Ερώτημα για εισαγγελική έρευνα: Πού πήγαν πάνω από 900 δις μνημονιακά ευρώ;

Αμεσως μετά την ένταξη της χώρας μας στα Μνημόνια, από το 2010, δεν καταρρίπτονται συνεχώς μόνο όλα τα αρνητικά ρεκόρ εξηκονταετίας στην εξέλιξη βασικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας, αλλά και σε πολλά από αυτά η Ελλάδα είναι αρνητική «πρωταθλήτρια», όπως πρώτη σε δημόσιο χρέος, σε ανεργία, σε συνολική ύφεση, σε συνολική μείωση μισθών, σε αύξηση φόρων. Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά τα τραγικά, επί μήνες τώρα προσπαθούμε πάντοτε ταπεινωτικά και αναξιόπιστα να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση για να πάρουμε τη δόση των 6,1 δις ευρώ, δηλαδή μία από δεκάδες που έχει πάρει η χώρα μας από το 2010 στα πλαίσιο των επαίσχυντων Μνημονίων.
Όλα αυτά με έκαναν να προστρέξω στο αρχείο μου, όπου βρήκα στοιχεία με τα οποία κατάρτισα τον παρατιθέμενο πίνακα, του οποίου τα στοιχεία αποτελούν μείζονα πρόκληση για εισαγγελική έρευνα. Με την επιφύλαξη ότι μπορεί τα στοιχεία του πίνακα να επιδέχονται μερικές αυξομειώσεις, επισημαίνεται ότι από το 2010 έχουν εισρεύσει στα ελληνικά δημόσια ταμεία με τη μορφή χρηματοδοτικών πόρων από τα Μνημόνια, φορολογικών εσόδων (πάνω από 40 δις ευρώ ετησίως!), αιματηρών παρεμβάσεων (περικοπές μισθών, συντάξεων κλπ), «κουρέματος» και αποκρατικοποιήσεων πάνω από 900 δις ευρώ, αλλά το δημόσιο χρέος όχι μόνο δεν μειώθηκε, αλλά και αυξήθηκε! Από το ποσό αυτό, όπως προκύπτει από τον πίνακα, αυτά που αντιστοιχούν σε φορολογικά έσοδα, «περικοπές» (λεηλασία) και αποκρατικοποιήσεις, δηλαδή 393,5 δις ευρώ, είναι «ζεστά» και μη αμφισβητήσιμα. Για το υπόλοιπο ποσό των 495,7 δις ευρώ, που εισέρρευσε στα ταμεία από τα Μνημόνια και το κούρεμα, διευκρινίζονται τα ακόλουθα:
Πρώτον, όπως προκύπτει από την έκδοση της Τράπεζας της Ελλάδος «Το Χρονικό της Κρίσης: 2010-2013», από το κούρεμα των 137,9 δις ευρώ, σε μείωση του χρέους (καθαρό όφελος) πήγαν μόνο 51,2 δις ευρώ! Το υπόλοιπο ποσό των 86,7 δις ευρώ πήγε για αλλότριους σκοπούς, που αναφέρονται αναλυτικά στην έκδοση αυτή!
Δεύτερον, στις 2 Μαΐου 2010, η Ευρωομάδα συμφώνησε να χορηγηθεί συνολικό ποσό 80 δις ευρώ, το οποίο θα εκταμιευόταν από τον Μάιο του 2010 έως το τέλος Ιουνίου 2013. (το ποσό αυτό μειώθηκε τελικά κατά 2,7 δις ευρώ, επειδή η Σλοβακία αποφάσισε να μη συμμετάσχει στη συμφωνία). Το ΔΝΤ συνεισέφερε επιπλέον ποσό 30 δις ευρώ. Από το δεύτερο Μνημόνιο (4 Μαρτίου 2012) διατέθηκαν τα μη εκταμιευθέντα ποσά του πρώτου προγράμματος συν άλλα 130 δις ευρώ, δηλαδή συνολικά 164,5 δις ευρώ έως τα τέλη του 2014 (στη συνέχεια η περίοδος αυτή παρατάθηκε έως τα τέλη Ιουνίου του 2015). Το ποσό αυτό χορηγούνταν με δόσεις ύστερα από κάθε αξιολόγηση. Στις 19 Αυγούστου 2015, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέγραψε το τρίτο Μνημόνιο Συνεννόησης (ΜΣ) με την Ελλάδα, και στις 14 Αυγούστου δρομολογήθηκε η χορήγηση ποσού μέχρι 86 δις ευρώ για τρία χρόνια (2015-2018), το οποίο κι αυτό χορηγείται με δόσεις.
Σχετικά Άρθρα
Δείτε επίσης