Γ. Στουρνάρας: Αποφασιστικής σημασίας η αξιολόγηση για την ανάκαμψη της οικονομίας

«Η επιτυχής ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης είναι αποφασιστικής σημασίας για τη σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας το β’ εξάμηνο του 2016», τόνισε ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, κατά την ομιλία του με θέμα: «Εξελίξεις και Προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας» σε εκδήλωση του Ελληνο – Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στο Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία.
Η επιτυχής ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης είναι αποφασιστικής σημασίας καθώς θα σηματοδοτήσει και την έναρξη των συζητήσεων με τους εταίρους για την ανάληψη δράσεων για την περαιτέρω ελάφρυνση του δημόσιου χρέους, ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Στουρνάρας, τονίζοντας ότι «οι δράσεις αυτές θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους κατά τέτοιο τρόπο ώστε οι ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου να διατηρούνται σε διαχειρίσιμα επίπεδα».
Εξελίξεις αποφασιστικής σημασίας, που θα έχουν «ως άμεση συνέπεια τη δυνατότητα κάποιας χαλάρωσης του τελικού δημοσιονομικού στόχου και θα απελευθερώσει πόρους που θα κατευθυνθούν σε επενδύσεις και θα ενισχύσουν την απασχόληση».
Το βιώσιμο χρέος, «θα βελτιώσει το κλίμα εμπιστοσύνης με πολλαπλές θετικές επιδράσεις: νέες επενδύσεις, προσέλκυση ξένων επενδύσεων, επιστροφή καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα».
Οι προοπτικές της ελληνικής Οικονομίας για το 2016
«Η πορεία της οικονομικής δραστηριότητας το 2016 συνδέεται άρρηκτα με την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος και την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται», δήλωσε ο Γιάννης Στουρνάρας, τονίζοντας ότι για τη σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας το β’ εξάμηνο του 2016, απαραίτητες προϋποθέσεις είναι η περαιτέρω αποκατάσταση του κλίματος της εμπιστοσύνης, η βελτίωση της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος και η περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.
Σύμφωνα με τον Γ. Στουρνάρα, «υπήρξαν καθυστερήσεις στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που θα ενίσχυαν την ανάπτυξη.
Οι καθυστερήσεις αυτές στην προώθηση μεταρρυθμίσεων στη λειτουργία του δημόσιου τομέα και στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, οδήγησαν σε αντίστοιχες καθυστερήσεις στην εμφάνιση των θετικών επιδράσεων στην ανάπτυξη και την απασχόληση.
Έτσι, μόλις στα τέλη του 2014-αρχές 2015 άρχισαν να καταγράφονται οι επιδράσεις αυτές μετά από έξι χρόνια ύφεσης: άνοδος του ΑΕΠ το 2014 κατά 0,7% και θετικοί ρυθμοί ανόδου τα δύο πρώτα τρίμηνα του 2015 σε ετήσια βάση».
Καλύτερα τα πράγματα από ότι τις απαισιόδοξες προβλέψεις που είχαν διατυπωθεί το καλοκαίρι, δήλωσε ο κ. Στουρνάρας, τονίζοντας ότι αυτό έγινε λόγω των ηπιότερων επιπτώσεων από τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων, παρά τον αρχικό κλυδωνισμό της τραπεζικής αργίας, εξαιτίας της ταχείας χαλάρωσης των περιορισμών, του επιτυχημένου χειρισμού των αρμόδιων φορέων, της σημαντικής ανόδου της τουριστικής κίνησης και της μεγάλης μείωσης της τιμής του πετρελαίου.
• Η βιομηχανική παραγωγή κινήθηκε ικανοποιητικά από τον Αύγουστο του 2015 και μετά, ενώ τον Νοέμβριο παρουσίασε άνοδο της τάξης του 1,8%.
• Συνολικά για το 2015 καταγράφτηκε σωρευτική αύξηση της απασχόλησης της τάξης των 99.700 ατόμων.
• Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση λόγω κυρίως της μεγάλης ανόδου του τουρισμού. Το εννεάμηνο του 2015 τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν αύξηση των εξαγωγών αγαθών κατά 4,2% και αύξηση των τουριστικών εισπράξεων κατά 13,4% σε πραγματικούς όρους.
Ο κίνδυνοι παραμένουν στην παγκόσμια Οικονομία και ο Γιάννης Στουρνάρας, αναφέρθηκε στην αύξηση της μεταβλητότητας των διεθνών αγορών κεφαλαίου και την αποστροφή ανάληψης κινδύνου εξαιτίας της μεγαλύτερης αβεβαιότητας για την πορεία της διεθνούς οικονομίας (ιδιαίτερα της Κίνας και αρκετών αναπτυσσόμενων χωρών), της συνεχιζόμενης πολύ μεγάλης κάμψης στις τιμές του πετρελαίου, που ναι μεν είναι θετική για τις χώρες που εισάγουν πετρέλαιο, ενέχει όμως ορισμένες αποσταθεροποιητικές επιδράσεις για τις τράπεζες που είναι εκτεθειμένες σε στοιχεία ενεργητικού που εξαρτώνται θετικά από την τιμή του πετρελαίου, καθώς και λόγω των συναλλαγματικών εντάσεων που ενδεχομένως προκύψουν από τις αντίθετες πορείες της νομισματικής πολιτικής στην ευρωζώνη, την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ, αλλά και από την πορεία της συναλλαγματικής ισοτιμίας του κινεζικού νομίσματος.
Σε αυτό το διεθνές κλίμα, «μια ενδεχόμενη αποτυχία στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης θα λειτουργήσει αποσταθεροποιητικά», καθώς θα οδηγήσει σε υποχώρηση της εμπιστοσύνης, επιδείνωση των χρηματοδοτικών συνθηκών και τελικά σε όξυνση της ύφεσης.
Σχετικά Άρθρα
19/07/2025 - 19:15
19/07/2025 - 16:00
Δείτε επίσης