«Ξύπνησε» το ρήγμα του Ιονίου – Φόβοι για νέο μεγάλο χτύπημα του εγκέλαδου
Δυο νεκρές γυναίκες, οκτώ τραυματίες και τεράστιες υλικές καταστροφές σε σπίτια και υποδομές είναι ο τραγικός απολογισμός από το φονικό σεισμό 6,1 ρίχτερ που χτύπησε τη Λευκάδα το πρωί.
Η ισχυρότατη σεισμική δόνηση σημειώθηκε 13 χιλιόμετρα δυτικά της Λευκάδας δέκα λεπτά μετά τις 9 το πρωί και ήταν ιδιαίτερα επιφανειακή με εστιακό βάθος μόλις 5 χλμ για αυτό έγινε αισθητή σε όλη τη δυτική Ελλάδα απ’ άκρη σ’ άκρη, στη Θεσσαλία, αλλά και στην Αττική, ακόμη και στην Καλαμάτα. Αιτωλοακαρνανία, Πρέβεζα, Πάτρα, Τρίκαλα αλλά και Αθήνα ήταν μεταξύ των περιοχών που χόρεψαν στον ρυθμό των ρίχτερ.
Στην Πόντη Βασιλικής, στη Λευκάδα, τραγικό θάνατο βρήκε μια 69χρονη όταν βράχος αποκολλήθηκε από το βουνό και προσγειώθηκε στο σπίτι της με αποτέλεσμα να την καταπλακώσει. Από θαύμα γλίτωσαν ο σύζυγός της και ο εγγονός τους που πρόλαβαν να απομακρυνθούν την τελευταία στιγμή.
Σύμφωνα με τον σύζυγό της, η άτυχη γυναίκα παγιδεύτηκε από το φόβο της. «Βρισκόμασταν μαζί με τη γυναίκα μου και τον 20χρονο εγγονό μου, στην είσοδο του σπιτιού. Η σύζυγός μου φοβήθηκε ότι ίσως κάποια πέτρα ή κάποιο λιθάρι αποκολληθεί από το βουνό και σκέφθηκε να μπει μέσα στο σπίτι. Όλα αυτά συνέβησαν μέσα σε δευτερόλεπτα.
Τη στιγμή που η γυναίκα μου μπήκε μέσα στο σπίτι, απρόσμενα ακούσθηκε ένας δυνατός κρότος και ένας τεράστιος βράχος έριξε τον τοίχο, την πόρτα, τραυμάτισε θανάσιμα τη γυναίκα μου στο κεφάλι, άνοιξε μεγάλη τρύπα στον απέναντι τοίχο του σπιτιού και σταμάτησε την καταστροφική του πορεία σε κάποια δένδρα στην αυλή».
Στο χωριό Αθάνι, μία ακόμη γυναίκα 82 ετών έχασε τη ζωή της όταν παγιδεύτηκε στα συντρίμμια μαντρότοιχου της κατοικίας της που έπεσε πάνω της.
Εξαιτίας του μεγάλου πανικού που επικρατούσε τις πρώτες ώρες, άρχισαν να κυκλοφορούν φήμες και για τρίτο νεκρό που ευτυχώς δεν επαληθεύτηκαν.
Οκτώ άτομα, επίσης, τραυματίστηκαν ελαφρά και διακομίστηκαν στο νοσοκομείο Λευκάδας για προληπτικούς λόγους. Μεταξύ των τραυματιών είναι ένα 12χρονο αγόρι από το χωριό Βασιλική, μια 88χρονη γυναίκα από το χωριό Πινακοχώρι, ένα 10χρονο αγόρι από την περιοχή της Λυγιάς και ένας άνδρας 45 ετών από τη Λευκάδα.
Μεγάλες καταστροφές σημειώθηκαν σε οικίες, καταστήματα και υποδομές του νησιού. Παλιά κτίσματα κατέρρευσαν σαν χάρτινα.
Το χωριό Αθάνι, που βρίσκεται κοντά στο Πόρτο Κατσίκι έχει υποστεί σοβαρές ζημιές, από τον ισχυρό σεισμό. Η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής κατέρρευσε όπως και λιθόκτιστα σπίτια. Πολλές κατοικίες κρίθηκαν ακατάλληλες και οι ιδιοκτήτες τους φιλοξενήθηκαν σε ξενοδοχεία.
