Έτοιμες για διάλογο, αν το Κατάρ ηρεμήσει, δηλώνουν οι 4 χώρες του Κόλπου

Οι τέσσερεις χώρες που έχουν διακόψει διπλωματικές σχέσεις με το Κατάρ ανακοίνωσαν την Κυριακή ότι είναι έτοιμες για διάλογο, ώστε να επιλυθεί η διαμάχη που έχει ξεσπάσει με την Ντόχα, εάν βέβαια το Κατάρ δείξει διάθεση να διαπραγματευτεί τα αιτήματα που ήδη έχουν καταθέσει οι τέσσερεις χώρες, τα οποία αφορούν τις σχέσεις της Ντόχα με την Τεχεράνη και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, της Αιγύπτου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Μπαχρέιν συναντήθηκαν στην πρωτεύουσα της τελευταίας, τη Μανάμα, για να συζητήσουν για την κρίση που έχει επιφέρει ανησυχία στην περιοχή.
Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εξωτερικών του Μπαχρέιν, Σεΐχης Καλίντ μπιν Αχμέντ αλ Καλίφα, δήλωσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση με τους ομόλογούς του από τις άλλες χώρες του Κόλπου, «Οι τέσσερεις χώρες είναι έτοιμες για διάλογο με το Κατάρ, υπό τον όρο ότι θα ανακοινώσει την ευγενή θέληση να σταματήσει να χρηματοδοτεί την τρομοκρατία και τον εξτρεμισμό και να δεσμευτεί στο να μην παρεμβαίνει στις εξωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών και να απαντήσει στα 13 αιτήματα».
Δηλώσεις έκανε και ο υπουργός Εξωτερικών της Σ. Αραβίας, Αντέλ αλ Τζουμπέιρ, ο οποίος δήλωσε ότι το Κατάρ δεν προσεγγίζει σοβαρά την ικανοποίηση των αιτημάτων που τους έχουν αποσταλεί. «Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με το Κατάρ για την πραγματοποίηση των αιτημάτων και για την εφαρμογή κάποιον αξιών, αν το Κατάρ είναι σοβαρό, αλλά έχει γίνει ξεκάθαρο ότι δεν είναι», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών.
Απαντώντας στο μπλοκ των 4 χωρών, ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, Σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι, δήλωσε ότι οι κυρώσεις που θέλουν να επιβάλουν στη χώρα του είναι εναντίον του διεθνούς δικαίου. «Δεν υπάρχει ξεκάθαρο αποτέλεσμα, υπάρχει μόνο πεισματάρικη πολιτική, όταν επιβάλλεται αποκλεισμός σε χώρες και άρνηση ότι κάτι τέτοιο είναι παράνομο», δήλωσε ο υπουργός αλ Θάνι στο αραβόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera, το οποίο εδρεύει στην Ντόχα και η επιρροή του έχει γίνει μια από τις αιτίες της διπλωματικής κρίσης του Κόλπου.
Σχετικά Άρθρα
15/07/2025 - 14:30
Δείτε επίσης