Έρχεται στην Ελλάδα το πρωτοφανές κύμα καύσωνα που «σαρώνει» την Ευρώπη

40αρια και αποπνικτική ατμόσφαιρα το Σαββατοκύριακο

Απότομη μετάβαση από τις βροχές και τις καταιγίδες σε συνθήκες… Σαχάρας με «40άρια» και άπνοια περιμένει τα επόμενα 24ωρα τη χώρα μας, στην οποία καταφθάνει το ισχυρό κύμα καύσωνα που πλήττει τις τελευταίες ημέρες την Ευρώπη.

Το Σαββατοκύριακο ο υδράργυρος θα ανέβει επικίνδυνα στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας, όμως εκτός από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες οι πολίτες θα βρεθούν αντιμέτωποι με την υγρασία και τις χαμηλές ταχύτητες του καυτού ανέμου.

Ιδιαίτερα στην πρωτεύουσα, όπως και στις άλλες μεγάλες πόλεις, η κατάσταση θα είναι δραματική, εξαιτίας και των σωρών από τα σκουπίδια που έχουν μαζευτεί στους δρόμους, στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων κινητοποιήσεων της ΠΟΕ-ΟΤΑ και των εργαζομένων στην καθαριότητα.

Πρόκειται για ένα αποπνικτικό κοκτέιλ που θα προκαλέσει μεγάλη δυσφορία στο σύνολο του πληθυσμού, ενώ ιδιαίτερη προσοχή καλούνται να επιδείξουν οι ευπαθείς ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά και τα άτομα με προβλήματα υγείας. Ειδικά οι τελευταίοι καλό θα είναι
να μην μετακινούνται άσκοπα, να μην κυκλοφορούν τις μεσημεριανές ώρες, να καταναλώνουν πολλά υγρά και να βρίσκονται σε κλιματιζόμενους χώρους.

Στη Λάρισα το θερμόμετρο θα «κοκκινίσει» καταγράφοντας θερμοκρασίες που ενδεχομένως να ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς Κελσίου. Αντίστοιχα, στα Τρίκαλα ο υδράργυρος θα σκαρφαλώσει στους 39, ενώ στην ζώνη «υψηλού κινδύνου» βρίσκονται ακόμη η Αθήνα, το Άργος, οι Σέρρες και το Κιλκίς όπου τα «38αρια» θεωρούνται δεδομένα.

Εκτός από τις προαναφερθείσες πόλεις η ατμόσφαιρα θα είναι αποπνικτική στην Καρδίτσα, τη Σπάρτη και σε πολλές ακόμη περιοχές, κάνοντας ακόμη πιο δύσκολη τη ζωή των κατοίκων τους.

Μάλιστα, αυτός ο πρώτος καύσωνας του φετινού καλοκαιριού δεν αναμένεται να μας εγκαταλείψει άμεσα, αφού μέχρι την Τετάρτη η θερμοκρασία θα σημειώσει μόνο μια πολύ μικρή πτώση, κυρίως στα ανατολικά και τα νότια της χώρας.

Ωστόσο, υπάρχει αυξημένη πιθανότητα, αν διατηρηθούν τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, από την ερχόμενη Πέμπτη και στη συνέχεια να μας επισκεφτούν ακόμη πιο θερμές αέριες μάζες, με αποτέλεσμα να μιλάμε για ακόμη μεγαλύτερη «σάουνα».
 

«Λιώνουν» Βρετανία – Γαλλία

Κι αν η Ελλάδα είναι συνηθισμένη από τέτοιου είδους φαινόμενα, δεν ισχύει το ίδιο και για την Κεντρική Ευρώπη που έχει παραλύσει από την αφόρητη ζέστη.

Οι θερμές μάζες και το ιδιαίτερα καυτό κλίμα οδήγησαν στην καταγραφή νέων ρεκόρ θερμοκρασίας.

Η Τετάρτη ήταν η πιο ζεστή ημέρα που έχει καταγραφεί στη Γαλλία το μήνα Ιούνιο από το 1945, όπως ανακοίνωσε η μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας.