Σοβαρές ζημιές έχει υποστεί η ευρύτερη περιοχή της Βασιλικής, ενώ κατολισθήσεις έχουν σημειωθεί στις περιοχές Ασπρογερακάτα, Δράγανο και Άγιο Νικήτα.
Ο αντιπεριφερειάρχης Ιονίων Νήσων έδωσε εντολή να απομακρυνθούν οι μαθητές από τα σχολεία, ενώ τεχνικά κλιμάκια βρίσκονται επί ποδός για να ελέγξουν τυχόν ζημιές στο οδικό δίκτυο.
Το επαρχιακό οδικό δίκτυο, νοτιοδυτικά της Λευκάδας μοιάζει με βομβαρδισμένο τοπίο. Σε πολλά σημεία το οδόστρωμα άνοιξε στα δύο ενώ σε άλλα προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές από τις κατολισθήσεις.
Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έδωσε εντολή σε κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον υφυπουργό Υποδομών Παναγιώτη Σγουρίδη, τον γενικό γραμμάτεα Πολιτικής Προστασίας, τον Αρχηγό της Πυροσβεστικής και τον πρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιο Λέκκα, να μεταβεί στο νησί για επιτόπια αυτοψία. Επιτόπου έσπευσαν και άνδρες της ΕΜΑΚ από την Πάτρα και τα Ιωάννινα.
Συνεργεία της Περιφέρειας, του Δήμου και ιδιώτες μηχανικοί έχουν βγει στους δρόμους για να μετρήσουν τις πληγές που άφησε πίσω του ο φονικός σεισμός.
Στόχος των τεχνικών κλιμακίων είναι να εκτιμήσουν όσο το δυνατόν ταχύτερα το εύρος και το είδος των βλαβών.
Παράλληλα, το τεχνικό κλιμάκιο του ΟΑΣΠ τοποθετεί όργανα στο νησί, προκειμένου να παρακολουθηθεί εντατικά την εξέλιξη της σεισμικότητας στην περιοχή.
Ο αρμόδιος υπουργός Χρήστος Σπίρτζης δήλωσε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η λήψη άμεσων μέτρων προστασίας για τους κατοίκους και η άμεση καταγραφή των ζημιών με στόχο την ταχύτατη αποκατάσταση των πληγέντων.
Βάσει αυτοψίας κλιμακίου επιστημόνων από την Περιφερειακή Μονάδα Πρεβέζης του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), προκύπτει ότι οι κυριότερες επιπτώσεις εντοπίζονται στο οδικό δίκτυο του νότιου και δυτικού τμήματος του νησιού και προέρχονται από καταπτώσεις βράχων και υποχωρήσεις εδαφικών μαζών.
Ζημιές σε Κεφαλονιά – Ιθάκη
Τη μανία του εγκέλαδου ένιωσαν και τα γειτονικά νησιά. Στην πολύπαθη Κεφαλονιά, δέκα σπίτια κρίθηκαν μη κατοικήσιμα στο χωριό Ερισσό, στα βόρεια του νησιού.
Πρόκειται για κτίρια που είχαν υποστεί μεγάλες ζημιές από το πρωινό χτύπημα του Εγκέλαδου.
Ακόμα, στην περιοχή της Παλλικής, και πιο συγκεκριμένα στο Ληξούρι, δύο κτήρια που είχαν κριθεί ακατάλληλα στους μεγάλους σεισμούς του 2014 καταστράφηκαν ολοσχερώς, ενώ αρκετά κτήρια που ήταν «ταλαιπωρημένα» από τους προηγούμενους σεισμούς εμφάνισαν ζημιές.
Ίδια είναι η εικόνα και στην Ιθάκη, όπου προκλήθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές σε εκκλησίες, σπίτια και μαγαζιά.
Το οδικό δίκτυο του νησιού έχει κοπεί σε πολλά σημεία, λόγω των πολλαπλών κατολισθήσεων.
