ΣΤΗΝΟΥΝ ΣΤΟ ΠΟΔΙ ΝΕΕΣ ΕΝΤΑΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ COVID
ΤΡΑΓΙΚΗ Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
ΚΟΛΑΦΟΣ για τους αρμόδιους που διαχειρίζονται την εφιαλτική πανδημία συνιστά το χθεσινό ρεκόρ 2.353 νέων κρουσμάτων κορωνοϊού, τα περισσότερα εκ των οποίων εντοπίστηκαν στην Αττική.
Η εξέλιξη αυτή αποκαλύπτει ότι τα συνεχόμενα lockdown όπως εφαρμόστηκαν ήταν παρωδία και αντί για μείωση των κρουσμάτων βρισκόμαστε μπροστά σε μια δραματική αύξηση που δοκιμάζει τις αντοχές του ΕΣΥ.
Η κατάσταση βρίσκεται εκτός ελέγχου και οι συνέπειες για την κοινωνία και την οικονομία είναι τραγικές.
Τα αναποτελεσματικά lockdown είχαν ως συνέπεια να εκτιναχθεί στα ύψη το δημοσιονομικό κόστος, ενώ παράλληλα τσάκισαν την αγορά και κυρίως τους επαγγελματίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Αντί η κυβέρνηση να εφαρμόσει έξυπνες λύσεις που θα συνδύαζαν την λήψη περιοριστικών μέτρων με το άνοιγμα της αγοράς, κατέφυγε στην εύκολη λύση της γενικευμένης καραντίνας, η οποία δεν απέδωσε γιατί απλούστατα ήταν μια εικονική πραγματικότητα.
Το μποτιλιάρισμα στους δρόμους της Αθήνας και την παραλιακή αποκαλύπτει ότι η καραντίνα είχε εκληφθεί ως ευκαιρία για παρατεταμένες διακοπές.
Ο κόσμος συνωστιζόταν στα σπίτια, στις πλατείες και τα Μέσα Μεταφοράς, διασπείροντας τον κορωνοϊό, για να φτάσουμε στην έκρηξη κρουσμάτων και την ασφυξία στις εντατικές.
Η κυβέρνηση, αν είχε ενισχύσει το ΕΣΥ με δύο ή τρία δισεκατομμύρια ευρώ, θα μπορούσε να θωρακίσει τα νοσοκομεία, ενώ παράλληλα θα είχε τη δυνατότητα να κρατάει ανοιχτό και το λιανεμπόριο.
Προσηλωμένη στο νεοφιλελεύθερο δόγμα, δεν έκανε απολύτως τίποτα για να δημιουργήσει νέες εντατικές στο διάστημα που ο κορωνοϊός παρουσίαζε ύφεση και τώρα τρέχει να στήσει στο πόδι ΜΕΘ κι αυτές μέσω χορηγιών.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθεί να διαχειρίζεται το τεράστιο πρόβλημα καθαρά επικοινωνιακά. Η επίσκεψη του χθες στο «Σωτηρία» καλύπτει αποκλειστικά τις επικοινωνιακές ανάγκες μιας κυβέρνησης που γνώριζε την κατάσταση αλλά δεν έκανε απολύτως τίποτα για να θωρακίσει τα νοσοκομεία.
Αντιθέτως οι υπουργοί έβγαιναν καθημερινά στα κανάλια και καλλιεργούσαν προσδοκίες για το τέλος του κορωνοϊού και το άνοιγμα της αγοράς.
Η επικίνδυνη τακτική της κυβέρνησης δημιουργεί πλέον νέα δεδομένα.
Μετά την έκρηξη κρουσμάτων μπορεί να βρεθούμε μπροστά σε ένα σκληρό πανελλαδικό lockdown προκειμένου να μην καταρρεύσει το ΕΣΥ.
Άλλωστε τα περισσότερα νοσοκομεία έχουν ξεμείνει από ΜΕΘ, με αποτέλεσμα να είναι μονόδρομος τα νέα σκληρά περιοριστικά μέτρα.
