Συνέντευξη στον ΝΙΚΟ ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗ από την Κυριακάτικη Kontranews
Σύμφωνος με τα νέα μέτρα που προβλέπουν περισσότερες ελευθερίες για τους εμβολιασμένους είναι ο Ευάγγελος Μανωλόπουλος. Ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, σε συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Kontra News σημείωσε πως έπρεπε να έχουν παρθεί νωρίτερα τέτοιου είδους μέτρα, ώστε να ωθήσουν περισσότερο κόσμο προς τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού. Παρόλα αυτά επισημαίνει πως το τείχος ανοσίας δεν είναι εφικτός στόχος, αλλά θα τον πιάσουμε μέσω της φυσικής ανοσίας. Όσον αφορά τα φάρμακα, επισημαίνει στην αισιοδοξία που αποπνέουν τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των μελετών, ενώ για την τρίτη ενισχυτική δόση του εμβολίου αναφέρει πως είναι πιθανό τους επόμενους μήνες να υπάρξει επέκταση και σε άλλες ομάδες πληθυσμού.
Τα επιδημιολογικά δεδομένα έχουν σταθεροποιηθεί, αλλά μας κατατάσσουν σε πολύ υψηλές θέσεις στην Ευρώπη στους θανάτους ανά εκατομμύριο. Θεωρείτε σωστή τη στιγμή να δοθούν τόσες ελευθερίες στους εμβολιασμένους;
Είναι ξεκάθαρο ότι θα πρέπει να δοθούν περισσότερες ελευθερίες στους εμβολιασμένους και αυτό θα έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα, γιατί θα πρέπει να είναι σαφές ποιο είναι το όφελος του εμβολιασμού. Όσον αφορά την κριτική ότι και οι εμβολιασμένοι μολύνονται και μεταδίδουν, μας διαφεύγει το θέμα της ποσότητας του ιικού φορτίου. Οι εμβολιασμένοι έχουν πολύ μικρότερη πιθανότητα να μολυνθούν, να νοσήσουν και να μολύνουν κάποιον άλλο. Ακόμα και αν μεταδώσουν τον ιό, έχουν απειροελάχιστη πιθανότητα να χρειαστούν να διασωληνωθούν ή να πεθάνουν. Άρα αν βάλουμε από τη μία αυτό το μικρό ρίσκο και από την άλλη την αποκατάσταση της φυσιολογικής ζωής των ανθρώπων που έχουν κάνει το χρέος τους απέναντι στην κοινωνία, νομίζω είναι σωστό και δίκαιο να έχουν ελευθερίες. Μία προϋπόθεση που είναι σημαντική για την επιτυχία αυτού του μέτρου είναι οι έλεγχοι να είναι πραγματικοί και όχι προσχηματικοί. Αυτό που μένει σαν εκκρεμότητα και σαν επιφύλαξη για την επιτυχία αυτού του μέτρου είναι το γεγονός ότι σε αυτούς τους χώρους που θα μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι, το προσωπικό μπορεί να είναι ανεμβολίαστο. Ένα άτομο να είναι ανεμβολίαστο μπορεί να προκαλέσει εστία μόλυνσης. Άρα θα ήταν πλήρως σωστό το μέτρο αν περιλάμβανε ότι και το προσωπικό των καταστημάτων που δέχονται μόνο εμβολιασμένους είναι εμβολιασμένο. Έτσι θα έδειχνε το δρόμο για το πώς πρέπει να κινηθούμε συνολικά.
Αρκετοί ειδικοί εκφράζουν την άποψη ότι δίνεται λάθος μήνυμα στην κόσμο ότι «τελειώνουμε με την πανδημία». Εσείς τι πιστεύετε;
Το σωστό μήνυμα είναι ότι αν εμβολιαστούμε, τελειώνουμε με τον κορωνοϊό. Όταν πάμε να το «μπλέξουμε» με ανεμβολίστους, εκεί είναι το λάθος. Πρέπει να αποσαφηνιστεί ότι το πρόβλημα δημιουργείται επειδή υπάρχουν ανεμβολίαστοι. Το γεγονός ότι υπάρχει ένα 30% μη εμβολιασμένων σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλο ιικό φορτίο στην κοινότητα, αυξάνοντας την πιθανότητα να μολύνει τους γύρω τους. Άρα σωστά υπάρχει ο διαχωρισμός στα δικαιώματα πρόσβασης σε δραστηριότητες.
Τα νέα μέτρα σε ψυχαγωγία και εστίαση λειτουργούν ως «τυράκι» για τους ανεμβολίαστους; Θα έχουν αποτέλεσμα στους εμβολιασμούς που έχουν βαλτώσει;
Θα έδινε ένα κίνητρο σε πολλούς να εμβολιαστούν. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν επιφυλάξεις ή φόβους. Δεν μιλώ για τους φανατικούς αντιεμβολιαστές, που αποτελούν μία μειοψηφία. Αν δοθεί ένα πιο ξεκάθαρο μήνυμα σχετικά με το πρακτικό όφελος του εμβολιασμού, νομίζω θα δώσει μία νέα πνοή στους εμβολιασμούς. Σίγουρα αυτή τη στιγμή έχουν βαλτώσει εντελώς. Ίσως με τα νέα μέτρα υπάρξει ένα ενδιαφέρον, ιδιαίτερα από νέους.