Όπως δήλωσε χθες ο δήμαρχος του νησιού, Διονύσης Στανίτσας, «Οι ζημιές που έχουν προκληθεί είναι αμέτρητες, ενώ μηχανήματα του δήμου προσπαθούν να απομακρύνουν τα βράχια που έχουν κλείσει το οδικό δίκτυο του νησιού. Ευτυχώς δεν θρηνήσαμε θύματα».
Ακόμη, στο Μεσολόγγι ακατοίκητο σπίτι κατέρρευσε από το τράνταγμα του εγκέλαδου.
Φόβοι για μεγαλύτερο σεισμό
Στη Λευκάδα πάντως η γη δεν έχει σταματήσει να τρέμει. Εκατοντάδες μετασεισμοί έχουν σημειωθεί τις τελευταίες 24 ώρες, με μεγαλύτερο τα 5,2 ρίχτερ στις 10.52 π.μ., μιάμιση ώρα μετά το πρώτο μεγάλο σοκ.
Ιδιαίτερα ανήσυχοι εμφανίζονται οι σεισμολόγοι που παρακολουθούν το φαινόμενο εκφράζοντας φόβους μήπως αυτός δεν ήταν ο κύριος σεισμός.
«Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί» δήλωσε στο ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι πρόκειται για συνέχεια των πρόσφατων μεγάλων σεισμών στην Κεφαλονιά.
Ο καθηγητής Σεισμολογίας Κώστας Παπαζάχος εκτίμησε ότι ο σεισμός ίσως να ήταν μεγαλύτερος – ακόμη και 6,4 βαθμών – και πρόσθεσε ότι θα ακολουθήσουν πάνω από εκατό μετασεισμοί, με μεγέθη της τάξης των τεσσάρων βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ μέσα στον επόμενο μήνα.
«Είναι πολύ νωρίς ακόμη για να πούμε ότι ο ισχυρός σεισμός που σημειώθηκε στην Λευκάδα, ήταν ο κύριος σεισμός» ανέφερε από την πλευρά του ο επίκουρος καθηγητής Γεωλογίας του πανεπιστημίου Πατρών Ευθύμιος Σώκος. «Θα χρειαστούν να περάσουν αρκετές ώρες, ακόμα και ημέρες, για να είμαστε σίγουροι πως η σημερινή δόνηση ήταν η κύρια δόνηση» πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον κ. Σώκο, ο σεισμός προέρχεται από το ρήγμα που ξεκινάει από την βορειοδυτική περιοχή της Λευκάδας και καταλήγει νοτιοδυτικά της Κεφαλονιάς και δίνει ισχυρούς σεισμούς, όπως αυτόν που σημειώθηκε το 2003.
Μεγάλη προσοχή συνέστησε, τέλος, ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης, ο οποίος έκανε λόγο για ενεργοποίηση ενός πολύ επικίνδυνου ρήγματος.
«Ενεργοποιήθηκε το ΒΒΑ τμήμα του ρήγματος που έδωσε τους σεισμούς στο Ληξούρι. Είναι ένα πολύ μεγάλο ρήγμα και χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Επειδή οι περιοχές εκεί έχουν απότομα πρανή μπορεί να έχουμε κατολισθητικά φαινόμενα. Ας αποφεύγουμε τα σπίτια που είναι πολύ παλιά ή έχουν εμφανή σημάδια αστοχίας.
Να κατεβάσουμε όλα τα βαριά αντικείμενα και να μην αφήνουμε τα παιδιά ασυνόδευτα η να παίζουν κοντά σε πέτρινες μάντρες (λιθιές όπως λέμε στο Ιόνιο), και κυρίως απαιτείται ψυχραιμία» έγραψε στο facebook ενώ ακολούθησε και δεύτερη ανάρτηση στην οποία ανέφερε:
«Σχετικά με τον πρόσφατο σεισμό στη Λευκάδα έγινε στο ΒΒΑ άκρο του γνωστού ρήγματος που έδωσε τους σεισμούς στο Ληξούρι. Απαιτείται μεγάλη προσοχή γιατί η περιοχή έχει μεγάλο σεισμικό δυναμικό. Σίγουρα θα έχουμε πολύ πλούσια μετασεισμική δράση με ισχυρούς μετασεισμούς που μπορεί να φτάσουν τα 5.5 Ρίχτερ».