Συναγερμός
Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι καθώς τα επιδημιολογικά στοιχεία του κορωνοϊού είναι πολύ άσχημα. Από τη μία η τρομακτική αύξηση των κρουσμάτων -καταγράφηκαν 2.353 κρούσματα- από την άλλη τα νοσοκομεία της Αττικής που φτάνουν στα όριά τους, αφού καταγράφονται εκατοντάδες εισαγωγές κάθε ημέρα και διαρκής αύξηση των διασωληνωμένων. Υπό αυτό το πρίσμα, σήμερα θα συνεδριάσουν οι εμπειρογνώμονες του υπουργείου Υγείας, η οποία αναμένεται να εξετάσει το ενδεχόμενο λήψεις περαιτέρω περιοριστικών μέτρων, λόγω της επιδημιολογικής επιβάρυνσης σε Αττική και άλλες περιοχές. Αναμένεται να τεθούν επί τάπητος προτάσεις για σκληρότερα μέτρα, ενώ προς ώρας βρίσκεται στο τραπέζι και πρόταση για τροποποίηση της λειτουργίας του κωδικού 6 του 13033, ώστε οι πολίτες να μπορούν να τον χρησιμοποιούν αποκλειστικά για μετακινήσεις με τα πόδια, χωρίς αυτοκίνητο. Το προηγούμενο διάστημα διαπιστώθηκε κατάχρηση του συγκεκριμένου κωδικού, που χρησιμοποιείται σαν «Δούρειος Ίππος» για διαδημοτικές μετακινήσεις, με συνέπεια να παρατηρείται το φαινόμενο πολίτες να ταξιδεύουν με το όχημά τους από τη μια άκρη του λεκανοπεδίου στην άλλη για… άσκηση! Σε ό,τι αφορά τον κωδικό 4 (βοήθεια σε άτομα που έχουν ανάγκη) του οποίου επίσης γίνεται κατάχρηση από πολίτες, θα διεξάγονται περισσότερες διασταυρώσεις στοιχείων κατά τους ελέγχους. Η κυβέρνηση, θέλει να μειωθεί η κινητικότητα, καθώς επιθυμεί σφόδρα να ανοίξει από τις 16 Μαρτίου η οικονομική και κοινωνική ζωή. Άλλωστε, το κόστος δεν είναι βαρύ μόνο για την οικονομία, όπως ανέφερε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, αλλά και για την ψυχολογία των πολιτών.
Η σύσκεψη στο Μαξίμου
Νωρίτερα χθες πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, όπου συζητήθηκε και το πλαίσιο για τη θωράκιση του ΕΣΥ. Σχετικές ανακοινώσεις σε αυτό το μέτωπο αναμένονται σήμερα από τον Βασίλη Κικίλια. Αξίζει να σημειωθεί ότι για την πίεση που ασκείται στα νοσοκομεία της Αττικής, τίθεται από την κυβέρνηση σε εφαρμογή σχέδιο έκτακτης ανάγκης, το οποίο συμπεριλαμβάνει τα εξής μέτρα:
- άμεση ανάπτυξη 70 κλινών ΜΕΘ με στόχο να φτάσουν τις 340
- τέλος στις διακομιδές από άλλους νομούς
- άνοιγμα κλινών σε Χαλκίδα, Κόρινθο και Λιβαδειά
- μεταφορά των non Covid περιστατικών. Στον σχεδιασμό αυτόν εντάσσεται και το νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ
2.353 νέα κρούσματα
Απότομη αύξηση παρουσίασαν τα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα μας με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει 2.353 μολύνσεις. Επιπρόσθετα 422 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, κατέληξαν 23 ασθενείς, ενώ καταγράφηκαν και 289 εισαγωγές στα νοσοκομεία. Από το σύνολο των νέων κρουσμάτων του ιού στη χώρα 21 είναι εισαγόμενα και 18 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου. Σύμφωνα με τη χαρτογράφηση στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν 304 νέες μολύνσεις, ενώ αναφορικά με την Αττική, η κατανομή είναι η εξής:
- Ανατολική Αττική 103
- Βόρειος Τομέας Αθηνών 155
- Δυτική Αττική 41
- Δυτικός Τομέας Αθηνών 185
- Κεντρικός Τομέας Αθηνών 318
- Νότιος Τομέας Αθηνών 127
- Πειραιάς 202
- Νήσοι 28.
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.353, εκ των οποίων 18 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 194.582 (ημερήσια μεταβολή +1.2%), εκ των οποίων 51.8% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 60 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.368 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 23, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.557 θάνατοι. Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 422 (69.9% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 84.6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.364 ασθενείς. Οι νέες εισαγωγές ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 289 (ημερήσια μεταβολή +11.58%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 291 ασθενείς.
Η μετά-lockdown εποχή
Αφού «χωνέψαμε» την παράταση του lockdown, τα βλέμματα στρέφονται πλέον στην «επόμενη μέρα». Σύμφωνα με τις πληροφορίες του MEGA, από την Καθαρά Δευτέρα και μετά η χώρα μας θα περάσει στην μετα-lockdown περίοδο, όπου θα τεθεί σε εφαρμογή η νέα στρατηγική της κυβέρνησης. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει σταδιακό άνοιγμα των καταστημάτων, αλλά και των σχολείων. Αναμένεται να ακολουθήσει σταδιακό άνοιγμα και άλλων δραστηριοτήτων, για να καταλήξουμε μέσα στον Απρίλιο και στο άνοιγμα της εστίασης.
