Οι ευρωπαϊκές μετοχές οδεύουν σήμερα προς τη χειρότερη πτώση των τελευταίων τριών μηνών καθώς οι φόβοι ότι ένα δεύτερο κύμα της επιδημίας του κορωνοϊού μπορεί να οδηγήσει σε αυστηρότερα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης έπληξαν τις μετοχές ταξιδίων και αναψυχής ενώ βουτιά κατέγραψαν οι τραπεζικοί τίτλοι εν μέσω δημοσιευμάτων για νέο σκάνδαλο με ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη Βρετανία διπλασιάζονται σχεδόν κάθε επτά ημέρες και, αν συνεχιστεί αυτή η τάση, τότε μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου θα καταγράφονται περίπου 50.000 νέα κρούσματα ημερησίως, δήλωσε σήμερα ο Πάτρικ Βάλανς, ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης, εν μέσω εικασιών για νέες εντολές από την κυβέρνηση για περιορισμό στο σπίτι.
“Νομίζω ότι (οι επενδυτές) είναι εμφανώς νευρικοί για τις πιθανότητες ενός δεύτερου lockdown”, δήλωσε η Τζέιν Σουμέικ, διευθύντρια επενδύσεων στην εταιρία Janus Henderson.
Ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 σημείωσε βουτιά 3,5%, με τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης να υποχωρεί πάνω από 4%.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 υποχώρησε νωρίτερα κατά 2,9%, μια πτώση που έχει να καταγραφεί από τις αρχές Ιουνίου.
Ο ευρωπαϊκός δείκτης των εταιριών ταξιδίων και αναψυχής κατέγραψε νωρίτερα απώλειες 5,7%, σημειώνοντας τη χειρότερη πτώση του από τον Απρίλιο, με τις μετοχές των αεροπορικών εταιριών IAG, ιδιοκτήτριας της BA και της Lufthansa να υποχωρούν κατά 13,5% και 8%, αντίστοιχα.
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες σημείωσαν νωρίτερα πτώση 6%, πλησιάζοντας ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ύστερα από δημοσιεύματα ότι η HSBC και η Standard Chartered είναι μεταξύ αυτών που φέρονται να διακινούσαν παράνομα κεφάλαια τις τελευταίες δύο δεκαετίες.
Σε κλοιό πιέσεων η Αθήνα
Σε κλοιό ισχυρών πιέσεων βρίσκονται οι τιμές των μετοχών στην Aθήνα η οποία υποχωρεί κατά από τα επίπεδα των 640 μονάδων, εν μέσω ισχυρής πτωτικής κίνησης και των ευρωαγορών. O Γενικός Δείκτης Τιμών σημείωνε απώλειες στο πεδίο του 3%
Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 15,95 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 3,30%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 1,24%.