«Αεροπλανοφόρο» των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ γίνεται η Σούδα – Αναβαθμίζεται γεωστρατηγικά η Ελλάδα
Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΒΟΥΛΗ επικύρωσε την απόφαση της κυβέρνησης, για απομάκρυνση των στρατιωτικών της δυνάμεων από τη βάση του Ιντσιρλίκ. Η Γερμανία εγκαταλείπει οριστικά την Τουρκία, την οποία θεωρεί παράγοντα αποσταθεροποίησης για ολόκληρη την περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.
Το Βερολίνο εμφανίζεται αποφασισμένο να συγκρουστεί μετωπικά με τον Ερντογάν, τον οποίο οι περισσότεροι βουλευτές χαρακτηρίζουν δικτάτορα, με ό,τι συνεπάγεται μια τέτοια εξέλιξη, για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Εκτός από τους Γερμανούς και οι Αμερικανοί ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν την Τουρκία του Ερντογάν. Ενοχλημένοι από τα παιχνίδια της Άγκυρας στην Συρία, το Ιράκ και τελευταία με το Κατάρ, οι Αμερικανοί επιχειρούν να διαμορφώσουν ένα ισχυρό σύστημα σταθερότητας, στηριζόμενοι σε τρεις χώρες. Την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ.
Στην κατεύθυνση αυτή, οι Αμερικανοί μετατρέπουν τη βάση της Σούδας, σε ένα απέραντο «αεροπλανοφόρο», αναβαθμίζοντας την παρουσία τους σε όλα τα επίπεδα.
Πρόκειται για μια στρατηγική επιλογή του ΝΑΤΟ, των Αμερικανών και των Γερμανών, που αναβαθμίζει τη γεωστρατηγική θέση της χώρας μας. Στην κατεύθυνση αυτή εντάσσονται και οι ασκήσεις που έγιναν πρόσφατα με τη συμμετοχή των ενόπλων δυνάμεων της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Κύπρου.
Η γεωστρατηγική αναβάθμιση της Ελλάδας, αναμένεται να βάλει τέλος στην τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο. Η παρουσία των Αμερικανών στην Σούδα και το Αιγαίο διασφαλίζει την ασφάλεια στην περιοχή, προκαλώντας μια σειρά από συνέργειες σε όλα τα επίπεδα.
Η αναβαθμισμένη παρουσία των Αμερικανών στην Σούδα, εγγυάται και τα ενεργειακά πρότζεκτ ανάμεσα στην Κύπρο και το Ισραήλ. Οι απειλές της Άγκυρας, όσο και η αμφισβήτηση των οικοπέδων που γίνονται οι έρευνες για υδρογονάνθρακες, στερούνται πλέον κάθε σοβαρότητας, όταν υπάρχει αμερικανική παρουσία στην περιοχή.
Ο νέος γεωστρατηγικός ρόλος της Ελλάδας, με την ισχυρή παρουσία των Αμερικανών, δεν είναι άσχετος με την οικονομία. Για πρώτη φορά Αμερικανοί, επενδύουν σε νευραλγικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας.
Στο τέλος του μήνα, η Εθνική Ασφαλιστική, περνάει σε αμερικανικό επενδυτικό σχήμα. Είναι η πρώτη μεγάλη επένδυση Αμερικανών στην Ελλάδα, μετά από πολλές δεκαετίες.
Αμερικανικά funds ενδιαφέρονται επίσης για την τουριστική βιομηχανία και τις επενδύσεις, στον κλάδο της υγείας. Δεν αποκλείεται επίσης το ενδεχόμενο εξαγοράς από Αμερικανούς μιας από τις συστημικές τράπεζες.
Το σίγουρο είναι ότι το κλίμα στις σχέσεις Ελλάδας – Αμερικής, έχει αλλάξει ριζικά και η απομόνωση της Τουρκίας, αποτελεί ευκαιρία για τη χώρα μας, προκειμένου να αναβαθμιστεί, όχι μόνο γεωστρατηγικά, αλλά και οικονομικά.