Ο μέσος όρος θερμοκρασιών σε εθνικό επίπεδο στη Γαλλία ανήλθε σε 26.4 βαθμοί Κελσίου.

«Πρόκειται για ένα νέο ρεκόρ, είναι η πιο ζεστή μέρα του Ιουνίου στη μεταπολεμική περίοδο», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο μετεωρολόγος Φρανσουά Γκουράν.

Το ρεκόρ των 26.1 βαθμών Κελσίου, που είχε καταγραφεί στις 28 Ιουνίου 2005, καταρρίφθηκε ήδη την Τρίτη με 26.2 και ενδεχομένως να επαναληφθεί και τις επόμενες ημέρες, πρόσθεσε ο ίδιος.

Η Τετάρτη – τυπικά η πρώτη ημέρα του καλοκαιριού – ήταν η θερμότερη που έχει καταγραφεί το μήνα Ιούνιο και στη Βρετανία τα τελευταία 40 χρόνια, ανακοίνωσε η Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου ο υδράργυρος άγγιξε τους 33.9 βαθμούς Κελσίου, καθιστώντας την πιο υψηλή θερμοκρασία που έχει καταγραφεί από τις 28 Ιουνίου 1976 όταν το θερμόμετρο στο Σαουθάμπτον είχε φθάσει τους 35.6.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υδράργυρος στη Μεγάλη Βρετανία βρίσκεται πάνω από τους 30 βαθμούς Κελσίου επί πέντε συναπτές ημέρες για πρώτη φορά μετά το 1995.

Χιλιάδες Βρετανοί ξεχύθηκαν στις παραλίες, τα πάρκα και τα πλησιέστερα… σιντριβάνια του νησιού, αναζητώντας μια όαση δροσιάς. Μάλιστα, τα τοπικά μέσα ενημέρωσης στην κομητεία του Σάρεϊ μετέδωσαν ότι η άσφαλτος έλιωσε στους δρόμους.

Εξίσου εφιαλτική παραμένει η κατάσταση στην Ιβηρική Χερσόνησο. Ισπανία και Πορτογαλία ήταν οι πρώτες χώρες που βίωσαν το πρωτοφανές κύμα καύσωνα.

Ειδικά, στην Πορτογαλία, η οποία έχει πληγεί ανεπανόρθωτα και από τη μεγάλη φωτιά με τους δεκάδες νεκρούς, η θερμοκρασία κυμαίνεται γύρω στους 35 βαθμούς και σε συνδυασμό με τον ξηρό αέρα, οι καιρικές συνθήκες είναι εξαιρετικά δύσκολες.

Παράλληλα, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass μετέδωσε ότι πληθώρα δασικών πυρκαγιών ξέσπασε στην συνήθως «παγωμένη» Σιβηρία και στην περιοχή του Ιρκούτσκ.

Σύμφωνα με την πρόβλεψη του καιρού, το φαινόμενο θα συνεχιστεί στην Ισπανία, Γαλλία, Πορτογαλία, την Ιταλία και ειδικότερα τον Βορρά, που η θερμοκρασία μπορεί να φτάσει και στους 40 βαθμούς, αλλά και περιοχές της Γερμανίας και των Βαλκανίων.
 

«Ψήνονται» ΗΠΑ και Κίνα

Ο ιστορικός καύσωνας δεν έχει περιοριστεί στην Γηραιά Ήπειρο αλλά έχει λάβει παγκόσμιες διαστάσεις, εγείροντας έντονες ανησυχίες και φόβους στην διεθνή κοινότητα.

Στην Κίνα, τον μεγαλύτερο παραγωγό σιτηρών στον κόσμο, οι υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με την ξηρασία στην περιοχή της καλλιέργειας του καλαμποκιού καθυστέρησαν την σπορά και την ανάπτυξη των φυτών, κυρίως στην επαρχία Λιαονίνγκ, όπου η υγρασία του εδάφους είναι στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας πενταετίας.

