Επεισόδια σημειώθηκαν νωρίτερα σήμερα στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, όταν η αστυνομία μπήκε μέσα στο νοσοκομείο κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης των εργαζομένων οι οποίοι σήμερα πραγματοποιούν πολύμορφες κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα στο πλαίσιο της ημέρας πανελλαδικής δράσης για τη στήριξη της δημόσιας υγείας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τόνοι ανέβηκαν όταν οι αστυνομικοί εισήλθαν στον χώρο του νοσοκομείου, ζητώντας εξηγήσεις, με το πρόσχημα ότι απαγορεύονται οι συναθροίσεις και ο συνωστισμός. Μετά τις αποδοκιμασίες ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, οι αστυνομικές δυνάμεις αποχώρησαν από τον προαύλιο χώρο του Ευαγγελισμού.
Με σύνθημα “Σπάμε τη σιωπή μας, Δυναμώνουμε τη φωνή μας” η ΟΕΝΓΕ καλεί γιατρούς, εργατικά σωματεία, φοιτητικούς συλλόγους και άλλους φορείς, να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις και να διεκδικήσουν:
1) Μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών, νοσηλευτών και λοιπών υγειονομικών.
2) Πλήρη επίταξη άνευ όρων κλινών, κλινικών, κρεβατιών ΜΕΘ, εξοπλισμού εργαστηρίων και του προσωπικού του ιδιωτικού τομέα περίθαλψης και ένταξή του στο κρατικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
3) Μέσα Ατομικής Προστασίας για όλους τους υγειονομικούς.
“Τα πρόσωπά μας και τα πρότυπά μας, είναι υγειονομικοί που αφιέρωσαν τη ζωή τους στην επιστήμη και στον αγώνα. Είναι το ζεύγος Κιουρί, είναι ο Γεώργιος Παπανικολάου, είναι ο Πέτρος Κόκκαλης, είναι ο Γρηγόριος Λαμπράκης, είναι ο Τσε Γκεβάρα ο γιατρός και τόσοι άλλοι. Και για αυτούς μπαίνουμε πρώτοι στη μάχη ενάντια στην πανδημία και πρώτοι στον αγώνα για ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας χωρίς επιχειρηματική δράση. Ο αγώνας Συνεχίζεται” λέει ο Ηλίας Σιώρας, πρρόεδρος εργαζομένων στον Ευαγγελισμό.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας, Μάριος Λώλος ανήρτησε φωτογραφικό υλικό από τις σημερινές κινητοποιήσεις:
Μετά από φραστική διαμάχη και αποδοκιμασία, οι αστυνομικές δυνάμεις αποχώρησαν από τη σημείο και οι γιατροί συνέχισαν την συγκέντρωση τους:
Και στο «Γ. Γεννηματάς», στο οποίο βρέθηκε η «Εφ.Συν.», αστυνομικές δυνάμεις πραγματοποιούν ελέγχους και δεν επιτρέπουν την είσοδο. Τον τόνο δίνουν συνθήματα όπως «Τέρμα πια στην κοροϊδία, δώστε λεφτά για την υγεία» και «Δωρεάν υγεία για όλο το λαό για κάθε μετανάστη και ανασφάλιστο»:

Οι εν λόγω συγκεντρώσεις λαμβάνουν χώρα στο πλαίσιο της Πανελλαδικής ημέρας δράσης για τη Δημόσια Υγεία την οποία οργανώνει η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) οργανώνει πανελλαδική με κεντρική αιχμή τα ανεπαρκή μέτρα στήριξης του ΕΣΥ και τις ελλείψεις στα ατομικά μέσα προστασίας των εργαζομένων στις δημόσιες δομές υγείας.
Παρόμοιες παρεμβάσεις γίνονται σε νοσοκομεία και μονάδες υγείας με κεντρικό μήνυμα: «Σπάμε τη σιωπή, δυναμώνουμε τη φωνή της διεκδίκησης για την υγεία του λαού».


Μαχόμενοι Υγειονομικοί: Θωρακίστε το ΕΣΥ, όχι με εθελοντές και παλαμάκια
Στο μεταξύ, περισσότεροι από 400 υγειονομικοί, γιατροί και νοσηλευτές και τουλάχιστον 100 πολίτες υπογράφουν ψήφισμα διαμαρτυρίας με το οποίο ζητούν τη θωράκιση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας με υλικά και προσλήψεις, αντί για εθελοντές και παλαμάκια. «Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας αναδεικνύει περισσότερο από κάθε άλλη φορά την ανάγκη για ένα ενισχυμένο και ασφαλές ΕΣΥ» τονίζουν (διαβάστε αναλυτικά).

ΣΥΡΙΖΑ: Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, πιο δυνατό το μήνυμα από ποτέ
Ο Τομέας Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, σε ανακοίνωσή του για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, αναφέρει ότι στηρίζει την κινητοποίηση και θεωρεί ότι αυτή η υγειονομική κρίση ανέδειξε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την τεράστια αξία των δημόσιων συστημάτων καθολικής κάλυψης υγείας και την ανάγκη ενδυνάμωσης του ΕΣΥ στη χώρα μας. Τώρα είναι η ώρα μιας μεγάλης επένδυσης στη Δημόσια Υγεία και μιας αποφασιστικής ενίσχυσης των νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας και των υπόλοιπων δημόσιων δομών με ανθρώπινο δυναμικό, υποδομές , εξοπλισμό και μέσα. Ο Τομέας Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ καλεί τους γιατρούς , τους νοσηλευτές και το υπόλοιπο προσωπικό του ΕΣΥ, όλους τους υγειονομικούς της χώρας αλλά και την Αυτοδιοίκηση, τους κοινωνικούς φορείς, τους Συλλόγους Ασθενών και τις τοπικές κοινωνίες, να ενισχύσουν τη φωνή των ανθρώπων της δημόσιας περίθαλψης που σήμερα δίνουν με αυταπάρνηση στην «πρώτη γραμμή» τη μάχη της προστασίας της κοινωνίας από την απειλή της πανδημίας.