό οικονομικής ασφυξίας στήνουν οι τοκογλύφοι – Οι συλλογικές συμβάσεις είναι πισωγύρισμα λέει ο Τόμσεν
Καθυστερήσεις παίζει στη διαπραγμάτευση το ΔΝΤ, βάζοντας μπλόκο στα Εργασιακά και απαιτώντας από τους Ευρωπαίους δέσμευση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους από το 2018! Στα χέρια του ΔΝΤ είναι η συμφωνία, μέχρι το Eurogroup της 7 Απριλίου! Μετά την διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες, κυβέρνηση και Θεσμοί, έχουν κάνει αμοιβαίες υποχωρήσεις και παρά τις αρχικές αμφιβολίες, η 7 Απριλίου, θα μπορούσε να είναι η καθοριστική για την συνολική συμφωνία! Στην Αθήνα επικρατεί αισιοδοξία, αλλά τονίζεται ότι τα κλειδιά της συμφωνίας, τα κρατά το ΔΝΤ. Σύμφωνα με πληροφορίες της kontranews, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δέχεται ασφυκτικές πιέσεις από όλες τις κατευθύνσεις για να κλείσει το ταχύτερο τη συμφωνία. Βρυξέλλες και Αθήνα, σε αντίθεση με το Ταμείο, έχουν κοινό συμφέρον το κλάσιμο της δεύτερης αξιολόγησης πριν μπει το καλοκαίρι. Οι ιδεολογικές εμμονές του Ταμείου στα εργασιακά, είναι το βασικό «αγκάθι», που χωρίζει τις δύο πλευρές και ειδικά η άρνησή του, στην επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων. Από την Ουάσινγκτον θεωρούν ότι αν επιστέψουν, θα ήταν ένα πισωγύρισμα, για την πορεία των μεταρρυθμίσεων, καθώς θα αναιρούσε τα προηγούμενα μνημόνια.
Έκθεση του ΔΝΤ στέλνει την συμφωνία στον Ιούνιο!
Νέα έκθεση του ανεξάρτητου γραφείου ελέγχου του ΔΝΤ στέλνει την συμφωνία τον Ιούνιο! Η Έκθεση, που δημοσιοποιήθηκε τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, περιλαμβάνει την παραδοχή ότι η εμπειρία της συμμετοχής του Ταμείου στα προγράμματα της Ευρωζώνης, έδειξε ότι τα μοντέλα του ΔΝΤ ή δεν ήταν τα πλέον κατάλληλα ή υπήρξαν πολιτικές επιπλοκές με τα ευρωπαϊκά όργανα, οι οποίες «αλλοίωσαν» τον τεχνοκρατικό χαρακτήρα αυτών των προγραμμάτων. το αρμόδιο γραφείο του Ταμείου που αναμένεται να γνωμοδοτήσει για τις νέες κατευθύνσεις του Ταμείου, θα ολοκληρώσει τη σχετική Έκθεση για το σχεδιασμό προγραμμάτων που θα εφαρμόζονται σε μέλη νομισματικών ενώσεων, τον Ιούνιο!
Πισωγύρισμα οι συλλογικές συμβάσεις, λέει ο Τόμσεν
Την ίδια στιγμή όπως αποκάλυψε και ο επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ευρώπη Πολ Τόμσεν, οι Συλλογικές Συμβάσεις εργασίας είναι η μεγάλη διαφωνία ανάμεσα σε κυβέρνηση και Ταμείο, που κρατά μακριά την συμφωνία και το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης. Το ΔΝΤ επιμένει ότι δεν πρέπει να αντιστραφούν οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, που έγιναν με τα προηγούμενα μνημόνια.
Ευρωζώνη ή θάνατος λέει ο Στουρνάρας!
Στο εσωτερικό, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, ότι σε περίπτωση που η Ελλάδα βγει από την Ευρωζώνη θα είναι ο θάνατός μας! «Προσπαθούμε να ανοίξουμε τους ορίζοντές της, γι’ αυτό και βάλαμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Αν βγούμε, να ξέρετε, αυτό θα είναι ο θάνατός μας», προειδοποίησε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Καθημερινή της Κυριακής». Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΤτΕ, «υποφέρουμε από έλλειψη σταθερότητας θεσμών, έλλειψη εμπιστοσύνης, έλλειψη γενναιότητας του πολιτικού συστήματος να πει την αλήθεια στον κόσμο, περισσότερο ατομισμό απ’ ό,τι πρέπει και έλλειψη συλλογικότητας».