Στην Αριζόνα των ΗΠΑ περίπου 50 πτήσεις ακυρώθηκαν την Τρίτη 20 , γιατί η θερμοκρασία σκαρφάλωσε στους 48,8 βαθμούς και η American Airlines κράτησε τα αεροσκάφη στο έδαφος.

Η αμερικανική αεροπορική εταιρεία χρησιμοποιεί για ορισμένες πτήσεις αεροσκάφη τύπου Bombardier CRJ, τα οποία δεν μπορούν να λειτουργήσουν όταν κάνει ζέστη άνω των 47,7 βαθμών, καθώς υπερβολική ζέστη έχει συνέπειες για την απογείωση του αεροπλάνου. Μόνο οι πτήσεις με αεροσκάφη πιο μεγάλα, τύπου Airbus και Boeing, πραγματοποιήθηκαν κανονικά.

Το ίδιο φαινόμενο είχε σημειωθεί και στις 26 Ιουνίου 1990, όταν η θερμοκρασία έσπασε κάθε ρεκόρ, με 50° C και πολλές ματαιώσεις πτήσεων.

Οι κάτοικοι παίρνουν έκτακτα μέτρα, τοποθετώντας ύφασμα στα χερούλια της πόρτας στα καταστήματα ενώ  οι σκύλοι δεν μπορούν να περπατήσουν στην άσφαλτο γιατί καίγονται.

Ήδη 4 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους ενώ πυρκαγιές μαίνονται σε πολλές περιοχές, οι οποίες εκκενώνονται.

«Είμαστε κοντά στο να σπάσουμε κάθε ρεκόρ», δήλωσε ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής του Φίνιξ, Λάρι Σούμπερβι. Θύματα είναι τέσσερις ορειβάτες, εκ των οποίων μια 28χρονη που ανέβαινε σε βουνό με ποδήλατο. «Ήταν έμπειρη και είχε πολύ νερό μαζί της, αλλά δεν άντεξε τον καύσωνα», δήλωσε Σούμπερβι.

Νέο Μεξικό και  Καλιφόρνια «ψήνονται» με τις θερμοκρασίες να προσεγγίζουν επικίνδυνα επίπεδα:
50 βαθμοί στο δάσος του Τσιμπόλα, όπου μαίνονται πυρκαγιές, 48 βαθμοί στο Παλμ Σπρινγκς και 40 στο Λος Άντζελες, όπου σημειώθηκαν διακοπές ρεύματος.

Στην Κοιλάδα του Θανάτου, στην ανατολική Καλιφόρνια, το θερμόμετρο αναμένεται να να φθάσει τους 53 βαθμούς Κελσίου (127 βαθμούς Φάρεναϊτ) αυτή την εβδομάδα, δήλωσε ο μετεωρολόγος της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Καιρού, Τομ Φίσερ.
 

Ρεκόρ θερμοκρασίας 137 ετών

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός ανακοίνωσε, με βάση την εξέλιξη της θερμοκρασίας τους τελευταίους δύο μήνες, ότι η Γη περνά έναν ακόμη εξαιρετικά θερμό χρόνο και ότι τα κύματα καύσωνα είναι πολύ πρόωρα.

«Τμήματα της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής, της Βόρειας Αφρικής και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής έζησαν υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες τον Μάιο και τον Ιούνιο, με κατάρριψη σειράς ρεκόρ», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Οργανισμός.

Η τάση που καταγράφηκε το τελευταίο δίμηνο θέτει τις μέσες παγκόσμιες θερμοκρασίες μεταξύ των υψηλότερων που έχουν καταγραφεί από τότε που κρατούνται στοιχεία, το 1880.

Ακόμη και πριν από τον τελευταίο μήνα, στοιχεία της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ δείχνουν ότι η Ευρώπη, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Νοτιοανατολική Ασία, ανάμεσά τους η Κίνα, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, είχαν ασυνήθιστα ζεστό καιρό από τον Μάρτιο έως τον Μάιο.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή