Έρχεται η σειρά του Γιάννου κινδυνεύει και ο Βενιζέλος

Μεγάλη πόρτα έχουν ανοίξει Λιακουνακος – Δαφερμος

Γιατι δεν κατηγγειλε τις συμβασεις για τα υποβρυχια, δεν ενεργοποιησε τις ρητρες, πληρωνε κανονικα τις δοσεις και με τροπολογια που περασε το 2010, εδωσε αφεση αμαρτιων στην HDW, την κατασκευαστρια εταιρεια των μπαταρισμενων υποβρυχιων

Η προφυλάκιση των βαρόνων των εξοπλιστικών προγραμμάτων Λιακουνάκου και Δαφέρμου σε συνδυασμό με το άνοιγμα λογαριασμών από ξένες τράπεζες ανοίγει την πόρτα για τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών, πολιτικών προσώπων τα οποία εμπλέκονται στο γιγαντιαίο σκάνδαλο, που έχει στοιχίσει δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ στο ελληνικό δημόσιο.

Η προφυλάκιση του Θωμά Λιακουνάκου ο οποίος κατάφερε τα τελευταία χρόνια και κυρίως επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου και Γιάννου Παπαντωνίου να εξασφαλίσει συμβάσεις έξι δισεκατομμυρίων ευρώ από το υπουργείο Εθνικής Αμύνης, λαδώνοντας το σύστημα, ενδέχεται να οδηγήσει σε καταιγίδα αποκαλύψεων για τις μίζες που άρπαξαν κορυφαίοι πολιτικοί, κόμματα και κρατικοί αξιωματούχοι.

Στην κατεύθυνση αυτή βοηθάει και ο εντοπισμός των εταιρειών μέσω των οποίων οι βαρόνοι των εξοπλιστικών διακινούσαν το μαύρο χρήμα.

Οι Άκης Τσοχατζόπουλος και Γιάννης Σμπώκος δεν ανησυχούν για τα νέα στοιχεία που έχει στα χέρια της η Δικαιοσύνη γιατί έτσι κι αλλιώς βρίσκονται στον Κορυδαλλό έχοντας φορτωθεί ολόκληρο τον ποινικό κώδικα. Η προσοχή των αρμόδιων εισαγγελικών αρχών στρέφεται αναγκαστικά στον Γιάννο Παπαντωνίου στη διάρκεια της θητείας του οποίου έγινε πάρτι αναθέσεων στο υπουργείο Αμύνης. Άλλωστε αυτό επισημαίνεται και στο Νον Πέιπερ που εξέδωσε πριν από δύο εβδομάδες το Μαξίμου, όπου περιγράφονται τα εξοπλιστικά προγράμματα. στα οποία είναι βασικοί πρωταγωνιστές ο Γιάννος και ο Άκης.

Η θέση του Γιάννου Παπαντωνίου είναι δυσχερής γιατί αντιμετωπίζει το πρόβλημα με τα μαύρα ποσά που βρέθηκαν σε λογαριασμούς που διατηρούσε η σύζυγός του σε τράπεζα του εξωτερικού. Ο ίδιος κατέθεσε δύο φορές ψέματα στη Δικαιοσύνη και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να δικαιολογήσει την προέλευσή τους, αφού ο ισχυρισμός του ότι πρόκειται για χρήματα που κατέθεσε ο πρώην σύζυγος της γυναίκας του διαψεύστηκε από τον ίδιο, που κατέθεσε στους ανακριτές ότι δεν είχε ποτέ μεγάλη οικονομική επιφάνεια. Οι δικαστικές αρχές αναζητούν τώρα τον τροφοδότη λογαριασμό, προκειμένου να εξετάσουν αν συνδέεται με τα μαύρα ταμεία των οπλέμπορων.

