Γεννηματά: Οι ευθύνες της Τουρκίας είναι βαρύτατες

“Εμείς πιστεύουμε στην Εθνική Συνεννόηση και η συζήτηση εδώ σήμερα έδειξε ότι μπορούμε να την πετύχουμε”
Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, κατά την ομιλία της στη Βουλή, έκανε λόγο για ναυάγιο στη διάσκεψη για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά. «Λύση με καθεστώς κατοχής και τείχος διαίρεσης απλά δεν μπορεί να υπάρξει», επισήμανε η κυρία Γεννηματά που προσέθεσε: «χρειάζεται ψυχραιμία, σύνεση, εθνική συνεννόηση. Κυπριακή Δημοκρατία και Ελλάδα σε συντονισμό οφείλουμε να δημιουργήσουμε νέα ευκαιρία για την επίλυση του Κυπριακού».
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχουν γίνει τεράστιες και ειλικρινείς προσπάθειες και από την Κυπριακή Δημοκρατία και από την Ελλάδα και με σημαντικές χειρονομίες «καλής θέλησης» προκειμένου να επανενωθεί το νησί. Να τελειώσει η απαράδεκτη κατοχή και να υπάρξει δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση, αποδεκτή από τον κυπριακό λαό, με βάση τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο. Οι ευθύνες της Τουρκίας και για την τελευταία αποτυχία είναι δεδομένες», υπογράμμισε η κ. Γεννηματά και συμπλήρωσε:
«Όλοι πλέον, έστω και με αποχρώσεις και αποκλίσεις στις διατυπώσεις, συνομολογούν, ότι πρέπει να υπάρξει υπέρβαση του καθεστώτος εγγυήσεων και απόσυρση των κατοχικών δυνάμεων. Μόνο η Τουρκία αρνείται να προσαρμοστεί. Οι ευθύνες είναι βαρύτατες. Σε κάθε περίπτωση όμως δεν είναι η στιγμή να περιοριστούμε στο blame game. Δεν αρκεί. Αυτό βολεύει τους εθνικιστές κάθε απόχρωσης και πλευράς».
Κατά τη δευτερολογία της στη Βουλή για το Κυπριακό, η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, τόνισε ότι, «Ανησυχούμε για το μέλλον της Μεγαλονήσου, αλλά και του κυπριακού λαού. Η Τουρκία λόγω των εσωτερικών της καταστάσεων, αλλά και της ρευστότητας στην ευρύτερη περιοχή, είναι απρόβλεπτη, και οι κινήσεις της χαρακτηρίζονται συνήθως από νευρικότητα και προκλητικότητα».
«Στο Κυπριακό και στα Ελληνοτουρκικά υπάρχει Εθνική Γραμμή και έχει χαραχθεί πριν από πολλά χρόνια. Πάνω σε αυτή τη γραμμή οφείλουμε να συνεχίσουμε. Γι΄ αυτό το πρώτο που πρέπει να αποφύγει η Κυβέρνηση είναι η κατασυκοφάντηση των προηγούμενων Κυβερνήσεων. Η διαρκής ενημέρωση των κομμάτων και η στενή συνεργασία του εκάστοτε Υπουργού Εξωτερικών με όλους τους προκατόχους του είναι επιβεβλημένη και αυτονόητη ανάγκη», υπογράμμισε στη συνέχεια η κ. Γεννηματά, σημειώνοντας πως «χρειάζεται προσοχή και εγρήγορση».
«Το μέλλον της Κύπρου βρίσκεται στην επανένωση ως ομοσπονδία στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Βεβαίως εναπόκειται στην Κυπριακή κυβέρνηση να λάβει τη στιγμή που νομίζει τις κατάλληλες πρωτοβουλίες. Εμείς από τη δική μας πλευρά θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τον Κυπριακό λαό και την πολιτική του ηγεσία στην προσπάθεια επίτευξης της λύσης. Και είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε κάθε σχετική πρωτοβουλία στον ευρωπαϊκό και διεθνή συγγενή πολιτικό μας χώρο για το σκοπό αυτό. Εμείς πιστεύουμε στην Εθνική Συνεννόηση. Και η συζήτηση εδώ σήμερα έδειξε ότι μπορούμε να την πετύχουμε», επισήμανε κλείνοντας η κ. Γεννηματά.
Σχετικά Άρθρα
Δείτε επίσης