Έχει χαθεί ο στόχος του τείχους ανοσίας;
Από εμάς εξαρτάται, ως κοινωνία. Φαίνεται δύσκολο να μεταπεισθούν όλοι όσοι δεν έχουν κάνει μέχρι στιγμής το εμβόλιο. Πιστεύω ότι τα μέτρα από εδώ και πέρα πρέπει να είναι πιο ενεργά, όχι μόνο με πειθώ αλλά με πίεση, άμεση ή έμμεση, ώστε να αποφασίσουν αυτό που είναι καλό για τους ίδιους και την κοινωνία. Ο στόχος του τείχους ανοσίας είναι δύσκολος. Πιθανότατα θα τον πιάσουμε με την φυσική ανοσία, αλλά αυτό θα έχει μεγάλο και αχρείαστο κόστος σε ζωές, που θα μπορούσαμε να αποφύγουμε.
Τα περσινά επιδημιολογικά δεδομένα μπορεί να τα ξαναδούμε;
Η κατάσταση στη βορειά Ελλάδα συνεχίζει να προβληματίζει… Ναι μεν η βόρεια Ελλάδα προκαλεί μία ανησυχία, αλλά οι αριθμοί των ΜΕΘ και των θανάτων, συγκριτικά με τα κρούσματα που έχουμε, δεν δείχνουν ότι θα φτάσουμε σε περσινές καταστάσεις, εκτός ίσως από κάποιους νομούς που έχουν πολύ χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού. Νομοί που έχουν ποσοστά κάτω του 50% είναι «ανοιχτοί» για ζημιές.
Έχει φουντώσει η συζήτηση για τα φάρμακα κατά του κορωνοϊού. Κάποια μάλιστα είναι στο στάδιο της αξιολόγησης. Ποια η γνώμη σας;
Είναι παραπάνω από μία οι ενώσεις και οι ουσίες που δοκιμάζονται και βρίσκονται σε προχωρημένες κλινικές μελέτες. Δεν έχουμε ακόμα κάποιο που να πλησιάζει στο στάδιο της έγκρισης, αλλά υπάρχουν τρία που είναι σε μεγάλες μελέτες, φάσης δύο ή τρία, είναι σε εξέλιξη και πολύ πιθανόν να έχουμε ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων πριν το τέλος του χρόνου. Ήδη η εταιρεία Merck ανακοίνωσε κάποια θετικά αποτελέσματα για την μολνοπιραβίρη. Επίσης η εταιρεία Roche με το δικό της σκεύασμαβρίσκεται ήδη στην φάση τρία. Και τέλος η εταιρεία Pfizer κάνει δικές της μελέτες σε σκεύασμα και θα έχουμε σύντομα αποτελέσματα. Είναι ελπιδοφόρα όλα αυτά τα νέα. Το πλεονέκτημα που έχουν αυτά τα φάρμακα συγκριτικά με τα μονοκλωνικά αντισώματα, τα οποία επίσης έχουν δυνατότητες, είναι ότι είναι πιο εύχρηστα, καθώς τα παίρνουμε από το στόμα και έτσι δεν χρειάζεται να πάει κανείς στο νοσοκομείο για να του γίνει έκχυση όπως τα μονοκλωνικά. Αυτό που πρέπει να γίνει σαφές είναι ότι το όποιο φάρμακο δεν υποκαθιστά το εμβόλιο σε καμία περίπτωση. Το εμβόλιο είναι το βασικό μας όπλο. Τα φάρμακα τα χρειαζόμαστε γι’ αυτούς που είτε δεν μπορούν να εμβολιαστούν είτε εμβολιάζονται αλλά δεν αποκτούν ανοσία. Όταν το εμβόλιο έχει αποδοτικότητα 80%-85%, σημαίνει σε 10%-15% των ανθρώπων δεν έχουν αποτέλεσμα. Συνολικά λοιπόν θα έχουμε το εμβόλιο για την μεγάλη μάζα του πληθυσμού και τα φάρμακα για όσους ξεφεύγουν από την προστασία του εμβολίου, έχοντας καλύψει τότε πλήρως τις ανάγκες μας για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία.
Θα έχουμε επέκταση της τρίτης ενισχυτικής δόσης και σε άλλες ομάδες του πληθυσμού;
Είναι πιθανό να υπάρξει επέκταση και σε άλλες ομάδες πληθυσμού, αλλά όχι άμεσα. Μέσα στον επόμενο καιρό, όταν ο γενικός πληθυσμός θα ξεκινήσει να κλείνει έξι μήνες από την ολοκλήρωση των δύο πρώτων δόσεων, είναι πιθανό να δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους ενήλικες να κάνουν την τρίτη αναμνηστική δόση. Σε πολλές χώρες, αρκετά εκατομμύρια ανθρώπων την έχουν κάνει. Και στην Ελλάδα πιστεύω θα γενικευτεί η διαδικασία.