«Δεν είδαμε αυτήν την κατάσταση ως ανάγκη να συντονιστούμε εθνικά, να πετύχουμε μια συναίνεση και να βγούμε από τη στενωπό, αλλά την είδαμε σαν μια ευκαιρία να «καρφώσει» ο ένας τον άλλον. Ήμασταν σε μια βάρκα που έμπαζε νερά και αντί να φροντίσουμε να κλείσουμε την τρύπα, αλληλομαχαιρωνόμαστε»
Τέταρτο μνημόνιο βλέπει ο Προβόπουλος
Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο ενός τέταρτου μνημονίου για τη χώρα μας, σύμφωνα με τις δηλώσεις του τέως διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ), Γιώργου Προβόπουλου, στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Ο κ. Προβόπουλος υπογράμμισε, επίσης, πως οι συνθήκες που επικρατούν στην ελληνική οικονομία αποθαρρύνουν κάθε επίδοξο επενδυτή από το να φέρει τα λεφτά του στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι «(…)ήδη έχουμε χάσει ένα εξάμηνο και θα πρέπει να ξεχάσουμε την πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,7%». Σε αυτό το κλίμα, «ποιος ξένος θα επενδύσει στη χώρα μας αν συνεχίσει να πλανάται ο φόβος του Grexit;», αναρωτήθηκε για να σχολιάσει σχετικά με τα μέτρα που ήδη έχουν παρθεί ότι «έγιναν μεταρρυθμίσεις οι οποίες κανονικά δεν είναι μεταρρυθμίσεις. Και για αυτό ο κόσμος φοβάται την λέξη μεταρρύθμιση. Διότι την έχει ταυτίσει με μείωση των αποδοχών του».
Στενεύουν τα περιθώρια, αν χαθεί και ο Απρίλιος
Μετά και την μη συμφωνία στην τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup, οι ελπίδες για συνολική συμφωνία εντός Απριλίου που θα περιλάμβανε και τα πολυπόθητα μέτρα για το χρέος, φαντάζει όλο και πιο δύσκολη. Στην Αθήνα, υπάρχουν εισηγήσεις η κυβέρνηση να προχωρήσει σε κλείσιμο συμφωνίας, ακόμη και αν αυτό συνεπάγεται επώδυνους συμβιβασμούς, για το καλό της αγοράς, της Οικονομίας και να αποφευχθεί μία αύξηση του λογαριασμού των μέτρων, σε μία συμφωνία που μπορεί να επιτευχθεί σε ύστερο χρόνο. Αν χαθεί ο Απρίλιος τότε ακολουθεί η Εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον (21-23 Απριλίου) και τελευταία ευκαιρία για συμφωνία δίχως νέες απώλειες, το Eurogroup της 22 Μαΐου. Αν επικρατήσουν οι φωνές, της σκληρής γραμμής των δανειστών, που επιμένουν σε επανάληψη του οικονομικού εκβιασμού του 2015, τότε η διαπραγμάτευση μπορεί να πάρει μία απότομη στροφή προς το χειρότερο.
Όμηρος της διαπραγμάτευσης η ελληνική Οικονομία
Η πορεία της ελληνικής Οικονομίας, είναι άμεσα συνδεδεμένη με την πορεία της διαπραγμάτευσης, με τους δανειστές. Τραπεζικές πηγές, κάνουν εκτιμήσεις για φυγή καταθέσεων 3,5-4 δις τους πρώτους δυόμιση μήνες του 2017, ενώ τα κόκκινα δάνεια αυξήθηκαν κατά 1,6 δις ευρώ. Το χρηματιστήριο δεν μπορεί να διασπάσει τις 650 μονάδες, η ρευστότητα έχει στραγγιστεί από την αγορά και σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, τα «φέσια» του δημοσίου σε ιδιώτες, αυξήθηκαν για πρώτη φορά έπειτα από πολλούς μήνες κατά 300 εκατ. ευρώ και έφτασαν στα 3,6 δις. Σε αυτά πρέπει να προστεθούν και ακόμα 1,2 δις ευρώ από τις εκκρεμείς επιστροφές φόρων.
Αν οι δανειστές, ξαναστήσουν σκηνικό 2015, με το να καθυστερήσουν την εκταμίευση των 6,1 δις ευρώ της επόμενης δόσης έως ότου φτάσει η ώρα για την πληρωμή των δόσεων του Ιουλίου και του Αυγούστου, τότε η ελληνική Οικονομία θα μπει σε «αχαρτογράφητα νερά». Αν και υπάρχουν προβλέψεις, για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών, από τον προϋπολογισμό και τα repos, κάτι τέτοιο, θα στράγγιζε την ρευστότητα από την αγορά και το μήνυμα της αβεβαιότητας που θα έστελνε μία τέτοια καθυστέρηση, θα οδηγούσε τη χώρα πίσω στο 2015 και σε μία ανάσα από το 4ο μνημόνιο!