«Φουντώνει» η μάχη για τα Εργασιακά!

ΔΙΧΩΣ «ΚΟΚΚΙΝΕΣ» ΓΡΑΜΜΕΣ, ΑΛΛΑ ΜΕ ΟΧΥΡΩΣΗ ΣΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ, Η ΝΕΑ ΓΡΑΜΜΗ ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ!
Ετοιμοπόλεμοι θα επιστρέψουν οι δανειστές για την διαπραγμάτευση στα Εργασιακά, της Δευτέρα 14 Νοεμβρίου! Από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας, το επιτελείο, «κόβει και ράβει», το κείμενο που θα σταλεί στους δανειστές λίγο πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Κείμενο που είχε τάξει ο Γιώργος Κατρούγκαλος και η νέα υπουργός, Έφη Αχτσιόγλου, βάζει την δική της γραμμή.
Πρώτα- πρώτα, θα έχει όλα τα κεφάλαια της διαπραγμάτευσης στα Εργασιακά, όπου κυβέρνηση και δανειστές, έχουν κάνει βήματα προσέγγισης και υπάρχει αισιοδοξία για συμφωνία. Όμως το θέμα δεν είναι μόνο η μάχη με τους δανειστές, αφού η Έφη Αχτσιόγλου έχει να δώσει μάχη σε δύο μέτωπα. Ένα με τους τροϊκανούς και ένα για να κρατήσει, όσο γίνεται, ενωμένη την κοινή γραμμή, φορέων της αγορά και κυβέρνησης.
Παράδειγμα είναι το θέμα των επιχειρησιακών συμβάσεων. Αν και η νέα ηγεσία του υπουργείου, διατηρεί τον στόχο για ενδυνάμωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και επικράτηση των κλαδικών, έναντι των επιχειρησιακών, εξελίξεις στο εσωτερικό, δείχνουν ότι το μέτωπο «ραγίζει».
Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), ήταν πάντα υπέρ της ευελιξίας στην αγορά εργασίας, κάτι που έγινε ξεκάθαρο με το τελευταίο του, εβδομαδιαίο ,οικονομικό δελτίο, που ζητά να «μπει τέλος στις αυταπάτες». Οι Αν κανείς δεν περιμένει οι βιομήχανοι να δώσουν το «δίκιο του εργάτη» ο Σύνδεσμος, είναι λάβρος κατά της προσφυγή της ΓΣΕΕ κατά της Ελλάδας, στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, όταν αναζητά κανείς ηθικά ερείσματα σε τέτοιους οργανισμούς θα έπρεπε να επιδεικνύει και εποικοδομητική συνεισφορά στον διάλογο για τα αίτια των δεινών και για τις πολιτικές που θα πρέπει να εφαρμοστούν, από εδώ και πέρα για την βελτίωση της κατάστασης. Ιδιαίτερη σημασία, έχει και το γεγονός, ότι ο βασικός υπερασπιστής της ΓΣΕΕ στο Συμβούλιο της Ευρώπης ήταν ο Γιώργος Κατρούγκαλος.
Όμως πέρα από το εσωτερικό, η μάχη κυβέρνησης και δανειστών στα Εργασιακά, αναμένεται να φέρει μεγάλες αλλαγές στην αγορά εργασίας. Η ελληνική πλευρά, βάζει όρια γύρω από τον σεβασμό των δικαστικών αποφάσεων, σε Ευρώπη και Ελλάδα, εμπόδιο που δύσκολα θα ξεπεράσουν οι θεσμοί. Στο καλό σενάριο, αυτό θα είναι αρκετό για να ελαχιστοποιήσει τις αλλαγές στα θέματα του ΟΜΕΔ και του κατώτατου μισθού.
-Στο καυτό θέμα των ομαδικών απολύσεων, δεν μπορεί να γίνει κάτι που θα παραβιάζει αποφάσεις ευρωπαϊκών ή ελληνικών δικαστηρίων, αλλά στο τραπέζι παραμένει η πρότασης της επιτροπή εμπειρογνωμόνων για μειωμένο ωράριο σε εργαζόμενους που κινδυνεύουν να χάσουν την εργασίας του και οι εργοδότες έχουν ξεκινήσει να εξετάζουν ομαδικές απολύσεις.
-Η μητέρα των μαχών, θα είναι το ασφαλιστικό, όπου οι δανειστές ψάχνουν αφορμή για να το ξανά ανοίξουν, αν και από το υπουργείο, τονίζουν ότι ο δρόμος είναι «φραγμένος».
Τέλος, οι δανειστές, αναμένεται να επιστρέψουν με έφοδο στο θέμα του κατώτατου μισθού. Εκεί επιμένουν ότι πρέπει να καθορίζεται κεντρικά, από το υπουργείο, που μπορεί να αποφασίσει τις σημαντικές μειώσεις που θα ήθελαν να δουν οι δανειστές. Να θυμίσουμε ότι το ΔΝΤ, έχει βάλει στο μάτι. τις τριετίες!
Σχετικά Άρθρα
Δείτε επίσης