Γαβρόγλου: Το σχολείο να ξαναπάρει πρωτοβουλία για τη μόρφωση των παιδιών μας και την προετοιμασία για το Πανεπιστήμιο

Ο υπουργός Παιδείας παρουσίασε στην Βουλή τις αλλαγές στο Λύκειο και το σύστημα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια και καταλόγισε στην αντιπολίτευση «εκκωφαντική σιωπή» στο ζήτημα της ουσιαστικής ανυπαρξίας της Γ’ Λυκείου και της απαξίωσης του απολυτηρίου Λυκείου.

«Το σχολείο πρέπει να ξαναπάρει την πρωτοβουλία για την μόρφωση των παιδιών μας και την προετοιμασία για το Πανεπιστήμιο» υπογράμμισε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου παρουσιάζοντας στην Βουλή το πολυνομοσχέδιο που περιλαμβάνει τις αλλαγές στο Λύκειο και το σύστημα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια. Ο Κ. Γαβρόγλου έκανε λόγο για ολοκλήρωση ενός «τεράστιου μεταρρυθμιστικού σχεδίου» κι επέκρινε την αντιπολίτευση καταλογίζοντάς της «εκκωφαντική σιωπή» στο ζήτημα του Λυκείου.

«Θέλουν να είμαστε μία χώρα χωρίς Γ’ Λυκείου ή όχι;» αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά ο Κ. Γαβρόγλου παρατηρώντας ότι σήμερα η Γ’ Λυκείου υπάρχει μόνο «στα χαρτιά» και το απολυτήριο Λυκείου είναι «απαξιωμένο». Την ίδια ώρα, οι οικογένειες των μαθητών ξοδεύουν 2,5 δισ. ευρώ «ώστε μόνο το 30% των φοιτητών να σπουδάζει αυτό που επιθυμεί», όπως επισήμανε ο υπουργός Παιδείας. Ο Κ. Γαβρόγλου αναρωτήθηκε ακόμα αν ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης επιθυμεί πραγματικά τους 15.000 διορισμούς εκπαιδευτικών που έχει προγραμματίσει η κυβέρνηση.

Αναλύοντας το νέο σύστημα, ο Κ. Γαβρόγλου σημείωσε ότι «δεν υπάρχει σοβαρή χώρα που το απολυτήριο δεν παίζει ρόλο για την είσοδο στο Πανεπιστήμιο», ενώ τα γραπτά από τις εξετάσεις εντός σχολείου θα διορθώνονται από άλλους εκπαιδευτικούς κοντινών σχολείων ώστε οι καθηγητές να σταματήσουν να υφίστανται αφόρητη πίεση από τους γονείς για υψηλή βαθμολογία.

Σε σχέση με την νέα αρχιτεκτονική στην ανώτατη εκπαίδευση, ο Κ. Γαβρόγλου υπογράμμισε ότι φέτος οι μαθητές «για πρώτη φορά» θα συμπληρώσουν μηχανογραφικό μόνο με Πανεπιστημιακά τμήματα. Ο Κ. Γαβρόγλου σημείωσε ότι με την ολοκλήρωση των αλλαγών στα Πανεπιστήμια δημιουργούνται «ισχυροί Πανεπιστημιακοί πόλοι», ενώ η κατάσταση στην ανώτατη εκπαίδευση ευθυγραμμίζει πλέον την Ελλάδα με ό,τι γίνεται στην Ευρώπη.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή