Σκληρή διαπραγμάτευση με τους θεσμούς έρχεται για το Ασφαλιστικό, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργο Κατρούγκαλο.
Οι πιο σκληροπυρηνικοί εκ των δανειστών επιμένουν σε αλλαγή της δημόσιας ασφάλισης, ώστε να προσεγγίζει την ιδιωτική, ενώ το ελληνικό σχέδιο, με τις αλλαγές και τη σύνδεση του εισοδήματος με τις εισφορές φέρνει περισσότερη δικαιοσύνη στο σύστημα, δήλωσε σε σε συνέντευξη Τύπου με θέμα το Ασφαλιστικό.
Μαζί του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλης Αποστόλου και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.
Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, η κυβέρνηση αντί να εφαρμόσει το μνημόνιο προσπαθεί να εντάξει στο πρόγραμμα δίκαιες αντιπροτάσεις. Στην συνέχεια, ο κ. Κατρούγκαλος, τοποθέτησε από την μία τους δανειστές και από την άλλη τον λαό, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση συντάσσεται με τον λαό.
Το σύστημα ήταν στρεβλό όπως το είχαν φτιάξει είπε ο υπουργός, ενώ τόνισε πως, το μνημόνιο έχει εισπρακτικό προσανατολισμό.
Οι αλλαγές του νέου ασφαλιστικού, προσπαθούν να διορθώσουν αδικίες και λάθη των προηγούμενων ετών, όπως το ανοιχτό παράθυρο στη φοροδιαφυγή.
Μέχρι σήμερα, κάποιος μπορούσε να πληρώνει την υψηλότερη ασφαλιστική κλάση, πάνω από αυτή που αντιστοιχεί στο εισόδημά του, να φοροδιαφεύγει κρύβοντας εισοδήματα από την εφορία και στο τέλος να παίρνει μεγάλη σύνταξη.
«Το νέο σύστημα, είναι δικαιότερο και όποιος δηλώνει λίγα, θα παίρνει και μικρή σύνταξη, ενώ όποιος δηλώνει πολλά θα παίρνει μεγαλύτερη σύνταξη». Με το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας, όπως τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος, όσοι έχουν εισόδημα μέχρι 1.000 ευρώ κερδίζουν και στις εισφορές και στις κύριες συντάξεις.
Ιδιαίτερο βάρος δίνεται από την κυβέρνηση στην σύνδεση των συντάξεων με την πορεία της Οικονομίας και όπως τόνισε ο υπουργός, «όσο θα ανεβαίνει η οικονομία, θα ανεβαίνει και η Εθνική Σύνταξη».
Από την άλλη πλευρά οι δανειστές φαίνεται πως επιμένουν στις δικές τους ιδέες και σε αυτό είναι ο λόγος που ο Γιώργος Κατρούγκαλος τόνισε ότι δεν περιμένει εύκολη διαδικασία στην διαπραγμάτευση. Για την υποχρέωση βάση της νέας συμφωνίας για την μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης, είπε ότι, «τη δαπάνη τη μαζεύουμε και θα πιάσουμε τους στόχους, όχι επειδή το ζητούν αλλά επειδή διαφορετικά δεν βγαίνει το σύστημα».
Το υπουργείο εργασίας, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές στο σχέδιο του ασφαλιστικού, με τον αρμόδιο υπουργό να αναφέρει κατά την τοποθέτησή του ότι, η κυβέρνηση εξετάζει την πιθανότητα για παράταση της μεταβατικότητας, αλλά δεν υπάρχουν ακόμα αποφάσεις. Όπως είπε «παραμετρικές αλλαγές συζητάμε, αρκεί να μην υπάρξει αλλαγή στη βασική λογική της μεταρρύθμισης».
Στο νέο υπέρ-Ταμείο ο ΟΓΑ, αλλιώς οι αγρότες θα έπαιρναν μισή σύνταξη
Θέλουμε οι αγρότες να παίρνουν ίδια σύνταξη με όλους τους άλλους, τόνισε ο υπουργός. Πάντα οι εισφορές θα υπολογίζονται στο 80% του ανειδίκευτου εργάτη και πάντα θα προστατεύονται.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις των υπουργών, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να παραμείνει ο ΟΓΑ ως έχει, κάτι που αποτελεί και αίτημα αρκετών αγροτών, αλλά αν γινόταν αυτό, οι αγρότες θα έπαιρναν τη μισή από την Εθνική Σύνταξη.
Συγκεκριμένα για τον ΟΓΑ, ο υπουργός έδωσε στοιχεία εσόδων, που δείχνουν ότι με τις αλλαγές που έχουν δρομολογηθεί αν ο ΟΓΑ παρέμενε ανεξάρτητων οι αγρότες θα έβλεπαν μία μεγάλη μείωση στις συντάξεις τους. Συγκεκριμένα, τα έσοδα του ΟΓΑ το 2015 ήταν 3,3 δισ. ευρώ από την εισφορά του κράτους (90,6%) και 340 εκατ. ευρώ (0,4%) από τις εισφορές των αγροτών. Τέλος ο υπουργός είπε πως, «είμαστε ανοικτοί σε αλλαγές, αρκεί να μη διαταράσσονται οι βασικές αρχές και ειδικά αυτή της ισονομίας των πολιτών και της κοινωνικής δικαιοσύνης».
Αλεξιάδης: Δεν έρχεται φοροκαταιγίδα για τους αγρότες
Αυτή την εποχή δεν έχουμε αλλαγές στην φορολογία, δεν ετοιμάζουμε νομοσχέδιο, οι αλλαγές δεν θα περιλαμβάνονται στην πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, τόνισε ανάμεσα σε άλλα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, κατά την τοποθέτησή του, βάζοντας τέλος στα σενάρια περί νέας φόρο-καταιγίδας.
Οι αλλαγές που κοιτάμε αφορούν το 2016-2017 και αφορούν τον ακριβή προσδιορισμό της έννοιας του αγρότη, για να σταματήσουν φαινόμενα φοροδιαφυγής.
Ξεκαθαρίζοντας την θέση του υπουργείου σχετικά με την φορολογία των αγροτών, είπε πως για τους αγρότες δεν υπάρχει άλλη αλλαγή εκτός από τις δύο που ήδη έχουν ψηφιστεί από την βουλή.
Συγκεκριμένα, την κατάργηση ης επιστροφής του φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, και την αλλαγή του συντελεστή φόρου στο εισόδημα από 13% σε 20% και στην συνέχεια σε 26% μέχρι το 2017.
Για το θέμα των εισφορών, που προσθέτονται μαζί με φορολογικούς συντελεστές και άλλα ποσά και βγαίνουν θεωρητικές υποχρεώσεις για τους ασφαλισμένους/φορολογούμενους, ο υπουργός τόνισε ότι, οι εισφορές δεν υπολογίζονται στην φορολογία, αλλά αφαιρούνται από τα έσοδα πριν φορολογηθούν.
Αποστόλου: Διορθώνουμε τα λάθη του
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Αποστόλου τόνισε ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν βγάλει απόφαση να φορολογούνται όλες οι ενισχύσεις και αυτό θα εφαρμοζόταν τώρα, αλλά η κυβέρνηση το άλλαξε και με το νέο τρόπο, τα ποσά έως 12.000 ευρώ βρίσκονται θα μείνουν εκτός φορολογητέας ύλης και δεν θα υπολογίζονται στις εισφορές.
Με αυτόν τον τρόπο, από τα 2,6 δισ. ευρώ των ετήσιων ενισχύσεων, τα 2,2 δισ. μένουν αφορολόγητα.
Ο Γ. Κατρούγκαλος επισήμανε ότι αυτό προβλέπεται και στην πρόταση της κυβέρνησης στο άρθρο 54.
Ο υπουργός κάλεσε «τους Έλληνες αγρότες να δουν την επόμενη ημέρα. Είναι ανάγκη το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης να το εξειδικεύσουμε και να το συζητήσουμε με τους αγρότες. Ο διάλογος είναι μονόδρομος», ενώ στην συνέχεια προσέθεσε ότι «Στις συζητήσεις μου με τους αγρότες έχω ζητήσει να αντιμετωπίσουμε δύο γκρίζες ζώνες της αγροτικής δραστηριότητας.
Δηλώνεται μια ακαθάριστη αγροτική αξία 4,8 δισ. ευρώ και ταυτόχρονα η αξία της αγροτικής παραγωγής ξεπερνά τα 10 δισ. ευρώ. Καλούμε τους αγρότες να αντιμετωπίσουμε αυτή τη γκρίζα ζώνη με την τήρηση βιβλίων και στοιχείων».