Πρόβλημα αντιμετωπίζει και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που εμπλέκεται στην υπόθεση της σκανδαλώδους τροπολογίας με την οποία απαλλάσσεται ο γερμανικός κολοσσός της HDW από οποιαδήποτε ευθύνη που έχει σχέση με τη σύμβαση των μπαταρισμένων υποβρυχίων και των ναυπηγείων Σκαραμαγκά… Ο Βενιζέλος καταγγέλλεται επίσης από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ για την ολιγωρία του ως υπουργός να διακόψει τη ροή χρήματος προς την εταιρεία που κατασκεύαζε τα υποβρύχια αφού είχε σταματήσει κάθε εργασία και για τη μη ενεργοποίηση της ρήτρας που προέβλεπε η σύμβαση. Εξάλλου με δική του ευθύνη τα ναυπηγεία πέρασαν στον έλεγχο του Λιβανέζου επιχειρηματία Ισκαντάρ Σάφα, ο οποίος άρπαξε τετρακόσια εκατομμύρια ευρώ και εξαφανίστηκε από την Ελλάδα. Άλλωστε η μεταβίβαση των ναυπηγείων σε μια εταιρεία που δεν είχε περιουσιακά στοιχεία ούτε κεφάλαιο ήταν στημένη εξ΄ αρχής για να μπορέσουν να απαλλαγούν από τις τεράστιες οικονομικές και ποινικές ευθύνες οι Γερμανοί της HDW.

Δύο ακόμα πολιτικά κεφάλαια

Ένα μεγάλο κεφάλαιο στη δίωξη της διαφθορας στο δημόσιο τομέα, αποκαλύπτει η επιτάχυνση από την πλευρά των αρχών στη διαλεύκανση υποθέσεων εξοπλιστικών για τις οποίες διακινήθηκαν ιλιγγιώδεις μίζες. Η προσωρινή κράτηση του πάλαι ποτέ πανίσχυρου επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκου, αποτελεί πιθανόν την ηχηρότερη σύλληψη επιχειρηματία στη νεότερη Ελλάδα αφού ο Λιακουνάκος μόνο τυχαίος δεν υπήρξε στη χώρα, κυρίως τις δεκαετίες του 90 και του 2000. Αυτή όμως η σύλληψη και η φυλάκιση ανοίγει ουσιαστικά δυο ακόμα πολιτικά κεφάλαια τα οποία θα μπορούσαν δυνητικά να αφορούν τον Γιάννο Παπαντωνίου και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, δυο πρώην υπουργούς Αμυνας οι οποίοι βρίσκονται στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης.

-Ο Βενιζέλος έχει κυρίως μια εκκρεμότητα που δεν έχει μετουσιωθεί σε επίσημη έρευνα, αλλά μπορεί να συμβεί άμεσα, για την «άφεση αμαρτιών» που φέρεται να έδωσε το 2010 με τροπολογία στην αμαρτωλή HDW, κατασκευάστριας των υποβρυχίων. Αν και το κύριο βάρος για τα υποβρύχια που δεν παραλήφθησαν ποτέ επί της ουσίας (463 εκατομμύρια το καθένα κόστος) έπεσε στον Άκη Τσοχατζόπουλο οι διάδοχοί του ούτε κατήγγειλαν τη σύμβαση ούτε ενεργοποίησαν τις ρήτρες, αντίθετα πλήρωναν κανονικά στις δόσεις. Μάλιστα όταν άρχισαν οι αποκαλύψεις στην Γερμανία για δωροδοκίες Ελλήνων αξιωματούχων ο Βενιζέλος ήταν αυτός που ψήφισε την τροπολογία σε άσχετο ιατρικό νομοσχέδιο του 2010 που καθάριζε την κατασκευάστρια εταιρεία από κάθε ρήτρα, φορολογικό έλεγχο ή πρόστιμο. Η δικογραφια βέβαια αυτή βρίσκεται ήδη στη Βουλή, αλλά η κ. Κωσταντοπούλου δεν την έστειλε ποτέ στην Ολομέλεια.      

-Ο Γιάννος από την άλλη έχει ένα σωρό εκκρεμότητες αλλά κυρίως τα Λέοπαρντ και οι φρεγάτες βρίσκονται ακόμα σε αρχικό στάδιο. Η πρώτη (που αφορά και τον Λιακουνάκο) είναι η μεγαλύτερη προμήθεια που υπέγραψε ποτέ η χώρα.

Αλλωστε η υπόθεση Λιακουνάκου έχει μια ενδιαφέρουσα πτυχή και όσον αφορά στη σύμβαση για τα ιτπάμενα ραντάρ από τη Σουηδική Έρικσον, για την οποία και προφυλακίστηκε. Το κατηγορητήριο θεωρεί πως πραγματικοί ιδιοκτήτες της Interaction εταιρεία από την οποία έφυγε η μίζα) είναι ο Θ. Λιακουνάκος και ο δικηγόρος Peter Coleridge. Αυτοί, μαζί με 8 στελέχη της Ericsson «και άλλα τρία, εισέτι άγνωστα στην ανάκριση, πρόσωπα, προκειμένου να επιτύχετε την ανάθεση της εν λόγω προμήθειας στη σουηδική εταιρεία, υποσχεθήκατε πριν από την υπογραφή της σύμβασης και εν τέλει καταβάλατε, πριν και μετά την υπογραφή της σύμβασης, παρανόμως σε Ελληνες κρατικούς αξιωματούχους χρηματικά ωφελήματα (δώρα), προκειμένου αυτοί, κατά παράβαση του υπηρεσιακού καθήκοντος αυτών, να προβούν σε αναγόμενη στα καθήκοντά τους ενέργεια για την ανάθεση της προκειμένης προμήθειας, πλέον δε συγκεκριμένα εσύ (σ.σ.: Θ. Λιακουνάκος), ενεργών τόσο για λογαριασμό σου, όσο και για λογαριασμό των προαναφερόμενων προσώπων, συγκατηγορούμενών σου, υποσχέθηκες πριν από την υπογραφή της σύμβασης να καταβάλεις και εν τέλει παρανόμως κατέβαλες (πριν και μετά την ολοκλήρωση της καταρτίσεως της συμβάσεως, το έτος 1998 και έως τουλάχιστον το 2009) στο γενικό διευθυντή της Γενικής ∆ιεύθυνσης Εξοπλισμών του υπουργείου Άμυνας, Ιωάννη Σμπώκο, και τον χωριστά διωκόμενο τότε υπουργό Άμυνας, Άκη Τσοχατζόπουλο, χρηματικά ωφελήματα (δώρα)… προκειμένου αυτοί, κατά παράβαση του υπηρεσιακού καθήκοντός τους, να προωθήσουν, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους και των εν γένει καθηκόντων τους και, εν πάση περιπτώσει, να μην παρακωλύσουν για οιονδήποτε λόγο, την ανάθεση της εν λόγω προμήθειας στην προαναφερόμενη σουηδική εταιρεία».

-Για την εμπλοκή του Θ. Λιακουνάκου στην υπόθεση -και όχι μόνο- θεωρείται πως σημαντικά στοιχεία διαθέτει ο συγκατηγορούμενός του, Peter Coleridge. Ο Coleridge, εκτός από την Interaction, διαχειριζόταν τον λογαριασμό της Evanston, εταιρείας που μεσολάβησε για την προμήθεια των αρμάτων μάχης Leopard. Σημειώνεται ότι από την Eισαγγελία ∆ιαφθοράς τον Ιούλιο ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος στον Θ. Λιακουνάκο, καθώς φέρεται να ωφελήθηκε με 25 εκατ. ευρώ από τα αντισταθμιστικά για τα Leopard.

-Στην υπόθεση με την offshore Interaction, σημαντικός μάρτυρας στη διαδικασία αποδείχθηκε το πρώην στέλεχος της Εricsson, Λις Ολοφ Νένζελ, ο οποίος φέρεται να ήταν ο διαχειριστής των «μαύρων» ταμείων της σουηδικής εταιρείας. Ενώπιον της ανακρίτριας έδωσε δύο καταθέσεις, την πρώτη φορά στην Σουηδία και τη δεύτερη εδώ, στην Ελλάδα. Οπως έχει πει ο ίδιος και δημοσίως για την υπογραφή της ερευνώμενης σύμβασης που αφορούσε το Αερομεταφερόμενο Σύστημα Εγκαιρης Προειδοποίησης και Ελέγχου (ΑΣΕΠΕ), «έπεσε» μίζα ύψους δεκατριών εκατομμυρίων ευρώ, την οποία μοιράστηκαν «πολιτικοί, στρατιωτικοί και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι»…

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή