Φορολάγνο και το 2017 στην ήδη «πρωταθλήτρια» σε φορολογία Ελλάδα
Τι κι αν συρρικνωνεται εφιαλτικά το διαθέσιμο εισόδημα που αυξάνει την ιδιωτική κατανάλωση; Το βιολί βιολάκι με τη συνεχή αύξηση των φόρων. Τι κι αν μειώνεται συνεχώς η ιδιωτική κατανάλωση που φέρνει ανάπτυξη; Το βιολί βιολάκι με τον ολοένα αυξανόμενο φορομπηχτισμό. Τι κι αν μειώνονται οι επενδύσεις που χτυπάνε την πολύχρονη ύφεση; Το βιολί βιολάκι με τους φορολάγνους κυβερνήτες μας. Τι κι αν διεθνείς οργανισμοί, όπως ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), διαπιστώνουν σε εκθέσεις τους ότι η χώρα μας ήδη από το 2015 ήταν πρωταθλήτρια σε φορολαγνικές επιδόσεις στον κόσμο.
Τώρα διαβάζουμε ότι το 2017 θα είναι σκληρότερο από το 2016 σε ανελέητο φορομπηχτισμό και ήδη από τις πρώτες ημέρες του νέου έτους όλα τα ελληνικά νοικοκυριά αναφωνούν με απελπισία: κάθε πέρσι και καλύτερα σε φορολαγνία! Και ιδού:
1. Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα πληρώσουν αυξημένους φόρους, καθώς η οριστική εκκαθάριση των δηλώσεών τους θα γίνει με τη νέα φορολογική κλίμακα, που προβλέπει χαμηλότερο αφορολόγητο όριο και την αυξημένη εισφορά αλληλεγγύης στο σύνολο των αποδοχών του 2016. Και γίνονται όλα αυτά τα τέρατα και σημεία στη χώρα μας, όταν ο ΟΟΣΑ τον περασμένο Νοέμβριο στην ετήσια έκθεσή του για τη φορολογία στα κράτη – μέλη του επεσήμαινε πως το ύψος της φορολογίας στην Ελλάδα φθάνει στο 36,8% του ΑΕΠ, υπερβαίνοντας σημαντικά τον μέσο όρο για τον οργανισμό που φτάνει το 34,3% και καταλαμβάνοντας την 14η θέση στον πίνακα των 35 χωρών – μελών του διεθνούς αυτού οργανισμού.
2. Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης (ΕΦΚ) στη βενζίνη θα αυξήθηκε κατά 3 λεπτά το λίτρο, από τα 0,67 στα 0,7 ευρώ το λίτρο, ενώ στο πετρέλαιο κίνησης και το υγραέριο κίνησης αυξήθηκε κατά 10 λεπτά το λίτρο, από τα 0,33 στα 0,43 ευρώ το λίτρο. Κι όμως, καταφέρονται τέτοια άγρια χτυπήματα στα ελληνικά νοικοκυριά, όταν στην ίδια έκθεσή του ο ΟΟΣΑ επισημαίνει ότι στην αμόλυβδη βενζίνη, η συνολική φορολογική επιβάρυνση στην Ελλάδα κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2015 ανερχόταν στο 66,8% της τιμής πώλησής της, ενώ υψηλότερα ποσοστά φορολογίας είχαν η Βρετανία (71%), η Ολλανδία (69,3%), η Ιταλία και η Φινλανδία (67,9% και οι δύο). Τη χαμηλότερη φορολογική επιβάρυνση είχαν οι ΗΠΑ (22,5%). Για το ντίζελ κίνησης, η συνολική φορολογία στην Ελλάδα επισημαίνει ότι ανερχόταν στο 48,7% της τελικής τιμής πώλησης, ενώ μεγάλος αριθμός χωρών του ΟΟΣΑ είχε επιβάρυνση μεγαλύτερη από το 50%. Στο πετρέλαιο θέρμανσης, η φορολογική επιβάρυνση στην Ελλάδα ανερχόταν στο 46,9%, με επτά χώρες του ΟΟΣΑ να έχουν υψηλότερη επιβάρυνση. Τη μεγαλύτερη είχε η Ολλανδία με 77,4%.
3. Αυξάνονται οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης στα τσιγάρα και τα λοιπά προϊόντα καπνού. Επιβάλλεται τέλος 5% σε κάθε μηνιαίο ή διμηνιαίο λογαριασμό τηλεπικοινωνιακών τελών σταθερής τηλεφωνίας. Και γίνονται όλα αυτά σκληρά και άγρια στην Ελλάδα, όταν από την ίδια έκθεση του ΟΟΣΑ για τους φόρους κατανάλωσης προκύπτει ότι τα έσοδα από την πηγή αυτή στην Ελλάδα ανήλθαν το 2014 σε 14,3% του ΑΕΠ έναντι 10,3% στον ΟΟΣΑ. Αναφορικά με τη φορολογία των τσιγάρων, η έκθεση σημειώνει ότι η συνολική φορολογία των τσιγάρων στην Ελλάδα έφθανε στο 83,2% της λιανικής τιμής πώλησής τους και ήταν η δεύτερη υψηλότερη μετά από αυτή της Ιρλανδίας (86,51%).
Σχετικά Άρθρα
Δείτε επίσης