Πώς θα ανοίξει το εμπόριο;
Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες του MEGA, το εμπόριο αναμένεται να ανοίξει χωρίς click away, αλλά και click in shop, αλλά με συγκεκριμένο αριθμό πελατών αναλόγως τα τετραγωνικά μέτρα του εκάστοτε καταστήματος. Ωστόσο, σε αυτό το νέο σχέδιο που εξετάζει η κυβέρνηση, μαζί με τους επιστήμονες, έχουν πέσει στο τραπέζι ακόμα πιο αυστηρά μέτρα κατά την παραμονή των πελατών στα καταστήματα. Ένα από αυτά τα μέτρα ενδέχεται να είναι η διπλή μάσκα, ή η διεύρυνση του ωραρίου.
Τι θα γίνει με τα σχολεία
Παράλληλα, στο νέο αυτό σχέδιο προτάσσεται το άνοιγμα της τρίτης λυκείου για ευνόητους λόγους, η οποία θα είναι η πρώτη που θα ανοίξει, ίσως και μαζί με τα καταστήματα, ή αλλιώς μια εβδομάδα αργότερα. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι τα τέλη του μήνα αναμένεται να έχουν ανοίξει όλες οι βαθμίδες των σχολείων.
Έχουμε «πόλεμο»
Για την κατάσταση με την κορωνοϊό στην Ελλάδα και τη αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες, αλλά και την «ανοιχτή πληγή» που ονομάζεται Αττική, μίλησε στο MEGA, ο Πρόεδρος Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, και πνευμονολόγος «Αττικόν», Στέλιος Λουκίδης. «Υπάρχει ένας πόλεμος αυτή την στιγμή, μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Η Αττική δεν το έχει ξαναζήσει αυτό από την αρχή της πανδημίας» σημείωσε, αναφέροντας ότι άπαντες προσπαθούν να βρουν λύσεις. «Δεν είμαστε στο επίπεδο να εγκαταλείψουμε τον αγώνα επειδή βρισκόμαστε σε ένα επίπεδο πίεσης. Είναι ίσως η πιο δύσκολη βδομάδα, αυτή και η επόμενη για το σύστημα υγείας στην Αττική, αλλά θα προσπαθήσουμε να βρούμε λύσεις, να υπερβούμε το άγχος» τόνισε. «Από τις 8 το πρωί, έως τις 8 το επόμενο πρωί, έχουμε εφημερία στο Αττικόν. Η εφημερία θα είναι δύσκολη, όπως και η προηγούμενη όπου αναγκάστηκε να ανοίξει ένα τμήμα. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να εξυπηρετήσουμε τα περιστατικά. Όπως δούλεψε νέα πτέρυγα Covid την προηγούμενη εβδομάδα, έτσι θα γίνει κι αυτή. Το πρόβλημα είναι τα άλλα περιστατικά. Πρέπει να δουλέψουμε σε δύο κατευθύνσεις. Είναι δύσκολο το εγχείρημα, αλλά με προσπάθεια θα τα καταφέρουμε» υπογράμμισε.
«ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΟΙ ΕΦΕΔΡΕΙΕΣ»
Δραματικές ώρες στις ΜΕΘ των νοσοκομείων της Αττικής
Τα νοσοκομεία της Αττικής βρίσκονται στο σημείο μηδέν, με πολλούς νοσοκομειακούς γιατρούς και νοσηλευτές να παλεύουν στην πρώτη γραμμή της μάχης. Το νοσοκομείο Αττικόν, που βρίσκεται σε εφημερία από τις 08:00 το πρωί σήμερα μέχρι τις 08:00 το πρωί αύριο, ξεκίνησε την εφημερία με 33 στις 33 κλίνες στην εντατική Covid-19 καλυμμένες. Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA και τη Ράνια Τζίμα, ο Μιχάλης Ρίζος, πρόεδρος εργαζομένων νοσοκομείου σημείωσε ότι γίνεται μάχη για ένα κενό κρεβάτι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Τα δύο κρεβάτια που ελευθερώθηκαν το πρωί από ασθενείς που αποσωληνώθηκαν αναμένεται να γεμίσουν τις επόμενες ώρες, ενώ το ένα έχει ήδη καλυφθεί από ασθενή που θα μεταφερθεί στο νοσοκομείο. «Ώρα με την ώρα αλλάζουν τα δεδομένα» επισήμανε ο κ. Ρίζος, τονίζοντας ότι το Αττικόν έχει γενική εφημερία, γεγονός που σημαίνει ότι υποδέχεται και περιστατικά εκτός Covid-19.Ζήτημα είναι πώς θα νοσηλευθούν οι υπόλοιποι ασθενείς που χρειάζονται ΜΕΘ, από τη στιγμή που, σύμφωνα με τον κ. Ρίζο, υπάρχουν μόνο 4 κενές κλίνες ΜΕΘ για όλα τα υπόλοιπα περιστατικά. Επιπλέον, υπάρχει μεγάλο θέμα με τα «ράντζα» που υπάρχουν στους διαδρόμους του νοσοκομείου, αφού οι ασθενείς που τοποθετούνται σε αυτά νοσηλεύονται «σε απαράδεκτες συνθήκες και επικίνδυνες», ενώ οι συγκεκριμένες συνθήκες δημιουργούν και εστίες υπερμετάδοσης του κορωνοϊού. Ο κ. Ρίζος ζήτησε την αξιοποίηση των εφεδρειών του ιδιωτικού τομέα αλλά και του στρατού, προκειμένου να μπορέσουν να αποσυμφορηθούν κάπως τα δημόσια νοσοκομεία. «Δεν μπορούμε να ανεχτούμε να υπάρχουν εφεδρείες και να μην αξιοποιούνται» κατέληξε ο κ. Ρίζος.
ΠΑΤΡΑ
Στη ΜΕΘ 9χρονος από το ίδρυμα Κιβωτός της Αγάπης
Στη ΜΕΘ Παίδων μετακινήθηκε 9χρονο παιδί με κορωνοϊό από το ίδρυμα Κιβωτός της Αγάπης, το οποίο είχε εισαχθεί αρχικά στην Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου στην Πάτρα μαζί με ένα ακόμα 13χρονο από το ίδιο Ίδρυμα, ο οποίος ωστόσο έλαβε εξιτήριο. Ο 9χρονος εμφάνισε αστάθεια, γι αυτό και εισήχθη στη Μονάδα επισημαίνει ο Διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του ΠΓΝΠ Γαβριήλ Δημητρίου, ωστόσο παρουσιάζει βελτίωση και αναμένεται να εξέλθει. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες από το ιατρικό προσωπικό της Εντατικής, ο μικρός που πάσχει κι από άλλα προβλήματα υγείας, είναι στον θάλαμο αρνητικής πίεσης και η κατάστασή του είναι σταθερή και παρακολουθείται και εκτιμάται ότι σύντομα θα εξέλθει από τη Μονάδα. Χθες στην κλινική με κορωνοϊό νοσηλεύονταν 5 παιδιά- έφηβοι ενώ σήμερα τρία. Η 15χρονη που εισήχθη την προηγούμενη εβδομάδα, ένας 14χρονος, μια 14χρονη αλλά και ένας 6χρονος στα ύποπτα με εικόνα πολυσυστηματικού φλεγμονώδους συνδρόμου στα παιδιά, όπως επισημαίνει ο κ. Δημητρίου. Σε αντίθεση με το πρώτο lockdwon και το πρώτο κύμα του κορωνοϊού στη χώρα, στην Πάτρα δεν είχαν προκύψει νοσηλείες παιδιών σε αντίθεση με το τελευταίο διάστημα, ιδίως από τον Νοέμβριο και μετά.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συναγερμός για πέντε κρούσματα κορωνοϊού σε γηροκομείο της πόλης
Πέντε φιλοξενούμενοι στο Χαρίσειο Γηροκομείο Θεσσαλονίκης, εντοπίστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό, μετά από rapid tests που διενήργησε κλιμάκιο του ΕΟΔΥ. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, μία γυναίκα από τους πέντε φιλοξενούμενους είχε εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις του εμβολίου για τον κορωνοϊό. Οι άλλοι τέσσερις ήταν νέες εισαγωγές και πριν από την είσοδό τους στο ίδρυμα είχαν κάνει rapid test που είχε βγει αρνητικό. Οι φιλοξενούμενοι είναι ασυμπτωματικοί και παραμένουν στο τμήμα covid του Γηροκομείου. Η διοίκηση του ιδρύματος ακολουθεί τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και έχει προχωρήσει σε απολύμανση. Αύριο κλιμάκιο του ΕΟΔΥ θα διενεργήσει στους φιλοξενούμενους μοριακά τεστ.
ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Αυστηρή καραντίνα τύπου Μαρτίου ζητούν οι ειδικοί
Είναι τόσο σοβαρή η κατάσταση με την πανδημία που πληθαίνουν οι φωνές των ειδικών για σκληρό καθολικό lockdown τύπου Μαρτίου. Σε αυτό το πλαίσιο, ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης στηρίζει την εν λόγω πρόταση. «Στην πράξη δεν εφαρμόζουμε σωστά τα μέτρα» επεσήμανε μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Σαρηγιάννης, ενώ αναγνώρισε την κούραση των πολιτών που οδηγεί σε αγανάκτηση. Σύμφωνα με τον ίδιο, η χώρα μας έχει μπροστά της δύο λύσεις: είτε τη λήψη ενός σοβαρό lockdown τύπου Μαρτίου, τα μέτρα του οποίου θα τηρούνται πιστά, είτε «να ανοίξουμε και να λειτουργήσουμε με τρόπους για τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια».